Årets chef läxade upp golfklubbarna

Golfklubbarna och golfanläggningarna måste erbjuda en bättre upplevelse, som börjar redan på parkeringen. Det var budskapet från Årets Chef i Sverige 2011, Mikael Ahlerup, vd på Astrid Lindgrens Värld, när han talade inför klubbledare och anläggningsägare på nätverksträffen Golfbåten.

- Det handlar om att ha en röd tråd i verksamheten. Upplevelsen börjar redan med papperskorgar på parkeringsplatsen, som jag kan slänga skräp från bilen i, till en bra restaurang och ett vänligt bemötande där du ser och bekräftar gästen. En bra bana är positivt, men verkligen inte allt.

Golfbåten årligen återkommande

Mikael Ahlerup, Årets Chef i Sverige 2011, fick de närvarande klubbcheferna och anläggningsägarna att tänka till på golfens nya nätverksträff, Golfbåten, som är ett initiativ av reseföretaget Graf Travel AB, PR-företaget Kraftfull Kommunikation AB och Viking Line.

Målet med Golfbåten är att skapa en årlig mötesplats för alla ledare, tränare och sponsorer inom golfen, och att lyfta fram golfens allt viktigare roll inom den växande upplevelseindustrin.

Mikael Ahlerup är vd på Astrid Lindgrens Värld sedan 2003. Han berättade om resan från 3 miljoner i förlust sitt första vd-år till drygt 460 000 årliga besökare (varav cirka 150 000 från utlandet) god lönsamhet och utmärkelsen Årets Nöjespark i Norden 2011, framröstad av barnfamiljerna.

Kunden, kunden och åter kunden viktigast

Det är en väg kantad av olika beslut och en utveckling helt i Astrid Lindgrens anda och hennes böcker, samt satsning på personal och närproducerad mat ”för så skulle Astrid velat ha det”.

- Min bästa upplevelse utanför Astrid Lindgrens Värld 2011 är när jag köpte en tidning, en dricka och ett grönt äpple i en Pressbyrå-butik, och expediten frågade: ”Vill du att jag ska skölja äpplet åt dig?”

Niklas Birgetz, f d sponsorchef på Skandia, golfens ungdomssponsor, och numera konsult inom sponsring och CSR, tog över där Mikael Ahlerup slutade. Niklas Birgetz anser också att upplevelsen på golfanläggningen börjar redan på parkeringen.

- Jag har varit på en hel del golfklubbar och golfanläggningar, och ärligt talat: Jag har inte alltid varit imponerad. Jag undrar alltid samma sak när jag svänger in på parkeringen på en golfklubb, varför är de bästa parkeringsplatserna vikta för klubbchefen, styrelsemedlemmarna och pron? Borde de inte vara till för de bästa kunderna och gästerna?

Dan Persson om de yngre som blir äldre

Idrottens Affärers bloggare Dan Persson talade också på Golfbåten, och beskrev att framtiden för upplevelseindustrin är ljus.

- De äldre blir ”allt yngre”, har gott om tid, god ekonomi och satsar allt mer på upplevelser som förverkligar dem som individer. Nu gäller det ”bara” att erbjuda bästa tänkbara upplevelse.

För golfklubbarna och golfanläggningarna innebär det, enligt Dan Persson bland annat att vakna upp och förstå att upplevelsen i ett golfpaket inte är resan med flygbolaget, eller hyrbilen, utan det som gästen upplever på golfanläggningen i form av spel, mat, dryck, boende och bemötande.

Övriga föreläsare på Golfbåten var Johan Kannerberg, verksamhetsutvecklare på Svenska Golfförbundet och Joakim Sabel, vd på ”golfkoncernen” Top Tee, som talade om hur golfklubbarna kan tjäna pengar på de flöden av människor som rör sig mellan klubbarna, samt hur marknaden för golfspel i Europa utvecklas 2011. Tillväxten ligger i genomsnitt på 1,5 procent.

Roger (inte verifierad)

tors, 2011-12-22 11:59

1. OJ! Vad rätt han har!

OJ! Vad rätt han har!

Lelle (inte verifierad)

tors, 2011-12-22 14:21

2. Här krävs en kulturrevolution

Den största utmaningen för golfanläggningarna är en historiskt betingad von oben- mentalitet, som står i total kontrast till ett gott värdskap. Det är alldeles för vanligt att dem man möts av på en golfanläggning anser sig vara förmer än sina gäster. För att vara en god värd är ödmjukhet en helt avgörande nyckel, något som allt för många golfklubbar saknar. Jag menar att det till att börja med handlar om att rannsaka sig själv och se över sin kultur, inställning och organisation och fråga sig om man klarar av att vara både en golfklubb och en golfupplevelseleverantör i en och samma förpackning och om man är beredd att vidta de kraftfulla åtgärder som kommer att krävas för att skapa en bra produkt. Alldeles för få aktörer har idag förutsättningar för att bygga ett gott värdskap. Här krävs i de flesta fall en lång och mödosam förändringsprocess som inte blir mindre utmanande av det faktum att man man har en kulturell kvarnsten runt sin hals.

Jens (inte verifierad)

tors, 2011-12-22 16:13

3. Städa vid egen dörr..

Mikael säkert duktig, men städa vid egen dörr, när man kommer för att gå på Astrid Lindgren Världs julmarknad och handla(med entre) så måste man betala för att parkera, inget som man höjer mungiporna åt!

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.