Trots avhoppet blir Gärderud inbjuden

”Jag har pratat med dem alla och bilden är bedövande tydlig: Alla vill sitta kvar även i fortsättningen, alla ser fram emot mötet”, skriver Svenska Dagbladets Ola Billger som en replik på Anders Gärderuds avhopp från Bragdjuryn.
Anders Gärderud vann själv bragdguldet efter sitt OS-guld på 3 000 meter hinder i Montreal 1976 och har suttit i juryn i över tio år. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

 

”Det känns tryggt, för den här nämnden vet vad bragder byggs av – även utan Anders Gärderud”, menar Billger och fortsätter ”Men självfallet kommer jag att bjuda in honom till mötet den 4 december, självklart hoppas jag att han ändrar sig. Hans åsikter är värdefulla. ”

"Diskvalificerar tidningen"

Anders Gärderud avhopp som medlemi Svenska Dagbladets bragdjury är en protest mot att tidningen lägger ner sportredaktionen, men samtidigt med beskedet om permitteringar kom också klarläggandet om att tidningen fortsätter dela ut bragdguldet.

- Det diskvalificerar tidningen från att stå som avsändare, säger en besviken Gärderud.

Han vann själv bragdguldet efter sitt OS-guld på 3 000 meter hinder i Montreal 1976 och har suttit i juryn i över tio år.

Besviken Gärderud

Beskedet att Svenska Dagbladet lägger ner sportredaktionen upprörde Gärderud.

- Det är klart att jag blev förvånad. Jag har inte förstått motiveringen, jag förstår bara inte hur man resonerar, säger Gärderud.

Ola Billger är sekreterare i Bragdguldjuryn och har pratat med Gärderud i hopp om att han omprövar beslutet. Gärderud kommer också få en inbjudan till bragdmötet den 4 december.

”Att Bragdguldet debatteras i en sådan här situation är inget konstigt, medaljen diskuteras ju så fort en svensk gör något bra. Och det finns inte en enda konkurrent – radio, tv, tidningar – som inte skulle vilja dela ut den här medaljen själva”, påpekar Billger.

"Nämnden, inte tidningen, som delar ut medaljen"

Beträffande nedläggningen av SvD:s sportredaktion skriver Billger:

”Självklart tycker jag att det är tråkigt att han har fattat det här beslutet. Han tycker inte att SvD med trovärdighet kan stå som avsändare av priset.

Där har han fel. Jag har all respekt för hans åsikter, men det är faktiskt så att Bragdguldets status vilar på flera pelare.

Det är inte sportredaktionen som delar ut medaljen, det är nämnden. Tyngden i Bragdguldet kommer framför allt från den långa traditionen och den stora kompetensen i nämnden.”

SOK-basen tveksam

Nu visar det sig också att SOK:s ordförande Stefan Lindeberg har reagerat på SVD:s beslut om nedläggning av sportredaktionen. Han väljer att sitta kvar i juryn, men säger:

- Det fanns inte i min föreställningsvärld att de skulle fullfölja det, Jag blev väldigt förvånad och trodde inte det var sant att SvD lägger ner sin sportredaktion, säger Lindeberg till Radiosporten.

- Svenska Dagbladet har en erkänt kunnig sportredaktion som varit nyttig i medielandskapet och som tillför perspektiv.

SOK-basen avslutar:

- Nu blir Bragdguldet blir hängande fritt i luften om redaktionen försvinner. Det känns väldigt konstigt. Frågan är vad detta innebär för bragdmedaljen på sikt om det ska hänga så här löst.

gp (inte verifierad)

tors, 2012-10-25 10:24

1. Sådan herre sådan hund

Ola Billger är lika enkelspårigt onyanserad i den här frågan som han varit under sin tid som ’krönikör”. Okvalificerad för uppgiften men ledningens man rakt igenom. Gör som han blir tillsagd. Gärderud tänker själv. Och står för sina funderingar. Mera sånt.

Åke Stolt (inte verifierad)

mån, 2012-10-29 12:06

2. Gärderud och bragdjuryn

2. Så talar Schipsteds knähund Jag hoppas Gärderud står fast vid sitt beslut. Och beklagar att inte hela juryn kunde enas och visa samma beslutsamhet och markera mot SvD. Ola Billger säger det han måste säga som Schipsteds trogne knähund. Han har spelat under täcket med hela sportredaktionen, han fanns som utsänd på OS utan att med ett ord antyda vad som komma skulle. Väl hemkommen lät tidningsledningen honom hoppa i land till en säker plats från den redaktion (sporten) som skulle sänkas i djupet. Nu försöker han rädda trovärdigheten i Svenska Dagbladets fortsätta satsning på Bragdguldet. Det går mycket dåligt. När tidningen nu lägger ner sin sportredaktionen visar den hur sporten värderas. Då är det hyckleri att fortsätta dela ut priset. Det kommer att sakna trovärdighet, hur kompetent juryn än är. Det är inte juryn som är prisets avsändare, det är tidningen. Det som varit Sveriges finaste idrottspris kommer inte längre att vara det. Jag hoppas alla andra medier kommer att behandla priset därefter. Åke Stolt

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.