Östersund investerar 45 VM-miljoner

Den 2 september avgörs det om Östersund får arrangera Skidskytte-VM 2017. De ansvariga bakom stadens VM-kampanj förbereder sig just nu för slutspurten. Investeringar för 45 miljoner ska gynna kandidaturen ytterligare.
"Fredrik Lindström, från Anundsjö men boendes i Östersund, har lovat mig medalj i Östersund om vi fixar hem VM 2017", säger Patrik Jemteborn som är projektledare för Östersunds VM-kandidatur.


Östersunds chanser att få VM torde vara ganska goda sett till det faktum att orten tilldelats det uppdraget att årligen arrangera VM-premiären i skidskytte samt att endast en annan kandidat, österrikiska Hochfilzen, återstår.

IBU kristerade stadion

Negativt för Östersunds kandidatur är kritiken från Internationella Skidskytteförbundet, IBU, mot arenan. Men efter ett beslut av kommunen kommer nu skidstadion att byggas till och om för att bli fullvärdig.

- Den nya arenan kopplar vi helt enkelt på den gamla . Det som tillkommer är ett mediecenter, det förra låg utanför stadion, samt anti-dopingrum, berättar Patrik Jemteborn som är projektledare för Östersunds VM-kandidatur.

Kostnaden för mediecentret och antidopingkontroll väntas uppgå till 22,5 miljoner kronor och totalt kommer 45 miljoner kronor att satsas på upprustningen av arenan. Då byggs ett hus på drygt 500 kvadrat för en kostnad av 22,5 miljoner kronor. Dessutom kan det bli aktuellt med en ny portal och huvudentré till stadion enligt kommunen.

Bra erfarenheter från 2008

Östersund arrangerade VM i skidskytte 2008 och Patrik Jemteborn menar  att  erfarenheterna och kunskaperna finns kvar i årets organisation:

- Skidskytteförbundet är ju inte det rikaste av alla förbund så förra gången var det inte tal om att headhunta folk utifrån.

- Många av de som var med då bor ju kvar på orten och därför kunde vi snabbt dra igång med samma organisation.

Omsättning om 80 miljoner

På frågan vad ett VM kommer att omsätta svarar Patrik Jemteborn:

- 2008  omsatte vi runt 40 miljoner och när jag har försökt räkna på vad kronan kommer att vara värd 2017  och vad vi kan hoppas på ökad omsättning har jag kommit fram till att ca 80 miljoner är en rimlig siffra.

Så varför är Östersund bästa kandidaten till att arrangera VM 2017?

- Vi har traditionen och trovärdigheten efter vår rutin och erfarenhet från Världscup-premiärer.

En riktig VM-fest

- Vi inom skidskyttevärlden måste lyfta oss och våga jämföra oss med övriga alpina idrotter. 

- Gör man inte VM-festen på rätt sätt så kommer den drunkna i utbudet av andra sporter och evenemang, berättar Patrik Jemteborn som menar på att organisationen i Östersund kan få skidskytte att ta nästa steg.

Jämtlänningarna vill ta det ansvaet.

Christian Christensen

Så här är Östersunds nya VM-stadion tänkt att se ut:


SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.