”Stockholm ingen evenemangsstad”

VM-generalen Tony Wiréhn är kritisk. Ishockeyns världsmästerskap syns inte i Stockholm. Evenemanget märks enbart runt Globen. Ändå fick stan intäkter om 267 miljoner kronor vid fjolårets svala VM.
I och runt Globen är stämningen hög, men annars märks inte mycket i Stockholm att ishockey-VM pågår. Foto: Scanpix

 

- Jag tycker inte att det har fungerat. Det är för många inblandade. Vi har inte kommit igenom med de ambitioner vi hade med Stockholms stad, säger Tony Wiréhn till SvD.

"Stockholm ingen eventstad"

- Man har en ambition att vara en eventstad av världsklass men jag tycker inte att man är organiserade nog för det.

Ändå påvisar Tiréhn hur hockey-VM drar in miljontals kronor till Stockholms stad.

På hockeyförbundet kan man jämföra med erfarenheterna från planeringen av junior-VM i Malmö årsskiftet 2013-14.

- Kommunen vet hur man ska ”dressa” staden för att det ska framgå att det spelas ett VM och vi får en helt annat support där. Stockholm borde dra fördelar av ett sånt här evenemang, men gör det inte, menar Tony Wiréhn.

Fjolåret gav 267 miljoner

Ändå är ett VM en god affär för staden. De turistekonomiska effekterna är stora. Det visar rapporterna från VM i fjol där analysföretaget Sweco Eurofutures på uppdrag av Stockholm Visitors Board (SVB) har granskat de ekonomiska konsekvenserna.

Då var ändå VM långt ifrån en succé. Vid undersökningen framkom att av 150 000 åskådare var 57 procent bosatta utanför Stockholm. 18 procent av dessa stannade en natt i Stockholm, 28 procent två nätter och 38 procent fyra eller fler. Tre fjärdedelar av de som övernattade gjorde det på hotell (66 procent) eller vandrarhem (9 procent).

I genomsnitt spenderade hockeyturisten 3 180 kronor per dygn i Stockholm och totalt uppgick intäkter till 267 miljoner.

Svalt intresse

Med dessa fakta tog VM-organisationen kontakt med Stockholms stad, men fick ett svalt mottagande inför årets VM.

Enligt SvD hade finansborgarrådet Sten Nordin (m) inte tid med mer än en halvtimme för diskussion om VM och trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (m) reserverade också 30 minuter före ett samtal...

- Stockholms Visitors Board har jobbat bra och vi har fått sammanlagt 2,1 miljoner kronor därifrån. Men de pengarna gick åt i marknadsföringskostnader när vi sökte VM, säger Tony Wiréhn.

"Vi har många steg kvar"

Visitors Board betalade också lokalen när arrangörerna bjöd hockeykongressens deltagare på middag på Vasamuséet, och stod också för några VM-banderoller i Stockholm.

I ett mail till SvD skriver Sten Nordin:

- Det är tråkigt att Ishockeyförbundet inte är nöjda med hur evenemanget skötts från vår sida. Stockholm har en ny evenemangsstrategi som syftar till att förbättra och lyfta vårt arbete som värdstad för olika typer av evenemang. Detta är ett långsiktigt arbete som just har påbörjats och som syftar till att vi i framtiden ska bli en evenemangsstad i världsklass. Vi inser givetvis att vi har många steg kvar.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.