Småklubbarnas chans att få resurser

Mindre uppmärksammad men så mycket mera värt vid Fotbollsgalan är Fotbollens Energipris. Lyckliga mottagare är åtskilliga småklubbar som räknar varje tusenlapp som en högvinst. De har nu fått dela på 5,4 miljoner.
Representanter från Lilla Bua IF i Halland fick också kliva upp scenen vid fotbollsgalan och motta pris. Utöver tidigare bidrag fick nu klubben ta emot 15 000 kr. Foto: TT Nyheter


- Den här satsningen har varit en succé. Det finns ett stort intresse och likaså en tacksamhet när föreningarna upptäcker att de kan få bidrag, berättar Christina Thörnvall, sponsringschef, E.ON.

Har gynnat 264 projekt

Hittills har 264 projekt bland landets småklubbar fått vettigare och billigare värme och mera effektiv vattenhållning. Det handlar om små som stora projekt till ett värde av 5,4 miljoner kronor under tre år. 

- Vi kommer att fortsätta med stödet till klubbarna, det lovar jag, säger Christina Thörnwall.

En tredjedel av driftskostnaderna hos en fotbollsförening kommer från användning av el.  Förbundets och Eons gemensamma satsning har möts av stort intresse bland klubbarna med små resurser men nu har de fått möjlighet att göra något energieffektivt på ett smart sätt.

Skillnaden i år jämfört med tidigare är att ge bidragen större uppmärksamhet och prisa en klubb bland fyra nominerade. Vinnaren utsågs bland de 264 energieffektiviserande projekt som delfinansierats av Energifonden.

Fanns fyra kandidater

Föreningarnas projekt har bedömts utifrån hur väl de kalkylerats ekonomiskt, vilken typ av energieffektiviserande teknik som valts samt hur tydligt föreningens medlemmars beteende involverats. Även den totala ekonomiska och miljömässiga besparingen beaktades.

• Tösse IF, Dalslands FF: Effektiviseringsrenovering som minskat energiförbrukningen med 40 procent. Investering av nytt material till föreningen och medlemmarna, betalning av resor till och medverkan i externa cuper.

• Mörbylånga GoIF, Öland, Smålands FF: Gått från olja till fjärrvärme och bytt ut termostater och ventiler. Årliga besparingar som går till träningshandledning och ungdomsverksamhet.

• Bua IF, Hallands FF: Installation av bergvärmeanläggning, flytt och modernisering av tvättstuga, vattenburen värme istället för direktverkande el. Minskad energiförbrukningen med 40 procent och förbättrad arbetsmiljö för ledare och vaktmästare.

• Axvalls IF, Västergötlands FF: Från eldning av lastpallar till jordvärme. Elkostnaden har minskat med 70 procent och tiden som lagt på att samla in och klyva ved kan läggas på verksamheten.

Samtliga fyra nominerade föreningar var på plats vid förgalan till Fotbollsgalan. Och vinnare blev – Bua IF som fick en check på 15 000 kr.

- Genom Fotbollens energipris får vi möjlighet att rikta strålkastarna mot föreningarnas engagemang och insatser för att spara energi och se till att elen de använder verkligen gör nytta. Energifondens alla föreningar har gjort stora insatser och det har inte varit ett enkelt juryarbete, säger Christina Thörnvall, sponsringschef, E.ON.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.