Björn Örås beredd att skriva avtal

Nu bekräftar också Björn Örås, skaparen av Bro Hof och Nordea Masters, att Europatour-tävlingen flyttas nästa år till PGA National och Lakesbanan, en mil utanför Malmö. Förhandlingarna är nära sitt slut och man är eniga om affärsupppgörelsen.
Maria Hjorth är en av de svenska tjejerna som spelar just nu i Helsingborg. Foto: Björn Lindgren, Scanpix


PGA National Sweden driver driver golfanläggning söder om Bara alldeles intill Bokskogens GK och Torups slott, omkring tio kilometer öster om centrala Malmö. Här finns två 18-håls golfbanor, en niohålsbana samt ett hotell.

Samlas i Skåne

Nu ska det bli platsen för golf-Sveriges största tävling. 

Om än i stark konkurrens med Europatouren för damer som är tillbaka i Sverige efter fem år med Vasatorp i Helsingborg som spelplats.

Nästa år blir det Europatour-tävling även på annat håll i Skåne för herrarna. PGA National, Vasatorp och Barseväck var med i racet ursprungligen.

Örås bakom beslutet

Nu har de resonerat och funnit det vettigast i en fördelning av år och bana.

- Allt är inte i hamn än, men nästan. Det borde egentligen varit klart, säger Björn Örås.

Det är hans satsning som har banat väg för en framträdande Europatourtävling på Bro Hof där han investerat en halv miljard för att bygga landets främsta golfanläggning.

Så här ska de spela

Efter fyra år i svit på Bro Hof känner han och tävlingsledaren för Nordea Master att det vore bra att skifta spelplats. För publikens skulle och även för sponsorerna skull.  Det stimulerar intresset när tävlingen inte blir till en vana och upprepas årligen.

Därför jobbar parterna för det här schemat de närmaste åren:
2014: PGA National
2015: PGA National
2016: Bro Hof
2017: Barsebäck

Bygger upp stortävling

På Vasatorp har man tagit beslut att satsa på damerna. Klubbens ordförande Carl Hegelund förklarar:

- Arrangemanget är säkrat ekonomiskt, att satsa på en herrtävling innebär en för stor risk.

Anläggningen blir platsen för den svenska Europatourtävlingen i tre år.

Budgeten i år ligger på 7,5 miljoner kronor och där 2,2 miljoner är prispengar. Men till nästa år är siktet inställt på en dubblad tävlingsbudget.

Östersunds FK gör ett minusresultat på närmare 40 miljoner kronor i stället för beräknade 18,5. Anledningen är att bolagsstyrelsen plockat bort den förväntande 15 miljonerna från Cypernbolaget Puls 8 i  balansräkningen. Årsredovisningen blev klar på onsdagskvällen 

- Det är ett katastrofresultat, bekräftar klubbens vd, Lennart Ivarsson.

Idrottsparken blev Nya Parken som blev Östgötaporten som nu blir, ja vad då? Vid onsdagens årsmöte avslöjade IFK att ett företag har köpt rättigheterna till fotbollsarenan. 

-  Det är en av de största affärerna klubben någonsin gjort, säger klubbchefen Patrik Selin

Kommuner över hela Sverige söker ständigt mer information runt idrottsturism och undrar hur beteendegrunderna ser ut. Var börjar man och hur utvecklas formerna för ett samspel med föreningar? återkommer som frågor. I  Lund har man kommit en bra bit på väg.  Att locka för att starta kreativiten ska ske via evenemangsstöd.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.