Fansen driver AIK till rekord

Intresset och i sin tur försäljningen av biljetter och årskort till AIK:s matcher i Allsvenskan är rekordstort. Fler än 35 000 åskådare beräknas se premiären på Friends Arena den 7 april. Söndagens 2-2 borta mot Elfsborg gav ett klart besked om att AIK blir ett topplag.
AIK lockar många åskådare och i takt med intresset stiger förväntningarna på laget och tränaren Andreas Alm. Foto: Leif R Jansson, Scanpix


Försäljningen av biljetter och årskort till AIK:s matcher i fotbollsallsvenskan antar rekordsiffror. Men inte nog med det, AIK-fansens kampanj ”Invasion Borås” omfattade 30 bussar, 20 minibussar, ett fullsatt tåg och ett stort antal bilar.

Bussar från hela landet

Den mobilisering som pågår i och runt AIK saknar motsvarighet. På söndagen ockuperades Borås av fans runt om i Sverige. Borås Arenas kapacitet är 16 284 och det var i det närmaste fullt. 15 681 åskådare fick se en mycket bra premiärmatch.

De tusentals AIK-fansen på Borås Arena höjde stämningen rejält. Foto: Björn Larsson Rosvall, Scanpix

Säljer i rekordformat

Samtidigt rapporteras om att AIK på hemmaplan fortsätter att sälja biljetter till matchen mot Syrianska den 7 april. Den senaste siffran är 30 385 köpta biljetter.

- Det är helt fantastisk, säger Niklas Nestlander, kommersiell försäljningschef i AIK.

Han rekryterades från Stockholm Globes Arenas i fjol och det här blir hans första fotbollssäsong i klubben.

Tror på över 35 000 åskådare

- Att vi skulle nå sådana här siffror hade knappast någon kunnat föreställa sig. Nog för att vi hade väldigt höga mål, men vi har lyckats ändå bättre.

Fakta för dagen – 12 221  sålda årskort och nu är målet höjt till 15 000 (!) samtidigt som runt 35 000 biljetter är sålda till premären.

- Jag har länge trott på över 35 000 åskådare till den matchen, säger en optimistisk Niklas Nestlander.

Det är svenskt och nordiskt rekord.

Tre förklaringar

Och förklaringarna?

- En mycket lojal målgrupp i kombination med en ny arena och att mycket blev rätt i marknadsföringen.

Uppmärksamheten för en av de största kampanjerna någonsin, Paint it Black, har varit maximal. Kampanjsiten lockar i snitt 5 000 besökare om dagen och över 43 000 AIK-are har bjudits in till matchen via Facebook.

Det ha bl a inneburit att åtskilliga tusen personer har målat sina Facebook-sidor svarta. Dessutom, AIK har antagit ett nytt webbfilter som censurerar bort ord som Hammarby och Djurgården...

Spelarna sålde biljetter

Spelarna har bidragit som telefonsäljare och sålde årskort över telefon under några kvällstimmar. Martin Lorentzson vann den interna tävlingen, med Viktor Lundberg och Martin Mutumba på delad andra plats.

AIK har de senaste åren haft en tradition i höga publiksiffror. De högsta noteringarna kommer från derbyna mot Djurgården, som 40 669 åskådare 1975, 40 458 1954 och 38 448 även det 1954. Nu är det inte långt ifrån att de siffrorna kan överträffas.

- Vilken härligt tryck det kommer att bli på läktarna. Och förutom premiären blir det säkert likadant i derbyt mot Djurgården den 22 maj, tror Nestlander.

Byxreklamen återstår

Försäljningen av de 92 logerna sker i samarbete med Friends Arena och här är resultatet inte lika lyckat.

- Min övertygelser är att vi hittar fler köpare i takt med att allt flera människor kommer hit och själva ser arenan. Då blir de övertygade.

Hur är det då med matchdressen och reklamförsäljningen?

- Jo, det mesta är klart förutom shortsen så där söker vi efter en sponsor, erkänner Niklas Nestlander.

- Bland partners har vi inte tappat en enda, men däremot fått in nya företag.

Thomas Ejderhov

Bocaj (inte verifierad)

tors, 2013-03-28 10:03

1. Underhållning

Hoppas publiken får bättre underhållning än senast det begav sig på Friends Arena.

Mikael Johansson (inte verifierad)

tis, 2013-04-02 08:22

2. Pinsamt och otrevlig stämning

Hoppas fansen sköter sig bättre på hemmaplan än vad de gjorde igår i Borås. Att skriva att de förgyllde stämningen är ren propaganda där ni inte har en aning om vad som egentligen skedde på plats. Maken till dåligt uppförande, svineri och grisande har jag aldrig sett. Misshandla oskyldiga människor på stan, förstöra bilar, busskurer och fönster osv. För att inte tala om alla könsord som haglade när vanlig publik passerade deras "tåg" till arenan. Och sedan läser man att deras ordförande för supporterklubben tycker att om man tar in en strippa på bussen, så är det "ett skönt initiativ"?!? Skämskudde på för samtliga aikare!

Magnus (inte verifierad)

tis, 2013-04-02 08:57

3. "När den här jätteskaran av

"När den här jätteskaran av AIK-fansen tar sig på olika vägar till Borås, och andra orter framöver, kan man också föreställa sig de så kallade turistekonomiska effekterna..." Väldigt märklig slutsats. Under de senaste säsongerna har AIKs bortasnitt inte varit särskilt uppseendeväckande och lär inte bli det i år heller. Det låter nästan som att artikelförfattaren själv drabbats av den ökända AIK-hybrisen...

Danny (inte verifierad)

tis, 2013-04-02 09:11

4. "Och aldrig har så många fans sett en bortamatch."

AIK-suppotrar är ganska usla på att resa på bortamatcher, så 3500 pers är det mesta dom har vart. Haha! Det är långt kvar till Djurgårdens rekord, 11.000 personer just i Borås.

Sven Dufva (inte verifierad)

tis, 2013-04-02 11:03

5. Thomas Ejderhov: Har du

Thomas Ejderhov: Har du verkligen skrivit detta själv, eller har du klistrat in propaganda från AIK? Om du har skrivit det - vilka kopplingar har du till AIK? Detta är den mest osakliga text jag någonsin har sett på den här sidan. Och vad menas med "Och aldrig har så många fans sett en bortamatch"? Detta är ju fullständigt felaktigt.

Johan (inte verifierad)

tis, 2013-04-02 11:31

6. Otrevlig?

Jag var där och upplevde inget av det du räknar upp. Det var väldigt många människor, många av dem rätt ordentligt berusade efter att ha "laddat" oavbrutet på resan ner. Då är det ofrånkomligt att det blir stökigt. Rent generellt upplevde jag det som ovanligt städat runt gnagarna i stan, jag såg inga bråk, polisen var närvarande men inte provokativ så det blev inga konfrontationer. Visst låter de mycket, men nej, det var inte "otrevlig" stämning på något sätt. BA-nissens uttalande om strippan måste tas för vad det är - en personlig åsikt. Han representerar inte AIK eller ens AIK-fansens syn på frågan.

PAJASVARNING (inte verifierad)

tis, 2013-04-02 12:27

7. Hade det inte varit mer

Hade det inte varit mer professionellt att ange den verkliga artikelförfattaren – Simon Strand? Detta är ett lågvattenmärke även för att vara Idrottens Affärer.

thomasejd

tis, 2013-04-02 12:50

8. Erkännes

Många var de, men inte rekordmånga. Så det är ett klart sakfel och nu borttaget. I övrigt, jag är inte AIK-are. Och jag har inte intervjuat Simon Strand. Och förresten, jag skrev i förra veckan en lång artikel om Djurgården... Nästa gång är turen kommen till en annan förening. /Thomas Ejderhov

Stefan Högquist (inte verifierad)

tis, 2013-04-02 17:02

9. Hyllningarna till delar av publiken ett slag i ansiktet!

Bekymmersamt segar jag mig igenom Robert Lauls text om premiärmatchen i Borås. En match, som han, liksom många andra sportjournalister, ofta använder som egen penisförlängare i brist på annan samhällskunskap. Man talar om hatet mot Bangura, hetsen mot Bangura varpå man visar upp ett bildspel med en samling supportrar iförda rånarluvor, såväl innan som under match. Helt utan att kritiskt granska eller ta avstånd ifrån beteendet som länge har debatterats i vårt normala samhälle. I skolan förbjuds burka och slöja för ansiktet. Här har Aftonbladet tidigare lyft debatten. Nu undviker man problemet, med största anledning av att man inte vågar eller vill stöta sig med Sveriges mäktigaste fotbollsklubb. AIK. Min fråga är vad som ska hyllas i en match där delar AIK:s anhängare, med Svenska Fotbollsförbundets goda minne, väljer att sympatisera med sin klubb genom två titthål. Ska Aftonbladet istället verka för att minska ett beteende som är direkt samhällsfientligt eller ska man tillåta sina journalister att överhuvudtaget inte kritisera det som är på väg att skada idrotten? Nu kommer säkerligen det heta att ”ett fåtal sabbar för oss andra”. Det må så vara men om detta är ett fåtal och den stora massan inte tycker det är okey, varför kan det ändå få ske? Varför agerar inte Svensk Elitfotboll direkt med en regelskrivning, exempelvis ”Polisen ska omedelbart avvisa och omhänderta anhängare till en förening om dessa är maskerade före, under eller efter matchen”. ”Om svårigheter finns att avlägsna dessa personer, ska matchen med omedelbar verkan avbrytas och det lag vars supportrar maskerat sig, förlora med 0-3 samt åläggs att spela inför tomma läktare i tre matcher”. Det är nog daltat med människor som tar sig rånarluva över huvudet i tron om att detta är framtiden för Svensk fotboll. Det gäller även alla sportjournalister.

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

tis, 2013-04-02 22:50

10. Tack Stefan!

Ett inlägg med klarspråk som jag verkligen ställer mig bakom. Varför har vissa sportjournalister hemfallit åt åsikten att våldet hör till vissa idrotter? Det gäller även hockey, där ett antal grova tacklingar bakifrån plötsligt anses ingå i spelet.

Mays (inte verifierad)

fre, 2013-04-05 18:17

11. AIK:s intäkter

Jag undrar en sak, tjänar AIK Fotboll mer om det kommer 5000 eller om det kommer 50 000 åskådare per match. I dagsläget känns det som om Friends Arena är den stora vinnaren. Någon som vet?

Östersunds FK har nu presenterat en kontrollbalansräkning som kommer att väcka reaktion.  Här värderas spelarna till 60 miljoner kronor och plötsligt kan klubben visa ett plus på 23 miljoner och ett eget kapital på 19 miljoner.

Östersunds FK har uppfunnit hjulet för att undvika konkurs. Det framgår i en kallelse till den nya bolagsstämman 21 april. Den nya värderingen är ett sätt att återställa det egna kapitalet och undvika konkurs.

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Håll i er nu. Av alla kreativa förslag för att hålla i gång idrotten kommer det kanske mest otroliga från England.

Som en möjlighet fortsätta med racingens Storbritanniens GP, finns ett sannerligen unikt förslag -  loppet ska köras åt fel håll. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp.

Nu har ATG tagit beslut.. Spelaren på Malta som vann 15,5 miljoner får ingapengar utan de går i stället till 95 000 kunder.

Enligt The Times kommer fler av säsongens Premier League-matcher att TV-sändas om säsongen kommer igång. Sedan 2012 har England haft förbud att sända klockan 16-matcherna på lördagen.

För mindre än en månad sedan avbröts den hockeyallsvenskan finalen mellan Björklöven och Modo – ställningen var 1-1 i matcher och båda lagen tvingades ställa in resten av säsongen med anledning av corona-utbrottet.

I dag är Modo:s trupp slagen i spillror och ledarduon Björn Hellqvist, tränare och Fredrik Glader, sportchef, har den svåra uppgiften att bygga ett helt nytt lag inför säsongen 2020-2021.