Inte ens halvfullt för nya landslaget

Zlatan och landslaget på plats, men det lockar inte publikskarorna. De nöjer sig med TV-matchen tydligen. Blott 11 000 biljetter är sålda till Sverige-Norge på Friends Arena onsdag kväll. På ansvarigt håll på förbundet är man inte förvånade.
Zlatan Ibrahimovic var pricksäker i både kommentarer och vid skotten på träningen. Foto: Janerik Henriksson, Scanpix

 

Däremot väcker förbundskapten Erik Hamréns lag en viss reaktion.

Uppenbarligen har Hamrén använt sommaren till att tänka om. Det här är matchen när han gör en rad förändringar.

Dubbelt nytt

Han är inne på ett testa två mittbackar i Per Nilsson och Mikel Antonsson och likaså vill han pröva ett nytt mittfältspar i Pontos Wernblom och Albin Ekdahl.

I konsekvensens namn, kan tyckas.

Kim Källström är inte uttagen, Jonas Olsson petas, Rasmus Elm har lämnat återbud (och blir borta i två VM-kvalmatcher), Andreas Isaksson skadade sig på träning, Anders Svensson räknar inte med att få spela.

Allt talar för det här laget:

Kristoffer Nordfeldt- Mikael Lustig, Per Nilsson, Mikael Antonsson, Martin Olsson – Sebastian Larsson, Pontus Wernbloom, Albin Ekdal, Jimmy Durmaz – Johan Elmander, Zlatan Ibrahimovic.

Ut med ”Ibracadabra”

Det här med landslaget och en viss vana att bli uttagen har drabbat Kim Källström. Erik Hamrén tog ett oväntat beslutet att peta honom och det föranledde förstås kommentarer.

Nu har också Zlatan Ibrahimovic tyckt till.

- Varje samling är en ny match. Man kan inte kolla bakåt. Det gäller att prestera. Den dag jag inte levererar ska ingen räkna med mig. Bara för att det står Ibrahimovic på min tröja ska man inte räkna med att jag är med, sa han vid tisdagens presskonferens.

- Finns det någon annan som är på väg att bli stor, så in med honom och ut med ”Ibracadabra”. Bara för att det står mitt efternamn på ryggen, så betyder inte det att jag ska spela hela tiden.

Gäller att prestera

- Det gäller att prestera, det är min filosofi.

Zlatan var väldigt öppen:

- Jag kör så länge jag kan. Så länge jag känner mig fysiskt stark. Jag har kontrakt med Paris det här året och ett till, så länge jag spelar där kommer jag att fortsätta i landslaget.

Zlatan hoppas att Kim Källström tar petningen på rätt sätt.

- Det kanske triggar honom, att han tar det på rätt sätt och gör det bästa av det.

Skojade med norsk journalist

31-åringen var på uppenbart bra humör och när han fick frågan om varför han alltid kommer till landskamperna numera blev svaret:

- Jag har blivit billigare att ta hem... Vi flyger på diesel nu. Nej, men det känns bra. Jag är motiverad och taggad.

Han kunde inte heller låta bli att skoja med en norsk journalist.

- Du ser ut som en badboy. Trodde först du var Gattuso.

Vad då, Bad Boy?

Norrmannen hade då frågat Zlatan om han ser sig själv som en “bad boy” och då släppte Ibrahimovic loss.

- Bad boy? Jag kan vara bad boy för dig om du vill. Du ser själv ut som Gattuso, han är också en badboy. Jag trodde först att du var Gattuso när jag såg dig på läktaren.

Aslan Farshchian på den norska tidningen VG fick på det viset något extra att skriva om.

"Kände att jag måste ändra"

Vad sa då Erik Hamrén om ändringarna?

Som Mikael Antonsson och Per Nilsson som nytt mittbackspar.

- Jag har inte fått det som jag önskat i försvarsspelet, sa Hamrén rakt.

- De spelade i 45 minuter mot Slovakien borta. Det såg bra ut. Jag vill kika eftersom jag inte har fått till det som jag önskat i försvarsspelet. Jag kände det efter Österrike att jag måste testa annat.

Anders sitter där

På det centrala mittfältet finns varken Rasmus Elm eller Kim Källström att tillgå och nu får Pontus Wernbloom ihop med Albin Ekdal ansvaret.

Och Anders Svensson, ja, han sitter där på bänken igen. Troget och pliktskyldigt.

- Jag har ganska klart för mig att det inte är aktuellt för start, säger han till fotbollskanalen.se.

- Det är väl samma som innan, det är väl inhopp som gäller, säger han till fotbollskanalen.se.

Klent intresse

Hur många kommer då för att titta på matchen?

- Vi har sålt 11 000 biljetter, rapporterar Lena Danielsson, biljettansvarig på Svenska Fotbollsförbundet.

- Det är så med augustimatcher, de drar inte särskilt många åskådare.  Men det brukar vara en hel del spontanköpare så kanske vi kan hoppas på 15-16 000 åskådare.

Det innebär att övre etaget, med plats för 20 000 åskådare, inte blir tillgängligt på Friends Arena. Ändå finns det nu utrymme för 35 000 personer, men det blir inte ens halvfullt.

Matchen sänds för övrigt i Kanal 5.

Hockeyförbundets årsmöte sade ja till enmansutredaren Ola Lundbergs förslag om  ny modell för ned – och uppflyttning i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Beslutet ökar klyftorna i hockey-.Sveriges och togs i strid med Hockeyallsvenskan och Hockeyettans totalt 50 klubbar.

Nu attackerar Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll polisens strategi på arenorna.” Den nuvarande situationen är inte hållbar”, skriver Förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

Vad visar egentligen evenemangsforskningen om effekten av stora idrottsevenemang? Under Almedalsveckan presenteras och debatteras färska resultat från studier av alpina-VM och skidskytte-VM i Åre och Östersund.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En reklamkampanj,signerad Asics, innebar  en ordentlig utmaning för en grupp löpare från världens alla hörn som genomförde deras mest fysiskt och psykiskt krävande utmaning när de sprang från London till Paris genom att, enligt ett upplägg med tio maraton på tio dagar. Den 450 kilometer långa färden ingick i en ,som inleddes på Londons Regent Street och avslutades med Paris Marathon, har dokumenterats i en film som finns ute nu.

500 mil på öppet hav. Utlämnade till vädrets makter – och till varandra. Det är delar av innehållet till den senaste TV-satsningen. Då är idrottskändisar bra att anlita till besättningen tycker Discovery och lanserar programmet Öppet hav. En av de ombordvarande är Thomas Wassberg!

Benjamin Nygren, 17 har tackat ja till belgiska Genk. Han kan inte motstå locktonerna – och pengarna. Hans beslut innebär också att IFK Göteborg får 50 miljoner i övergångspengar och säkrar klubbens ekonomi.