Elitserien lockar mera än någonsin

6 393 personer per match och totalt 2,1 miljoner åskådare – Elitserien i ishockey är en succé. Folk lockas som aldrig förr och klubbarna höjer sina intäker avsevärt. Som hockey på fredagar, det älskar man i Småland.

För sjätte säsongen i rad har över 2 miljoner besökare velat se Elitseriehockey under de 330 matcherna som totalt lockade 2 109 790 besökare.

Test med ovanliga speldagar

Den här säsongen har Elitserien genomfört ett test med "ovanliga" speldagar och utifrån de rådata som finns har den "nya" speldagen fredag varit mest populär. 

Exakt vilka publiksiffror som klubbarna väljer att redovisa har med statistikteori att göra, men Hockeyligan har valt att räkna om de utematcher som spelas till fullsatta "ordinarie" arenor i stället. Detta ger ett mer rättvisande värde när olika säsonger jämförs.

- Det är fantastiskt att vi har lyckats öka siffrorna även den här säsongen. Klubbarna har lagt ner mängder med tid, kraft och möda på att både behålla publiken och locka nya besökare till arenorna, säger Jörgen Lindgren som är VD på Svenska Hockeyligan.

Utematchen mest attraktiv

2 109 790 besökare under de 330 matcher innebär en ökning med 76 980 jämfört med vintern innan och det motsvarar en ökning på imponerande 3,9 procent.

Den största publiksiffran är 18 884 och kommer just från en uterink, Jubileumsmatchen mellan HV71 och Linköping den 10 december 2011.

Publiksnittet totalt är 6 393 personer per match, men kompenserat för utematchen motsvarar detta 6 357 personer.  En ökning på 3,4 procent från i fjol och en utradering av det gamla rekordet om 6 344 från 2007/08.

Smålänningarna hockeytokiga

Elitseriens mest publikdragande lag är Frölunda med ett snitt på 10 482 besökare per match i Scandinavium. 1 104 fler per match!

Men klubbar som HV71, Djurgården, Linköping, Brynäs och Skellefteå noterar också plussiffror.

Däremot tappar AIK, Färjestad, Luleå, Modo och Timrå medan Växjö som nykomling inte har några siffror att jämföra med.

Frölunda har alltså högsta snittet medan HV71 visar högsta beläggningsprocenten av alla klubbar. Imponerande 97,1 procent gäller i Kinnarps Arena - snittet om 6 799 personer ska betraktas mot maximala 7000.

Några mil i sydostliga riktning gillar man också hockey. Nykomlingen Växjö kan redovisa ett snitt på 95,7 procent.

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Nu börjar den ena efter den andra kommunen i och runt Stockholm att vilja göra sig gällande på området utbyggnad av idrottsplatser. Solna Stad  lanserar en ny idrottsplats med tre fotbollsplaner och ny entré till naturreservatet på Norra Järvastaden. Först ska samråd genomföras för planförslaget.

De turister som besökte VM i Åre respektive Östersund spenderade nästan exakt lika mycket pengar per dag. Det är en slutsats i den stora VM-studien från Mittuniversitetets turismforskningscentrum ETOUR. Deras svar: 1 552 kronor/dag

Den totala ekonomiska effekten av världsmästerskapen i alpint och skidskytte för Jämtlands län beräknas uppgå till minst 176 miljoner kronor

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Nu gör SVT en egen lansering. ”SVT – kanalen för damfotboll!”

Sportevenemang och tv – men i vilken kanal… Den här gången är det SVT som har varit på tårna. SVT har klart med större delen av det svenska damlandslagets kvalmatcher och landskamper och nu står det klart att EM 2021 sänds i SVT. 

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.