Prognosen som överraskade

Jöran Hägglund har gjort ett gediget arbete under några intensiva veckor. Inte minst har han lagt mycket tid på ekonomin runt ett OS-arrangemang. Här kan du se alla hans beräkningar, från kostnader för ansökan, investeringar och genomförande.
Det var ett stort intresse från media när utredaren Jöran Hägglund presenterade förutsättningarna för ett svenskt OS. Foto:Drömmen om ett OS i Sverige kanske aldrig har varit starkare. Så trovärdiga och realistiska framstod de planer som presenterades på tisdagen.

Men är det verkligen möjligt? Och hur blir det med pengarna?

Möten med näringslivet

Den 31 juli fick Jöran Hägglund uppdraget och han har sannerligen fått jobba hårt. Många dagar har haft både två och tre möten – med alla tänkbara intressenter, som idrottsförbund, myndigheter, kommunala företrädare och näringslivet. Flera ledande företag är villiga att gå med i en kampanj.

- Jag har synat allt som kan tänkas gynna min slutliga presentation. Som hur Kina planerar inför spelen 2018 och hur München, som fick ett nej, hade tänkt.

Allt enligt uppdragsgivarens önskemål, dvs en OS-allians med Stefan Lindeberg, SOK, Karina Mattson Weijber, RF, och Anna Stina Nordmark Nilsson, Handikappförbundet.

Ekonomiska kalkyler

Via ett litet leende och en tankepaus så sa han:

- Det är fullt möjligt att genomföra ett OS i Stockholm. Ekonomiskt, taktiskt och tekniskt.

Men så har han också en plan.

Han visade hur idrotterna ska spridas över Stockholm, men kärnfrågan dit han sedan nådde är ekonomin:

Spektakulär påbyggnad

Stockholm tar hand om 94 av 102 grenar medan Åre blir platsen för åtta alpina grenar.

  • I Flottsbrobacken i Huddinge ska däremot slalom tävla, men det krävs en spektakulär påbyggnad för att backen ska få en fallhöjd från dagens 102 meter till 180 meter.
  • Hockeyturneringen ska avgöras i Friends Arena där man med en jättevägg delar av arenan och bygger två hockeyhallar.
  • Skidor sprint ska avgöras inne på Stockholms stadion.
  • En OS-by med 4 000 bäddar ska byggas på Årstafältetoch en OS-by ska också finnas i Åre med 1 500 bäddar.
    Invigning och avslutning sker i Tele2 Arena och OS-elden ska brinna på toppen av Hammarbybacken under spelen.

Utgåtr från befintliga anläggningar

De största investeringarna krävs i form av nya anläggningar för byggandet av bob- och rodelbana, hoppbackar, skidstadion samt skjutvall.

- Visst, det handlar om stora pengar, men jämförelsevis små. Många befarar det värsta, i synnerhet om de tittar på Sotji med deras enorma investeringar, men där fanns ursprungligen ingenting. De bygger allt nytt och dessutom saknade de infrastruktur, betonade Jöran Hägglund.

- Vi kan utgå från befintliga anläggningar. Det är en väsentlig skillnad.

Alla framhöll också hur Stockholmsidrotten, landets största idrottslän, är i ett skriande behov av flera och moderna anläggningar. Det behovet skulle tillgodoses vid ett OS.

Höll tillbaka entusiasmen

Stefan Lindeberg från SOK hade jämnt göra att hålla tillbaka entusiasmen.

- Det är en kostnadseffektiv modell, konstaterade han torrt.

Han kunde lika gärna ha sagt ”som regeringen inte bara kan vifta bort”, men valde i stället:

- Men jag tänker inte rusa iväg. Jag vill inte skapa motstånd.

Möte med alla specialidrottsförbund

På torsdag träffar OS-alliansen alla specialförbund för att höra vad de tycker. Det ska finnas en klar majoritet för att gå vidare, men Hägglund har inte haft särskilt gott om tid hittills och tid finns det inte heller i det här skedet.

Den 14 november är stoppdatum för att skicka in en anmälan till IOK och fastslå att Sverige vill arrangera vinterspelen 2022. Precis som Oslo, München och Almaty i Kazakstan. Konkurrensen kommer att bli tuff.

Är det då verkligen värt att satsa mer tid och pengar på ansökan?

I synnerhet som idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth tycker att ambitionen är lovvärd, men hon menar samtidigt att”En förutsättning för ansökan skulle fortfarande vara en statlig förlustgaranti och då skulle staten ikläda sig en betydande finansiell risk".

"Vem är överraskad av regeringens reaktion?"

Och i uttalandet i går kväll menade Adelsohn Liljeroth också att "Det vore fel att ge falska förhoppningar om statliga förlustgarantier".

Å andra sidan, vad annat ska hon svara i det här läget?

Stefan Lindeberg konstaterade också:

- Vem är överraskad? Däremot hade vi blivit rejält förvånade om regeringen direkt svarat ”Kör på!”.

Jöran Hägglunds rapport ska nu omvandlas till ett mera finstilt koncept.

Thomas Ejderhov

Fakta

OS i Stockholm - Åre

Ansökningsprocessen: 250 miljoner

Investeringar: 250 miljard

Genomförandebudget: 9 790 miljoner

Jöran Hägglund lämnade en utredning bestående av 50 sidor och med utförligt innehåll. Foto: TT Nyheter

Budget

Intäkter (miljoner kronor)
Stöd IOK 3 350
Top sponsor IOK 1 540
Nationell sponsring 2 200
Biljettförsäljning 1 600
Licensintäkter 300
Lotterier 200
Övriga intäkter 600
Staten 0
Totalt: 9 790

Kostnader
Anpassningskostnader etc 900
Hyreskostnader mm 500
Säkerhet 1 500
Service under spelen 1 000
Arbetskraft 820
Teknik, tele, It 2 600
Ceremonier, kultur 500
Transporter 750
Paralympiska spel 500
Marknadsföring 350
Övriga kostnader 370
Totalt: 9 790

Styrelsen i Helsingborgs IF tar ett annorlunda initiativ och deklarerar öppet  till alla anhängare och partners att en kris växer allt större. Klubben tappar intäkter i format och redogör i ett öppet brev för situation och att det bara kommer bli värre.

”Våra beräkningar pekar mot att vi skulle gå med 17,6 miljoner back 2020 om allsvenskan startar i juni”, säger klubbens ordförande Krister Azelius.

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Alla tävlingar och matcher ska ställas in eller skjutas upp. Det  blir följden av Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer med anledning av förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer. Men att träna går bra - och är en rekommendation.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Mitt i allt,positiva idrottsnyheter! Vi i Brynäs har klart med förlängt huvudpartneravtal med Länsförsäkringar Gävleborg, utropar Johan Cahling, direktör för varumärke och hållbarhet i klubben.

På bara ett par veckor omkullkastades spelvärlden.  Så mycket spel som bara gäller fotboll… Och plötsligt spelades inga matcher. Spelkupongerna blev tomma. Men hästarna springer!

ATG är vinnaren på spelmarknaden och noterar höga nivåer. Medan Svenska spel för första gången i bolagets historia tvingades ställa in Stryktipset.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.