Så byggdes EM-succén

EM-generalen Göran Havik är en noggrann person som tidigt hade en bestämd uppfattning om hur ett eventuellt mästerskap skulle genomföras. Resultatet var helt beroende på delaktighet och engagemang. Det är därför som succén bara växer, förklarar han.
Göran Havik, till höger, skissade tidigt på hur EM 2013 skulle utformas i Sverige. Och han sneglade också mot VM 2020 för herrar. Förbundsordföranden Karl-Eric Nilsson kunde tacksamt ta emot paketet med logistik och spelplatser. Här ses Havik och Nilsson tillsammans med EM-organisationens Karen Espelund. Foto: Adam Ihse, Scanpix

 

På måndagen tog Göran Havik beslutet tillsammans med Uefa att öka publikkapaciteten vid EM-finalen på Friends Arena på söndag och sikta på 50 000 åskådare.

Anledningen är förstås det stora intresset för hela turneringen.

Friends öppnas helt

Hela det övre etaget på Friends Arena öppnas och ytterligare biljetter släpps till EM-finalen på söndag. Allra högst upp ryms 20 000 personer, platser som arrangörerna aldrig trodde att de skulle behövas. Men nu går biljetterna åt.

EM har blivit en enda stor folk- och fotbollsfest och söndagens kvartsfinaler var slutsålda. Sannolikt är det även "lapp på luckan" vid måndagskvällens matcher samt de båda semifinalerna.

- Vi vill ge så många fotbollsälskare som möjligt chansen att kunna säga "Jag var där!" För det lär dröja innan vi i Sverige kan få uppleva en EM-final i fotboll igen på hemmaplan, säger Göran Havik somnhar titeln "Organisationschef för UEFA dam-EM 2013."

Nya biljetter släppta

Under måndagen släpptes även ett antal biljetter till onsdagens semifinal på Gamla Ullevi mellan Sverige och Tyskland.

I budgeten är 140 000 person beräknat. Nu pekar allt på 220 000 åskådare vid sammanräkningen på söndag.

- Vi är glada och jättestolta, säger Havik om än lite återhållsam, för han vill koncentrera sig på arbetet under de återstående EM-dagarna.

Den förre fotbollstränaren och sportjournalisten är en metodisk man vars synsätt har präglat arbetet sedan januari 2010 då fotbollförbundet tog beslutet att försöka få EM.

Då fick han jobbet

Nio månader senare stod saken klar. Sverige hade vunnit budgivningen, närmast i konkurrens med Holland, och den 5 oktober kunde Göran Havik göra allvar av den planeringen han redan hade skissat på.

Från den dagen var han EM:s organisationschef och högst ansvarige.

- Från första stund insåg jag att utan delaktighet kunde vi aldrig lyckas. Det krävdes att jag kunde smitta väldigt många människor runt om i Sverige. Bland dem fanns kraften och engagemanget. Det var på arrangörsorterna i första hand som vi skulle skapa entusiasm.

Tjejernas brons utlöste allt

Havik har rest runt på orterna i många varv och ideligen träffat nya människor.

- Politiker, affärsmänniskor och föreningsfolk, alla lika viktiga.

- Här har vi byggt grunden för allt. Intresset har sakta vuxit, allt flera har anslutet sig och sett det här som en angelägenhet.

- Men utlösande var tjejerna strålande insats 2011 när de tog brons på EM.

Sikte på EM 2020

Han jobbar i en EM-kommitté med totalt 13 personer som har olika nyckeluppgifter.

- Vi har också Europas ögon på oss, säger Göran Havik.

Svenska Fotbollförbundets vill bli en en del av EM 2020.

- Det finns inget bättre sätt att marknadsföra sin röst än att göra ett sådant här arrangemang.

Uefa ska utse 13 städer som ansvariga för EM, är det tänkt.

Redan på söndag förmiddag, före EM-finalen på Friends Arena, tar planerna ytterligare form. Förbundet har bjudit in ett antal utvalda politiker och vill presentera EM 2020.

Thomas Ejderhov

Pia Sundhage och Göran Havik har stor del i det framgångsrika Europamästerskapet. Foto: Scanpix

Oskar (inte verifierad)

tis, 2013-07-23 19:36

1. Garttis Göran!

Grattis Göran, helt rätt att lyfta fram den person som har varit spindeln i nätet från ansökan till genomförande. De arbetskamrater som har varit runt Göran gör också ett stort arbete, det får vi inte glömma. Turen är väl att inte Kommunikationschefen och övriga ledningen inom SvFF har varit inblandade i arrangemanget.

Skuldtyngda Östersunds FK:s desperata handling att skriva upp värdet på spelartruppen till 64,9 miljoner kronor för att rädda elitlicensen får bakläxa av Svenska fotbollförbundets ekonomichef Kjell Sahlström.  ÖFK gick med drygt 50 miljoner i förlust 2019 och det egna kapitalet visade på minus 19,7 miljoner vid årets slut.

- Nej, man kan inte göra på det här sättet och det vet alla klubbar, säger Sahlström, som också är sekreterare i licensnämnden, till SVT Sport. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Nu finns svart på vitt. 22 personer i Fifas exekutivkommitté fick mutor för att rösta så att Ryssland och/eller Qatar tilldelades fotbolls-VM 2018 och 2022 menar amerikanska åklagare enligt The New York Times.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp.

Nu har ATG tagit beslut.. Spelaren på Malta som vann 15,5 miljoner får ingapengar utan de går i stället till 95 000 kunder.

Nent Group med Viasat förlorar rättigheterna till Champions League efter 29 år. En ny aktör tar över efter säsongen 2021?  Dagens Media skriver att Telia, som äger TV4, har köpt rättigheterna för 1 miljard kronor per år. Telia uppges ha köpt rättigheten till 2024.

Det uppges vara samma summa som Nent Group betalade för rättigheten i Sverige, Danmark och Norge för att få sända Champions League. 

För mindre än en månad sedan avbröts den hockeyallsvenskan finalen mellan Björklöven och Modo – ställningen var 1-1 i matcher och båda lagen tvingades ställa in resten av säsongen med anledning av corona-utbrottet.

I dag är Modo:s trupp slagen i spillror och ledarduon Björn Hellqvist, tränare och Fredrik Glader, sportchef, har den svåra uppgiften att bygga ett helt nytt lag inför säsongen 2020-2021.