Kan de stoppa även den här kvinnan?

Inte en enda kvinna har tillåtits som medlem sedan Augusta National bildades för 79 år sedan. Här accepteras bara manliga medlemmar – till nu. Virginia Rometty är nämligen vd för IBM och då ska hon med en automatik bli en av de 300 utvalda. Men…

Beslutet är ändå inte så självklart några dagar innan årets Masters inleds.

Inga problem för tidigare VD-ar

Virginia Rometty är själv inte särskilt flitig golfspelare utan ägnar sig hellre åt dykning, men hon blir troligen historisk i golfsammanhang.

Hon är inte bara vd hos IBM, där hennes tre företrädare med automatik blivit invalda och fått varsin grön kavaj. I sin roll leder hon också tävlingens huvudsponsor.

Rometty är en betydande person och hur än Augustas ansvariga besvärar sig så har de svårt att hitta ett skäl till varför hon inte blir en av de få utvalda.

Spela går bra, men inte styra

Nu är det så att Augusta National inte förbjuder kvinnor. De kan spela på golfbanan, men ingen kvinna har burit en Augusta-grön kavaj, en verklig statussymbol i näringslivet och golf.

Martha Burk ledde en kampanj för tio år och stred för att Augusta skulle erkänna en kvinnlig medlem. Hon till och med krävde att företag skulle upphöra med sin TV-sponsring på grund av diskriminering.

Hootie Johnson, då klubbordförande, försvarade Augusta och ansåg att det var fel att Augusta över huvud taget utsattes för påtryckningar och uttryckte sig starkt förnedrande.

IBM borde visa handlingskraft

Men Martha Burk ger sig inte och hon får uppmärksamhet.

- IBM är ett företag som borde bry sig om varumärket, och de borde bry sig om vad folk tycker. Och om de inte är försiktiga, kan de underminera deras nya VD.

Augusta National låter tystnaden tala i enlighet med en policy att inte diskutera medlemskap.

Backade med TV-sponsring

Men Billy Payne, ytterst ansvarig vid OS 1996 i Atlanta, och ordförande vid Augusta sedan 2006 har sagt att frågan "har ingen specifik tidtabell". Ärendet har diskuterats i den inre församlingen både 2007 och 2010, och båda gångerna bestod kommentararna endast av ”medlemsfrågor var privata.”

Romettys företrädare vid vd-posten på IBM, John Opel, ansåg frågan så besvärande att han under två år ställde in IBM:s TV-sponsring för att hålla företaget utanför striden.

Men Martha Burk tycker inte att IBM kan komma undan en gång till.

- De måste markera var de står i frågan. Antingen drar de in både sponsring och medlemskap eller annars hedrar de sin vd. Något annat gäller inte. Egentligen behöver de bara göra det enda rätta...

Hon blir utsatt för påtryckningar

Burk säger också att hon inte blir förvånad om IBM pressar Rometty att säga att hon inte vill vara medlem.

Debatten involverar både spelare och golfens anseende. Detta i en stund då Tiger Woods är tillbaka i vinnarrollen och betraktas som en av favoriterna, tillsammans med US Open-mästaren Rory McIlroy. 

- Tiger har bytt skinn. Det gör man inte på en kvart, säger Viasat Golfs expert Göran Zachrisson, som kommenterar tävlingen tillsammans förre stjärngolfaren Per-Ulrik Johansson.

Tiger i nygammal roll

27 november 2009 kraschade Woods sin bil in i ett träd. Efter olyckan avlöste avslöjandena om ett minst sagt trassligt privatliv av varandra. Han gick genom en skilsmässa och på banan var Tiger, efter timeouten från spel, en blek kopia av sitt forna jag.

Nu är Tiger Woods tillbaka på Augusta, Georgia, och för första gången sedan storhetstiden är amerikanen en av förhandsfavoriterna. Woods har fått dra på sig den gröna vinnarkavajen tre gånger, 2001, 02 och 05, och efter vinsten i Florida förra helgen, den första på drygt två år, tror många att det är dags igen.

- Jag tycker att det är orättvist att lyfta fram honom som favorit. Om han inte vinner kan man säga att han inte nått fram än. Men så är det ju inte. Det här är ingen spurt. Han kan alla slag och han vet det, men det sitter i huvudet på honom, säger Göran Zachrisson.

Zachrisson håller på Robert

- Det hade varit bättre om han inte vunnit förra veckan. Han var bättre rustad att vinna tidigare, nu har han tvivel eftersom han blivit en vanlig människa. Men är det något jag är dålig på är det att tippa. Tiger kanske visar att han inte är en vanlig människa.

Göran Zachrisson lyfter fram en otippad blågul favorit, som är långt från förhandssnacket.

- För mitt eget samvetes skulle måste jag hålla på en svensk. Det är dags för det nu. Robert Karlsson bor två timmars bilfärd från banan och har tränat på snabba banor och snabba greener. Jag säger Karlsson.

Båda Viasat Golf och SVT sänder från US Masters.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.