Nu trängs också idrotten i Almedalen

RF är där, Svensk Elitfotboll likaså, GIH är en annan aktör, även Svenska Spel för den delen. Och flera specialförbund kollar vad som sker och funderar på att delta ett annat år. I Almedalen, förstås.
Fr v Hans von Uthmann, ordförande, Svenska Basketbollförbundet, Hans Ljungkvist, ordförande, Svensk Travsport, Johan Tisell, presschef Svenska Spel och Karin Mattsson Weijber, ordförande, Riksidrottsförbundet under Svenska Spels seminarium om riggade matcher och i dag även ett problem i Sverige, i Almedalen på måndagen. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix


Alla, ja, nästan i alla fall, uppmärksamhet riktas mot Visby och Gotland de här dagarna.

Nästan så att och din organisation eller förbund inte räknas om man inte syns i folkvimlet.

Konkurrens om uppmärksamheten

Det är trångt så det förslår, ingen central lokal, inte ett gatuhörn och inte en kvadratmeter av tillgänglig yta är ledig.

Utbytet kan och bör helst bestå av något som inte kallas annat än kontakter. Ett möte och ett samtal är eller kan vara värt utgifterna.

Uppmärksamhet är vad alla söker på ett eller annat sätt.

"Stå upp för fotbollen"

Det är också vad Svensk Elitfotboll önskar när organisationen vill skapa intresse för ”Stå upp för fotbollen”. Ett projekt för Allsvenskan och Superettan som SEF har inlett tillsammans med utvalda klubbar och partners.

Ambitionen är att intensifiera arbetet kring läktare-, publik- och säkerhetsfrågor.

Under en timme på Strandgatan mitt i Visby vill man förmedla vad som sker i kampen med supporterkulturen på fotbollsläktarna. Det blir en paneldebatt med punkter som nuläget på läktarna, supporterkulturen ur ett historiskt perspektiv, arbetet med supporteransvariga och diskussioner om poliskostnader, dialogen med supportrar, mediabild, möjligheter och lösningar.

- Vi vill påverka lobbygrupper, politiskt intresserade, opinionsbildare, journalister. Avsikten är att skapa kännedom och synlighet om Stå upp för fotbollen. Visa på det arbete som görs inom fotbollen, betonar Madeleine Ödquist, projektansvariga inom SEF.

Många seminarier

Gymnastik- och idrottshögskolan har tre seminarier. De ämnen som lyfts fram är HBTQ inom idrotten, elitsatsning på barn och hur ett ökat ansvar för folkhälsan sparar pengar åt staten.

Vid måndagens inledande möte diskuterades situationen för dem som bryter mot köns- och sexualitetsnormer inom idrotten.

På tisdagsmorgon är det frukostseminarium med temat "Idrott för barnets bästa - eller för det bästa barnet". Enligt de idrottspolitiska målen ska idrott för barn och unga bedrivas ur ett barnrättsperspektiv, men vad händer när barnens rättsfrågor ställs mot tidiga elitsatsningar?

"Börja träna!"

På onsdagen arrangeras ett lunchseminarium med titeln "Hjälp Sveriges ekonomi – Börja träna!" med fokus på samhällsvinster och folkhälsa.

Fokus här är att en större satsning på en ökad folkhälsa minskar statens kostnader i sjukvård, arbetslöshet, sjukskrivningar och utanförskap. Satsningar på idrott och hälsa i skolan, på fritiden, på arbetsplatser och för seniorer förbättrar livskvaliteten. Det budskapet kan inte nog förstärkas.

RF är på plats och på onsdagen genomförs den sjätte Idrottens dag i Almedalen. Heidi ”Armbryterskan från Ensamheten” Andersson, Paolo Roberto, och Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson ska tillsammans med Klinte Skyttegille, Gotland MT & MMA och BK Vildkaninen delta.

Politiker spelar fotboll

Var tionde minut kommer en ny idrottsaktivitet att starta och i den ideella trädgårdens seminarielokal prioriteras ämnen runt den ideella idrottsföreningen.

Den första Idrottens dag genomfördes 2008 då Riksidrottsförbundet, tillsammans med tre idrottsförbund, arrangerade prova på-aktiviteter utöver traditionsenliga seminarium. Årets arrangemang är det största evenemanget hittills. Förutom Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna finns 14 idrotter på plats och arrangerar aktiviteter och seminarier.

Dessutom, vid Visbys botaniska trädgård ska politiker som Lars Ohly, Mikael Damberg och Gustav Fridolin lira i samma lag som fotbollsspelare med en utvecklingsstörning. Special Olympics Sweden arrangerar en uppvisningsmatch i spelformen Unified

Och av allt som sker kan också nämnas ”Den alkoholfria drinken” som är ett bevis på att hälsa är mer och mer aktuellt, kanske mer just i de här dagarna. Statsråd, politiker, journalister, pr-konsulter, lobbyister och andra beslutsfattare uppmuntras att ta med sig löparskorna till Almedalen. Att starta eller avsluta sin dag med ett löparpass kan vara skillnaden på om man klarar av veckans hektiska schema eller inte, heter det.

Sven Höglund (inte verifierad)

tis, 2013-07-02 12:21

1. Golf

Och var är Svenska Golf Förbundet??

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.