Fansen driver AIK till rekord

Intresset och i sin tur försäljningen av biljetter och årskort till AIK:s matcher i Allsvenskan är rekordstort. Fler än 35 000 åskådare beräknas se premiären på Friends Arena den 7 april. Söndagens 2-2 borta mot Elfsborg gav ett klart besked om att AIK blir ett topplag.
AIK lockar många åskådare och i takt med intresset stiger förväntningarna på laget och tränaren Andreas Alm. Foto: Leif R Jansson, Scanpix


Försäljningen av biljetter och årskort till AIK:s matcher i fotbollsallsvenskan antar rekordsiffror. Men inte nog med det, AIK-fansens kampanj ”Invasion Borås” omfattade 30 bussar, 20 minibussar, ett fullsatt tåg och ett stort antal bilar.

Bussar från hela landet

Den mobilisering som pågår i och runt AIK saknar motsvarighet. På söndagen ockuperades Borås av fans runt om i Sverige. Borås Arenas kapacitet är 16 284 och det var i det närmaste fullt. 15 681 åskådare fick se en mycket bra premiärmatch.

De tusentals AIK-fansen på Borås Arena höjde stämningen rejält. Foto: Björn Larsson Rosvall, Scanpix

Säljer i rekordformat

Samtidigt rapporteras om att AIK på hemmaplan fortsätter att sälja biljetter till matchen mot Syrianska den 7 april. Den senaste siffran är 30 385 köpta biljetter.

- Det är helt fantastisk, säger Niklas Nestlander, kommersiell försäljningschef i AIK.

Han rekryterades från Stockholm Globes Arenas i fjol och det här blir hans första fotbollssäsong i klubben.

Tror på över 35 000 åskådare

- Att vi skulle nå sådana här siffror hade knappast någon kunnat föreställa sig. Nog för att vi hade väldigt höga mål, men vi har lyckats ändå bättre.

Fakta för dagen – 12 221  sålda årskort och nu är målet höjt till 15 000 (!) samtidigt som runt 35 000 biljetter är sålda till premären.

- Jag har länge trott på över 35 000 åskådare till den matchen, säger en optimistisk Niklas Nestlander.

Det är svenskt och nordiskt rekord.

Tre förklaringar

Och förklaringarna?

- En mycket lojal målgrupp i kombination med en ny arena och att mycket blev rätt i marknadsföringen.

Uppmärksamheten för en av de största kampanjerna någonsin, Paint it Black, har varit maximal. Kampanjsiten lockar i snitt 5 000 besökare om dagen och över 43 000 AIK-are har bjudits in till matchen via Facebook.

Det ha bl a inneburit att åtskilliga tusen personer har målat sina Facebook-sidor svarta. Dessutom, AIK har antagit ett nytt webbfilter som censurerar bort ord som Hammarby och Djurgården...

Spelarna sålde biljetter

Spelarna har bidragit som telefonsäljare och sålde årskort över telefon under några kvällstimmar. Martin Lorentzson vann den interna tävlingen, med Viktor Lundberg och Martin Mutumba på delad andra plats.

AIK har de senaste åren haft en tradition i höga publiksiffror. De högsta noteringarna kommer från derbyna mot Djurgården, som 40 669 åskådare 1975, 40 458 1954 och 38 448 även det 1954. Nu är det inte långt ifrån att de siffrorna kan överträffas.

- Vilken härligt tryck det kommer att bli på läktarna. Och förutom premiären blir det säkert likadant i derbyt mot Djurgården den 22 maj, tror Nestlander.

Byxreklamen återstår

Försäljningen av de 92 logerna sker i samarbete med Friends Arena och här är resultatet inte lika lyckat.

- Min övertygelser är att vi hittar fler köpare i takt med att allt flera människor kommer hit och själva ser arenan. Då blir de övertygade.

Hur är det då med matchdressen och reklamförsäljningen?

- Jo, det mesta är klart förutom shortsen så där söker vi efter en sponsor, erkänner Niklas Nestlander.

- Bland partners har vi inte tappat en enda, men däremot fått in nya företag.

Thomas Ejderhov

Bocaj (inte verifierad)

tors, 2013-03-28 09:03

1. Underhållning

Hoppas publiken får bättre underhållning än senast det begav sig på Friends Arena.

Mikael Johansson (inte verifierad)

tis, 2013-04-02 07:22

2. Pinsamt och otrevlig stämning

Hoppas fansen sköter sig bättre på hemmaplan än vad de gjorde igår i Borås. Att skriva att de förgyllde stämningen är ren propaganda där ni inte har en aning om vad som egentligen skedde på plats. Maken till dåligt uppförande, svineri och grisande har jag aldrig sett. Misshandla oskyldiga människor på stan, förstöra bilar, busskurer och fönster osv. För att inte tala om alla könsord som haglade när vanlig publik passerade deras "tåg" till arenan. Och sedan läser man att deras ordförande för supporterklubben tycker att om man tar in en strippa på bussen, så är det "ett skönt initiativ"?!? Skämskudde på för samtliga aikare!

Magnus (inte verifierad)

tis, 2013-04-02 07:57

3. "När den här jätteskaran av

"När den här jätteskaran av AIK-fansen tar sig på olika vägar till Borås, och andra orter framöver, kan man också föreställa sig de så kallade turistekonomiska effekterna..." Väldigt märklig slutsats. Under de senaste säsongerna har AIKs bortasnitt inte varit särskilt uppseendeväckande och lär inte bli det i år heller. Det låter nästan som att artikelförfattaren själv drabbats av den ökända AIK-hybrisen...

Danny (inte verifierad)

tis, 2013-04-02 08:11

4. "Och aldrig har så många fans sett en bortamatch."

AIK-suppotrar är ganska usla på att resa på bortamatcher, så 3500 pers är det mesta dom har vart. Haha! Det är långt kvar till Djurgårdens rekord, 11.000 personer just i Borås.

Sven Dufva (inte verifierad)

tis, 2013-04-02 10:03

5. Thomas Ejderhov: Har du

Thomas Ejderhov: Har du verkligen skrivit detta själv, eller har du klistrat in propaganda från AIK? Om du har skrivit det - vilka kopplingar har du till AIK? Detta är den mest osakliga text jag någonsin har sett på den här sidan. Och vad menas med "Och aldrig har så många fans sett en bortamatch"? Detta är ju fullständigt felaktigt.

Johan (inte verifierad)

tis, 2013-04-02 10:31

6. Otrevlig?

Jag var där och upplevde inget av det du räknar upp. Det var väldigt många människor, många av dem rätt ordentligt berusade efter att ha "laddat" oavbrutet på resan ner. Då är det ofrånkomligt att det blir stökigt. Rent generellt upplevde jag det som ovanligt städat runt gnagarna i stan, jag såg inga bråk, polisen var närvarande men inte provokativ så det blev inga konfrontationer. Visst låter de mycket, men nej, det var inte "otrevlig" stämning på något sätt. BA-nissens uttalande om strippan måste tas för vad det är - en personlig åsikt. Han representerar inte AIK eller ens AIK-fansens syn på frågan.

PAJASVARNING (inte verifierad)

tis, 2013-04-02 11:27

7. Hade det inte varit mer

Hade det inte varit mer professionellt att ange den verkliga artikelförfattaren – Simon Strand? Detta är ett lågvattenmärke även för att vara Idrottens Affärer.

thomasejd

tis, 2013-04-02 11:50

8. Erkännes

Många var de, men inte rekordmånga. Så det är ett klart sakfel och nu borttaget. I övrigt, jag är inte AIK-are. Och jag har inte intervjuat Simon Strand. Och förresten, jag skrev i förra veckan en lång artikel om Djurgården... Nästa gång är turen kommen till en annan förening. /Thomas Ejderhov

Stefan Högquist (inte verifierad)

tis, 2013-04-02 16:02

9. Hyllningarna till delar av publiken ett slag i ansiktet!

Bekymmersamt segar jag mig igenom Robert Lauls text om premiärmatchen i Borås. En match, som han, liksom många andra sportjournalister, ofta använder som egen penisförlängare i brist på annan samhällskunskap. Man talar om hatet mot Bangura, hetsen mot Bangura varpå man visar upp ett bildspel med en samling supportrar iförda rånarluvor, såväl innan som under match. Helt utan att kritiskt granska eller ta avstånd ifrån beteendet som länge har debatterats i vårt normala samhälle. I skolan förbjuds burka och slöja för ansiktet. Här har Aftonbladet tidigare lyft debatten. Nu undviker man problemet, med största anledning av att man inte vågar eller vill stöta sig med Sveriges mäktigaste fotbollsklubb. AIK. Min fråga är vad som ska hyllas i en match där delar AIK:s anhängare, med Svenska Fotbollsförbundets goda minne, väljer att sympatisera med sin klubb genom två titthål. Ska Aftonbladet istället verka för att minska ett beteende som är direkt samhällsfientligt eller ska man tillåta sina journalister att överhuvudtaget inte kritisera det som är på väg att skada idrotten? Nu kommer säkerligen det heta att ”ett fåtal sabbar för oss andra”. Det må så vara men om detta är ett fåtal och den stora massan inte tycker det är okey, varför kan det ändå få ske? Varför agerar inte Svensk Elitfotboll direkt med en regelskrivning, exempelvis ”Polisen ska omedelbart avvisa och omhänderta anhängare till en förening om dessa är maskerade före, under eller efter matchen”. ”Om svårigheter finns att avlägsna dessa personer, ska matchen med omedelbar verkan avbrytas och det lag vars supportrar maskerat sig, förlora med 0-3 samt åläggs att spela inför tomma läktare i tre matcher”. Det är nog daltat med människor som tar sig rånarluva över huvudet i tron om att detta är framtiden för Svensk fotboll. Det gäller även alla sportjournalister.

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

tis, 2013-04-02 21:50

10. Tack Stefan!

Ett inlägg med klarspråk som jag verkligen ställer mig bakom. Varför har vissa sportjournalister hemfallit åt åsikten att våldet hör till vissa idrotter? Det gäller även hockey, där ett antal grova tacklingar bakifrån plötsligt anses ingå i spelet.

Mays (inte verifierad)

fre, 2013-04-05 17:17

11. AIK:s intäkter

Jag undrar en sak, tjänar AIK Fotboll mer om det kommer 5000 eller om det kommer 50 000 åskådare per match. I dagsläget känns det som om Friends Arena är den stora vinnaren. Någon som vet?
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.