Prognosen som överraskade

Jöran Hägglund har gjort ett gediget arbete under några intensiva veckor. Inte minst har han lagt mycket tid på ekonomin runt ett OS-arrangemang. Här kan du se alla hans beräkningar, från kostnader för ansökan, investeringar och genomförande.
Det var ett stort intresse från media när utredaren Jöran Hägglund presenterade förutsättningarna för ett svenskt OS. Foto:



Drömmen om ett OS i Sverige kanske aldrig har varit starkare. Så trovärdiga och realistiska framstod de planer som presenterades på tisdagen.

Men är det verkligen möjligt? Och hur blir det med pengarna?

Möten med näringslivet

Den 31 juli fick Jöran Hägglund uppdraget och han har sannerligen fått jobba hårt. Många dagar har haft både två och tre möten – med alla tänkbara intressenter, som idrottsförbund, myndigheter, kommunala företrädare och näringslivet. Flera ledande företag är villiga att gå med i en kampanj.

- Jag har synat allt som kan tänkas gynna min slutliga presentation. Som hur Kina planerar inför spelen 2018 och hur München, som fick ett nej, hade tänkt.

Allt enligt uppdragsgivarens önskemål, dvs en OS-allians med Stefan Lindeberg, SOK, Karina Mattson Weijber, RF, och Anna Stina Nordmark Nilsson, Handikappförbundet.

Ekonomiska kalkyler

Via ett litet leende och en tankepaus så sa han:

- Det är fullt möjligt att genomföra ett OS i Stockholm. Ekonomiskt, taktiskt och tekniskt.

Men så har han också en plan.

Han visade hur idrotterna ska spridas över Stockholm, men kärnfrågan dit han sedan nådde är ekonomin:

Spektakulär påbyggnad

Stockholm tar hand om 94 av 102 grenar medan Åre blir platsen för åtta alpina grenar.

  • I Flottsbrobacken i Huddinge ska däremot slalom tävla, men det krävs en spektakulär påbyggnad för att backen ska få en fallhöjd från dagens 102 meter till 180 meter.
  • Hockeyturneringen ska avgöras i Friends Arena där man med en jättevägg delar av arenan och bygger två hockeyhallar.
  • Skidor sprint ska avgöras inne på Stockholms stadion.
  • En OS-by med 4 000 bäddar ska byggas på Årstafältetoch en OS-by ska också finnas i Åre med 1 500 bäddar.
    Invigning och avslutning sker i Tele2 Arena och OS-elden ska brinna på toppen av Hammarbybacken under spelen.

Utgåtr från befintliga anläggningar

De största investeringarna krävs i form av nya anläggningar för byggandet av bob- och rodelbana, hoppbackar, skidstadion samt skjutvall.

- Visst, det handlar om stora pengar, men jämförelsevis små. Många befarar det värsta, i synnerhet om de tittar på Sotji med deras enorma investeringar, men där fanns ursprungligen ingenting. De bygger allt nytt och dessutom saknade de infrastruktur, betonade Jöran Hägglund.

- Vi kan utgå från befintliga anläggningar. Det är en väsentlig skillnad.

Alla framhöll också hur Stockholmsidrotten, landets största idrottslän, är i ett skriande behov av flera och moderna anläggningar. Det behovet skulle tillgodoses vid ett OS.

Höll tillbaka entusiasmen

Stefan Lindeberg från SOK hade jämnt göra att hålla tillbaka entusiasmen.

- Det är en kostnadseffektiv modell, konstaterade han torrt.

Han kunde lika gärna ha sagt ”som regeringen inte bara kan vifta bort”, men valde i stället:

- Men jag tänker inte rusa iväg. Jag vill inte skapa motstånd.

Möte med alla specialidrottsförbund

På torsdag träffar OS-alliansen alla specialförbund för att höra vad de tycker. Det ska finnas en klar majoritet för att gå vidare, men Hägglund har inte haft särskilt gott om tid hittills och tid finns det inte heller i det här skedet.

Den 14 november är stoppdatum för att skicka in en anmälan till IOK och fastslå att Sverige vill arrangera vinterspelen 2022. Precis som Oslo, München och Almaty i Kazakstan. Konkurrensen kommer att bli tuff.

Är det då verkligen värt att satsa mer tid och pengar på ansökan?

I synnerhet som idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth tycker att ambitionen är lovvärd, men hon menar samtidigt att”En förutsättning för ansökan skulle fortfarande vara en statlig förlustgaranti och då skulle staten ikläda sig en betydande finansiell risk".

"Vem är överraskad av regeringens reaktion?"

Och i uttalandet i går kväll menade Adelsohn Liljeroth också att "Det vore fel att ge falska förhoppningar om statliga förlustgarantier".

Å andra sidan, vad annat ska hon svara i det här läget?

Stefan Lindeberg konstaterade också:

- Vem är överraskad? Däremot hade vi blivit rejält förvånade om regeringen direkt svarat ”Kör på!”.

Jöran Hägglunds rapport ska nu omvandlas till ett mera finstilt koncept.

Thomas Ejderhov

Fakta

OS i Stockholm - Åre

Ansökningsprocessen: 250 miljoner

Investeringar: 250 miljard

Genomförandebudget: 9 790 miljoner

Jöran Hägglund lämnade en utredning bestående av 50 sidor och med utförligt innehåll. Foto: TT Nyheter

Budget

Intäkter (miljoner kronor)
Stöd IOK 3 350
Top sponsor IOK 1 540
Nationell sponsring 2 200
Biljettförsäljning 1 600
Licensintäkter 300
Lotterier 200
Övriga intäkter 600
Staten 0
Totalt: 9 790

Kostnader
Anpassningskostnader etc 900
Hyreskostnader mm 500
Säkerhet 1 500
Service under spelen 1 000
Arbetskraft 820
Teknik, tele, It 2 600
Ceremonier, kultur 500
Transporter 750
Paralympiska spel 500
Marknadsföring 350
Övriga kostnader 370
Totalt: 9 790

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.