Inte ens halvfullt för nya landslaget

Zlatan och landslaget på plats, men det lockar inte publikskarorna. De nöjer sig med TV-matchen tydligen. Blott 11 000 biljetter är sålda till Sverige-Norge på Friends Arena onsdag kväll. På ansvarigt håll på förbundet är man inte förvånade.
Zlatan Ibrahimovic var pricksäker i både kommentarer och vid skotten på träningen. Foto: Janerik Henriksson, Scanpix

 

Däremot väcker förbundskapten Erik Hamréns lag en viss reaktion.

Uppenbarligen har Hamrén använt sommaren till att tänka om. Det här är matchen när han gör en rad förändringar.

Dubbelt nytt

Han är inne på ett testa två mittbackar i Per Nilsson och Mikel Antonsson och likaså vill han pröva ett nytt mittfältspar i Pontos Wernblom och Albin Ekdahl.

I konsekvensens namn, kan tyckas.

Kim Källström är inte uttagen, Jonas Olsson petas, Rasmus Elm har lämnat återbud (och blir borta i två VM-kvalmatcher), Andreas Isaksson skadade sig på träning, Anders Svensson räknar inte med att få spela.

Allt talar för det här laget:

Kristoffer Nordfeldt- Mikael Lustig, Per Nilsson, Mikael Antonsson, Martin Olsson – Sebastian Larsson, Pontus Wernbloom, Albin Ekdal, Jimmy Durmaz – Johan Elmander, Zlatan Ibrahimovic.

Ut med ”Ibracadabra”

Det här med landslaget och en viss vana att bli uttagen har drabbat Kim Källström. Erik Hamrén tog ett oväntat beslutet att peta honom och det föranledde förstås kommentarer.

Nu har också Zlatan Ibrahimovic tyckt till.

- Varje samling är en ny match. Man kan inte kolla bakåt. Det gäller att prestera. Den dag jag inte levererar ska ingen räkna med mig. Bara för att det står Ibrahimovic på min tröja ska man inte räkna med att jag är med, sa han vid tisdagens presskonferens.

- Finns det någon annan som är på väg att bli stor, så in med honom och ut med ”Ibracadabra”. Bara för att det står mitt efternamn på ryggen, så betyder inte det att jag ska spela hela tiden.

Gäller att prestera

- Det gäller att prestera, det är min filosofi.

Zlatan var väldigt öppen:

- Jag kör så länge jag kan. Så länge jag känner mig fysiskt stark. Jag har kontrakt med Paris det här året och ett till, så länge jag spelar där kommer jag att fortsätta i landslaget.

Zlatan hoppas att Kim Källström tar petningen på rätt sätt.

- Det kanske triggar honom, att han tar det på rätt sätt och gör det bästa av det.

Skojade med norsk journalist

31-åringen var på uppenbart bra humör och när han fick frågan om varför han alltid kommer till landskamperna numera blev svaret:

- Jag har blivit billigare att ta hem... Vi flyger på diesel nu. Nej, men det känns bra. Jag är motiverad och taggad.

Han kunde inte heller låta bli att skoja med en norsk journalist.

- Du ser ut som en badboy. Trodde först du var Gattuso.

Vad då, Bad Boy?

Norrmannen hade då frågat Zlatan om han ser sig själv som en “bad boy” och då släppte Ibrahimovic loss.

- Bad boy? Jag kan vara bad boy för dig om du vill. Du ser själv ut som Gattuso, han är också en badboy. Jag trodde först att du var Gattuso när jag såg dig på läktaren.

Aslan Farshchian på den norska tidningen VG fick på det viset något extra att skriva om.

"Kände att jag måste ändra"

Vad sa då Erik Hamrén om ändringarna?

Som Mikael Antonsson och Per Nilsson som nytt mittbackspar.

- Jag har inte fått det som jag önskat i försvarsspelet, sa Hamrén rakt.

- De spelade i 45 minuter mot Slovakien borta. Det såg bra ut. Jag vill kika eftersom jag inte har fått till det som jag önskat i försvarsspelet. Jag kände det efter Österrike att jag måste testa annat.

Anders sitter där

På det centrala mittfältet finns varken Rasmus Elm eller Kim Källström att tillgå och nu får Pontus Wernbloom ihop med Albin Ekdal ansvaret.

Och Anders Svensson, ja, han sitter där på bänken igen. Troget och pliktskyldigt.

- Jag har ganska klart för mig att det inte är aktuellt för start, säger han till fotbollskanalen.se.

- Det är väl samma som innan, det är väl inhopp som gäller, säger han till fotbollskanalen.se.

Klent intresse

Hur många kommer då för att titta på matchen?

- Vi har sålt 11 000 biljetter, rapporterar Lena Danielsson, biljettansvarig på Svenska Fotbollsförbundet.

- Det är så med augustimatcher, de drar inte särskilt många åskådare.  Men det brukar vara en hel del spontanköpare så kanske vi kan hoppas på 15-16 000 åskådare.

Det innebär att övre etaget, med plats för 20 000 åskådare, inte blir tillgängligt på Friends Arena. Ändå finns det nu utrymme för 35 000 personer, men det blir inte ens halvfullt.

Matchen sänds för övrigt i Kanal 5.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.