De räknar skidåkare - och miljoner

Det verkar inte bättre än att alla ska åka Vasaloppet. Och helst göra det igen och igen. Kvinnor som män, ung som gammal. 63 142 personer är anmälda och fler blir det innan repet dras...
Många har bråttom att anmäla sig men tar det lite lugnare när de väl är i spåret. Tävlingshetsen fångar som väl är inte alla.Foto: Ulf Palm, Scanpix


Nu står det klart - Vasaloppets vintervecka 2013 slår alla som helst rekord.

Aldrig tidigare har så många velat delta och betalt in anmälningsavgiften. Vilket också innebär att de båda arrangörsklubbarna, IFK Mora och Sälens IF, tjänar mer pengar än någonsin.

Det finns några platser kvar

Det handlar om åtskilliga miljoner när så många ska besöka Mora. Avgiften är bara en del, utrustning som ska förstärkas en annan, valla som ska förbättras, alla ska äta och sova någonstans - det är en miljonrullning som saknar motstycke i svensk idrott

Det gamla anmälningsrekordet, 63 142 från ifjol är nu slaget. Hittills är 63 200 deltagare anmälda. Tre av loppen, KortVasan, Öppet Spår söndag och StafettVasan har också noterat nya anmälningsrekord. HalvVasan och Öppet Spår måndag är likaså på väg mot rekord.

Så 63 142 blir några tusen till innan det är stopp.

Osannolik utveckling

Det är sjätte året i följd som Vasaloppets vintervecka sätter nytt anmälningsrekord. Loppen lockade alltså 63 142 anmälda år 2012, 59 130 anmälda år 2011, 57 560 anmälda år 2010, 48 184 anmälda år 2009 och 47 636 anmälda år 2008.

- Den utveckling som Vasaloppsarrangemangen har haft de senaste åren är helt osannolik när vi tittar tillbaka, säger Tommy Höglund som är Vasaloppets sportchef

- År 2007 dröjde vintern länge och vi fick en dipp i anmälningarna. Nu har vi fantastiska siffror och vi rider verkligen på tränings- och friskvårdsvågen. Folk vill ha ett mål med sin träning och då anmäler de sig till ett lopp.

Många bra tränade

- Förutom anmälningsrekordet så tror jag även att vi kommer att få ett deltagarrekord, eftersom det varit en väldigt bra vinter och att deltagarna anmält sig så tidigt att de fått längre tid på sig för träning och förberedelser.

Det finns cirka 5 000 platser kvar för den som vill delta i vinterveckan, och det går fortfarande att välja på lopp allt mellan 3 och 90 kilometer. UngdomsVasan med alternativen 3/5/7/9 km, KortVasan 30 km, HalvVasan 45 km och Öppet Spår måndag 90 km.

- Vi riggar nu för tidernas största Vasaloppsvecka och ska koka mer blåbärssoppa än någonsin, avslutar Tommy Höglund.

Fotnot: Vasaloppets sommarvecka 2013 har redan 14 500 anmälda deltagare, vilket innebär att Vasaloppets totala deltagarantal i det närmaste har fördubblats på bara sex år.

Räddningsaktionen för Östersunds FK fortsätter.På måndagen framkom, via tidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen hur försäljningen har gått sedan starten i september att när aktier i klubbens dotterbolag, Östersunds FK Elitfotboll AB, började att saluföras.

Evenemangsgatan i Göteborg är något som många andra kommuner sneglar mot och ser som ett föredöme. Med arenor samlade så föredömligt  - med Scandinavium, Lisebergshallen, Valhallabadet, Heden,  Ullevi och Valhalla sporthallar finns ett jättelikt utbud av arrangemang årligen och lockar flera hundra tusen besökare. Det innebär att ingen annan stans är idrottsturismen så utvecklad – och nu hotad.Det finns ett växande behov av renovering och nybyggen. Kruxet  är politikerna inte kan hålla sams när frågorna kommer på bordet.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nu ska hockeyspelarna i Tre Kronor bli eleganta, åtminstone utanför isen. Svenska Ishockeyförbundet nämligen kan presentera Brothers som ny samarbetspartner till Tre Kronor. 

SVT har lyckats köpa sändningsrättigheter till vinteridrott som innebär mer och ett bättre innehåll i framför allt Vinterstudion. Detta efter att SVT har förlängt avtalet med Österrikes skidförbund vilket innebär tillgång till samtliga världscuptävlingar i Österrike till och med våren 2024. I rättighetspaketet ingår även  tävlingar i längdskidor, skicross, freeski och snowboard i Österrike. Avtalet sträcker sig till och med april 2024. Vinterstudion är säkrad för ett par år framåt.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.