Jättearenorna vill ta över bandyfinalen

Uppsala hoppas på 27 000 åskådare vid helgens SM-final i bandy. Samtidigt slåss Swedbank Arena i Solna och Stockholmsarenan vid Globen om att få ta över det klassiska evenemanget.

Bland ansvariga inom Uppsala stad känner man att konkurrensen tilltar. Det finns flera köpbenägna intressenter:

Många alternativ

+ Swedbank Arena har länge använt ”kommande bandyfinaler ska spelas här” i marknadsföringen.

+ Stockholmsarenan har intensifierat jakten på arrangemang och siktar på erövra bandyfinalen.

+ I bandyn finns röster om att låta arrangemanget byta stad för varje vinter.

Har Göteborg gett upp?

Dessutom är det frågan om Göteborg har lagt ned ambitionen med en SM-final på Heden. Det borde vara mer angeläget nu när Gais har gått upp i elitserien.

Svenska Bandyförbundet ska ta ett beslut vid helgens styrelsemöte, men har redan signalerat att beslutet inte blir offentligt förrän senare i nästa vecka.

Uppsalas avtal med förbundet gäller även nästa vinter och stadens ansvariga rustar för ett göra finalhelgen ännu bättre än i fjol, då man lyfte nivån ett par snäpp.

Rekordet är från 1959

SM-finalen har för övrigt spelats på Studenternas sedan 1991 och kan nu ta emot så många som 27 000 åskådare tack vare större och bättre extraläktare. Gällande publikrekord på just den här arenan är 25 560 åskådare, men tiderna rekord är från 1959 då 28 848 personer (varav 27 420 betalande) såg Skutskär besegra Västerås med 2–1.

I Uppsala uppskattas finalarrangemanget och man talar om pluseffekter i upplevelse, marknad och intäkter.

- Vi räknar med att finalerna genererar 25 till 30 årsjobb, säger projektansvarige Charlotte Skott.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.