Letar efter en svensk tuff tjej

Sju ska bli 14 som ska bli ytterligare några som slutligen ska bli elva tjejer som ska älska havet och segling. Hur blåsigt, stormigt och strapatsrikt det än blir. Och helst ska minst en svensk tjej finnas ombord.
Till testseglingarna har SCA köpt en speciell båt. En VO70, som har modifierats och fått en ny grafisk design. Här ska de tuffa testerna ske.Foto: Rick Tomlinson

 

Team SCA:s strävan att skapa det bästa kvinnliga seglingsteamet i offshore racing inleds nu på allvar. Sju meriterade kandidater har anslutit för en fem veckors period av träningssegling som inleds under en segling från Southampton till Kanarieöarna och teamets träningsbas i Puerto Calero på Lanzarote.

Nya tester

Efter första testerna kommer ett nytt gäng om sju tjejer till Lanzarote för nya seglingar.  land de här första finns ingen svensk tjej, men det finns sökande.

- Även senare under våren ska vi testa flera kandidater. Vi hoppas och tror att det kommer att finnas en svensk med i den slutliga besättningen på elva seglare som vi hoppas ha klar i sommar, berättar Mats Olsson, pressansvarig vid SCA-projektet.

Hygien- och skogsföretaget SCA satsar på Volvo Ocean Race 2014-2015 i en jättelik PR-kampanj i form av en egen båt med enbart kvinnor i besättningen.

Ett projekt som kostar, ja, vad kostar det egentligen? Beräkningar har gjort gällande att SCA har anslagit 130 miljoner kronor under tre år. Men det faktiska beloppet är större än så.

En speciell testbåt

Bara till testseglingarna har en speciell båt inhandlats. En VO70, som har modifierats och fått en ny grafisk design.

De första sju som aspirerar på en plats i Team SCA och därmed en plats ombord på den svenska båten är alla mycket meriterade och erfarna havskappseglare och/eller OS-seglare. 

- Det skulle vara fantastiskt om vi kunde hitta vårt team från dessa två grupper, säger Magnus Olsson, en av fem Team SCA-tränare som kommer att segla med till Puerto Calero.

Krävs uthållighet

- Det är en väldigt speciell grupp där varje person bidrar med mycket stora kunskaper inom olika områden. Vårt jobb som tränare är att se hur vi kan använda detta för att skapa ett högpresterande team. De flesta ska vara på plats under sommaren 2013.

- Vi inledde rekryteringsprocessen redan i augusti 2012 då vi uppmuntrade kvinnliga seglare runt om i världen att registrera sig för att delta i detta första skede av urvalsprocessen. Av flera hundra ansökningar har vi reducerat det till två grupper av kandidater, säger Richard Brisius, VD för Team SCA.

Vad det gäller besättningens storlek så är det åtta personer på ”herrbåtarna” och elva på ”dambåtarna”.

Fem coacher är anställda för projektet och det är Magnus Olsson, Sverige, Martin Strömberg, Sverige, Brad Jackson, Nya Zeeland, Joca Signorini, Brasilien och Casey Smith, Australien.

Träningsbas på Lanzarote

Team SCA kommer att ha Puerto Calero på Lanzarote som träningsbas fram mot Volvo Ocean Race 2014-2015.

- Det här blir den tredje raka Volvo Ocean Race-kampanjen som väljer Puerto Calero som träningsbas, säger Brad Jackson som var vaktkapten på Ericsson 4, som vann Volvo Ocean Race 2009, och som är en av coacherna i Team SCA.

- Där förberedde Ericsson Racing Team sin kampanj inför Volvo Ocean Race 2008-2009 och Puma inför 2011-2012. Runt Lanzarote är det enkelt att hitta perfekta Ocean Race-förhållanden inte långt från basen. Tillsammans med anläggningarna på land och klimatet blir det en idealisk plats för förberedelser.

Emely Hagen (inte verifierad)

tors, 2013-02-14 03:18

1. Går det fortfarande att söka plats i besättningen? :)

Hej. Är kandidaterna klara? Finns det möjlighet att söka? Äventyrslysten: Emely

Mats Olsson (inte verifierad)

sön, 2013-02-17 22:51

2. Det är inte för sent!

Det är inte för sent. Det går fortfarande att söka. Skicka ett mail till hr@atlant.org /Hls Mats Olsson, pressansvarig Team SCA.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.