Sikte på 40 000 åskådare på Friends

Svenska Fotbollförbundet och UEFA ökade publikkapaciteten vid Dam-EM-finalen på Friends Arena den 28 juli. 10 000 biljetter släpptes, 5 000 såldes direkt. Nu är siktet inställt mot 40 000 åskådare.
Pia Sundhage på landslagets pressträff på Strandbaden i Falkenberg. Efter tre EM-matcher på en vecka fick spelarna i landslaget en träningsfri onsdag och chans att ladda batterierna inför fortsättningen. Foto: Adam Ihse, Scanpix


Halva det övre etaget ska öppnas och anledningen är det stora intresset för hela turneringen.

Tryck från intresserade

Under tisdagen kom det drygt 8 000 åskådare till Danmark-Finland i Göteborg, kvällens match i Kalmar mellan Tyskland och Norge är slutsåld, och publikrekordet för ett dam-EM är redan slaget med råge.

När Sverige ansökte om att få mästerskapet gjorde man det med Friends Arena som finalarena men med en kapacitet begränsad till 30 000 åskådare. I klartext, det övre etaget som rymmer 20 000 åskådare ansågs inte nödvändigt.

Men, redan innan gruppspelet är färdigt, är alla säljbara biljetter slut till finalen samtidigt som trycket från allmänheten är stort.

En plan B

Det nya beslutet innebär att inledningsvis öppna halva övre etage på Friends Arena och det innebär att blir plats för ytterligare 10 000 biljetter åskådare.

- Vi följer utvecklingen och har haft en plan B, säger Göran Havik, organisationschef för EM.

Just nu har närmare 140 000 biljetter sålts. Av de 10 som släpptes på onsdagen såldes 5 000 omgående.

Det mest anmärkningsvärda så här långt skedde när 8 861 betalade för att se Tyskland och Holland. Det är tidernas högsta siffra för en EM-match som inte är final, eller där inte hemmanationen deltar. 

Fullsatta läktare vid alla EM-matcher innebär 280 000 besökare. De siffrorna når man inte, men bara genom att sälja halva antalet biljetter innebär inte bara en bonus från Uefa utan framför allt det historiska att som första EM-arrangör någonsin nå den nivån.

Oskar (inte verifierad)

tors, 2013-07-18 13:24

1. Grattis EM-kansliet!

Det är bara att lyfta på hatten och Gratulera Göran Havik och hans medhjälpare i de sex städerna som EM-spelas. Allt från planeringen, information till genomförande har skötts mästerligt. Efter alla negativa skriverier om SvFF i olika sammanhang så är det skönt att det finns personer som är kunniga och driver sin linje, vilket tydligen SvFF:s saknar. Oskar

Skuldtyngda Östersunds FK:s desperata handling att skriva upp värdet på spelartruppen till 64,9 miljoner kronor för att rädda elitlicensen får bakläxa av Svenska fotbollförbundets ekonomichef Kjell Sahlström.  ÖFK gick med drygt 50 miljoner i förlust 2019 och det egna kapitalet visade på minus 19,7 miljoner vid årets slut.

- Nej, man kan inte göra på det här sättet och det vet alla klubbar, säger Sahlström, som också är sekreterare i licensnämnden, till SVT Sport. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Nu finns svart på vitt. 22 personer i Fifas exekutivkommitté fick mutor för att rösta så att Ryssland och/eller Qatar tilldelades fotbolls-VM 2018 och 2022 menar amerikanska åklagare enligt The New York Times.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp.

Nu har ATG tagit beslut.. Spelaren på Malta som vann 15,5 miljoner får ingapengar utan de går i stället till 95 000 kunder.

Nent Group med Viasat förlorar rättigheterna till Champions League efter 29 år. En ny aktör tar över efter säsongen 2021?  Dagens Media skriver att Telia, som äger TV4, har köpt rättigheterna för 1 miljard kronor per år. Telia uppges ha köpt rättigheten till 2024.

Det uppges vara samma summa som Nent Group betalade för rättigheten i Sverige, Danmark och Norge för att få sända Champions League. 

För mindre än en månad sedan avbröts den hockeyallsvenskan finalen mellan Björklöven och Modo – ställningen var 1-1 i matcher och båda lagen tvingades ställa in resten av säsongen med anledning av corona-utbrottet.

I dag är Modo:s trupp slagen i spillror och ledarduon Björn Hellqvist, tränare och Fredrik Glader, sportchef, har den svåra uppgiften att bygga ett helt nytt lag inför säsongen 2020-2021.