Klubbarna tjänade 1 miljon vardera

Den unika Globen-matchen,Mora-Leksand, ger klubbarna runt 1 miljon kronor vardera. Så lyckosamt blev arrangemanget av daladerbyt som flyttades till huvudstaden och ledde till att Globen var slutsåld till sista plats. 13 850 personer gjorde matchen till en oförglömlig fest.
I Annexet intill Globen anordnades en förfest där Moras och Leksands-fans laddade upp före Daladerby. Och även efteråt anordnades en fest med tusentals fans. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix

 

- Jo, det ser ut att bli en miljon kronor i vinst för båda klubbarna, bekräftar Peter Hermodsson, klubbbdirektör i Mora IK.

Sammanräkningen är på väg att bli klar och han kan nu redovisa siffrorna från en fest med 13 850 hockeysupporters fest. Många av dem fick också uppleva en match på en uterink i Leksand då 17 000 åskådare var samlade. Vad ska komma härnäst?

Mannen bakom verket

Den här gången var det en man vid namn Åke Kajander som fick en idé och skickade ett mail på vinst och förlust till Moras kansli.

- Det var när kommunalrådet Bengt-Åke Rehn yttrade något om att vi skulle bli så många invånare i kommunen, som det "kläckte" till i huvudet. Det finns många masar i Stockholm, jag själv har halva min bekantskapskrets där, och hur ska vi göra för att få dem att flytta hem, funderade jag.

- Då kom jag på idén att spela ett daladerby i Globen. Det finns så många Leksandsfans över "hela världen" och jag var övertygad om att det lätt skulle komma 10 000 åskådare, berättar Åke i Dalarnas Tidningar.

Ändå är vi rivaler

Med projektledaren Sonja Sys i spetsen förverkligades idén. Det gick specialtåg och bussar från Stockholm och med alla söner och döttrar från Dalarna som numera bor i Stockholm fylldes Globen snabbt.

- Det var ju också tanken med det hela. Trots att vi är rivaler kan vi umgås med varandra. På förfesten var det cirka 3 000 fans av båda lägren och jag kunde inte se några handgemäng, påpekar Åke.

Han fick i belöning en matchbiljett, mat innan matchen och framför allt han blev hyllad på isen av alla åskådare.

Stora utgifter

- Jättekul att vi kunde visa upp det här för hela hockey-Sverige, konstaterar Kajander.

Utgifterna blev dock dryga och reducerade vinstbeloppet där det fanns förhoppningar om en större behållning. Men en ovärderlig PR och 1 miljoner kronor vardera var ändå en utmärkt behållning.

För klubbarna blev det välkomna pengar och överträffade med god marginal den ekonomiska vinsten av ett derby i egen hall.

Även säsongens andra landslagsturnering för Damkronorna ställs in.

Sedan förhandlingarna mellan spelarfacket SICO och förbundet brutit samman på torsdagskvällen meddelade förbundet att kommande 4-nationsturnering i COOP Arena i Luleå 5-9 november skjuts på framtiden.

 

Upplands Väsby kommun förser Stockholmsområdet med en ny fotbollshall.  Nu är det klart med finansieringen oh byggandet.

Fotbollshallen i Vilundaområdet beräknas stå klar om 15 månader. Kommunstyrelsen har godkänt 60 miljoner kronor i investeringsmedel till uppförandet av fotbollshallen.

Leksands IF firar 100 år! Och kunde inte ha gjort det vid bättre tillfälle. Med ¨återkomst i högsta serien och en start med 5-2-seger mot Malmö inför en fullsatt Tegera Arena.

Klubben har supportrar över hela Sverige och är en förening med drygt 10 000 medlemmar och nya tillkommer hela tiden. Det slår ingen. Leksands IF ska vara störst i landet!

Och vet ni. Allt började med bandy!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Damkronorna och den högsta damligan, SDHL, har jagat rubriker den senaste månaden. Från bojkotten av landslagsturneringen i Finland och nu presentation av huvudsponsor för SDHL.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.