Inte ens halvfullt för nya landslaget

Zlatan och landslaget på plats, men det lockar inte publikskarorna. De nöjer sig med TV-matchen tydligen. Blott 11 000 biljetter är sålda till Sverige-Norge på Friends Arena onsdag kväll. På ansvarigt håll på förbundet är man inte förvånade.
Zlatan Ibrahimovic var pricksäker i både kommentarer och vid skotten på träningen. Foto: Janerik Henriksson, Scanpix

 

Däremot väcker förbundskapten Erik Hamréns lag en viss reaktion.

Uppenbarligen har Hamrén använt sommaren till att tänka om. Det här är matchen när han gör en rad förändringar.

Dubbelt nytt

Han är inne på ett testa två mittbackar i Per Nilsson och Mikel Antonsson och likaså vill han pröva ett nytt mittfältspar i Pontos Wernblom och Albin Ekdahl.

I konsekvensens namn, kan tyckas.

Kim Källström är inte uttagen, Jonas Olsson petas, Rasmus Elm har lämnat återbud (och blir borta i två VM-kvalmatcher), Andreas Isaksson skadade sig på träning, Anders Svensson räknar inte med att få spela.

Allt talar för det här laget:

Kristoffer Nordfeldt- Mikael Lustig, Per Nilsson, Mikael Antonsson, Martin Olsson – Sebastian Larsson, Pontus Wernbloom, Albin Ekdal, Jimmy Durmaz – Johan Elmander, Zlatan Ibrahimovic.

Ut med ”Ibracadabra”

Det här med landslaget och en viss vana att bli uttagen har drabbat Kim Källström. Erik Hamrén tog ett oväntat beslutet att peta honom och det föranledde förstås kommentarer.

Nu har också Zlatan Ibrahimovic tyckt till.

- Varje samling är en ny match. Man kan inte kolla bakåt. Det gäller att prestera. Den dag jag inte levererar ska ingen räkna med mig. Bara för att det står Ibrahimovic på min tröja ska man inte räkna med att jag är med, sa han vid tisdagens presskonferens.

- Finns det någon annan som är på väg att bli stor, så in med honom och ut med ”Ibracadabra”. Bara för att det står mitt efternamn på ryggen, så betyder inte det att jag ska spela hela tiden.

Gäller att prestera

- Det gäller att prestera, det är min filosofi.

Zlatan var väldigt öppen:

- Jag kör så länge jag kan. Så länge jag känner mig fysiskt stark. Jag har kontrakt med Paris det här året och ett till, så länge jag spelar där kommer jag att fortsätta i landslaget.

Zlatan hoppas att Kim Källström tar petningen på rätt sätt.

- Det kanske triggar honom, att han tar det på rätt sätt och gör det bästa av det.

Skojade med norsk journalist

31-åringen var på uppenbart bra humör och när han fick frågan om varför han alltid kommer till landskamperna numera blev svaret:

- Jag har blivit billigare att ta hem... Vi flyger på diesel nu. Nej, men det känns bra. Jag är motiverad och taggad.

Han kunde inte heller låta bli att skoja med en norsk journalist.

- Du ser ut som en badboy. Trodde först du var Gattuso.

Vad då, Bad Boy?

Norrmannen hade då frågat Zlatan om han ser sig själv som en “bad boy” och då släppte Ibrahimovic loss.

- Bad boy? Jag kan vara bad boy för dig om du vill. Du ser själv ut som Gattuso, han är också en badboy. Jag trodde först att du var Gattuso när jag såg dig på läktaren.

Aslan Farshchian på den norska tidningen VG fick på det viset något extra att skriva om.

"Kände att jag måste ändra"

Vad sa då Erik Hamrén om ändringarna?

Som Mikael Antonsson och Per Nilsson som nytt mittbackspar.

- Jag har inte fått det som jag önskat i försvarsspelet, sa Hamrén rakt.

- De spelade i 45 minuter mot Slovakien borta. Det såg bra ut. Jag vill kika eftersom jag inte har fått till det som jag önskat i försvarsspelet. Jag kände det efter Österrike att jag måste testa annat.

Anders sitter där

På det centrala mittfältet finns varken Rasmus Elm eller Kim Källström att tillgå och nu får Pontus Wernbloom ihop med Albin Ekdal ansvaret.

Och Anders Svensson, ja, han sitter där på bänken igen. Troget och pliktskyldigt.

- Jag har ganska klart för mig att det inte är aktuellt för start, säger han till fotbollskanalen.se.

- Det är väl samma som innan, det är väl inhopp som gäller, säger han till fotbollskanalen.se.

Klent intresse

Hur många kommer då för att titta på matchen?

- Vi har sålt 11 000 biljetter, rapporterar Lena Danielsson, biljettansvarig på Svenska Fotbollsförbundet.

- Det är så med augustimatcher, de drar inte särskilt många åskådare.  Men det brukar vara en hel del spontanköpare så kanske vi kan hoppas på 15-16 000 åskådare.

Det innebär att övre etaget, med plats för 20 000 åskådare, inte blir tillgängligt på Friends Arena. Ändå finns det nu utrymme för 35 000 personer, men det blir inte ens halvfullt.

Matchen sänds för övrigt i Kanal 5.

Patrik Sjöberg, Emma Green, Erica Johansson och Christian Olssonhar tränat här under upväxten, men nu är Slottskogshallen borta. På söndagskvällen började hallen att brinna, av okänd anledning, och gick inte att rädda.

Två sponsorer lovar atleterna 970 000 kronor om de sätter världsrekord under friidrotts-VM i Doha 27 september – 6 oktober. Utöver detta ger guld 580 000, silver 290 000 och brons 190 000 kronor. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Damkronorna och den högsta damligan, SDHL, har jagat rubriker den senaste månaden. Från bojkotten av landslagsturneringen i Finland och nu presentation av huvudsponsor för SDHL.

C More har ingått avtal som exklusiv mediepartner till ESS - Elitserien i Speedway med start säsongen 2020. Storsatsningen innebär att Elitseriens samtliga 82 matcher sänds i C Mores kanaler. Två matcher per omgång, en på tisdag och en på torsdag, är huvudmatcher och planeras att sändas i Sportkanalen.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.