Den dyra notan för VM-ishockeyn

Svenska Ishockeyförbundets bakslag som VM-arrangör om 25 miljoner kronor går förstås inte spårlöst förbi. Nu har åtgärdsplanerna klarnat samtidigt som ändå ett glädjebesked har kommit till förbundet.
Hyllningar i Kungsträdgården efter VM-segern, men på förbundet hade man redan insett att ett ekonomiskt bakslag var oundvikligt. Foto: Janerik Henriksson, Scanpix


Det roliga först. De befarade extrakostnaderna i samband med OS i Sotji kanske förbundet ändå slipper.

I samband med att alla OS-spelare var samlade i Stockholm för att par veckor sedan framkom de här extrakostnaderna. Då stoppade för övrigt också isträningarna för att det skulle bli för dyrt att försäkra spelarna.

Vänder och vrider på varje krona

Frågan kvarstod dock inför OS. NHL gör uppehåll 9–26 februari för turneringen, där Sverige spelar i grupp C tillsammans med Tjeckien, Lettland och Schweiz. OS-turneringen inleds den 12 februari och avslutas med final den 23 februari.

En tid innan hade spelarorganisationen NHLPA och NHL-ligan enats med Internationella ishockeyförbundet och Internationella olympiska kommittén, men hotet om dyra extrakostnader i OS kvarstod. Det hette att Internationella ishockeyförbundet (IIHF) skulle ta ut ersättningar för truppen. Pengar som gäller spelarnas försäkringar och resor till Sotji.

I dag vänder och vrider hockeyförbundet på varje krona och de här extramiljonerna hade ingen räknat med. Men nu kommer signaler om att Internationella Olympiska Kommittén (IOK) täcker kostnaderna.

5 miljoner ska sparas varje år

Förbundet har fullt upp med sitt åtgärdsprogram efter underskottet om 25 miljoner från hockey-VM.  Det ska ses mot bakgrunden att förbundet omsätter drygt 110 miljoner.

5 miljoner årligen ska hämtas hem, antingen via ökade intäkter eller minskade kostnader.

Landslags- och utbildningsverksamheten får ta halva smällen, här ska 12,5 miljoner sparas.

Minska landslagsverksamheten

- Men förslaget är inte spikat än. Först måste det godkännas av distrikten ute i landet, säger Tommy Boustedt, landslagschef hos förbundet, till Sportbladet.

Det var första gången någonsin som förbundet inte gjorde en mångmiljonvinst på ett VM-arrangemang. I stället blev det en vändning åt andra håller, med dystra följder. Nedskärningar följer på en rad olika sätt.

- Vi måste titta på antalet dagar de olika lagen är samlade och antalet ledare. Kanske vissa turneringar måste strykas helt, säger Boustedt.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.