Stockholm går vidare med OS-ansökan

Fyra dagar innan anmälningsstopp har SOK anmält Stockholm som en kandidat till vinter-OS 2022. Nu fortsätter utredningen om de ekonomiska förutsättningarna för en eventuell ansökan till IOK den 14 mars 2014.
Det här är dokumentet som ligger till grund för fördjupad utredning inför ett OS 2022 i Stockholm. Nu ska utredningen fortsätta och inte minst samtalen med regeringen.

 

Vinter-OS och Paralympics 2022, det är vad som finns i sikte för Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) som idag anmälde Stockholm till IOK.

Om de fortsatta utredningarna visar att projektet håller ska en ansökan lämnas in till IOK den 14 mars 2014. Den ska sedan fördjupas i januari 2015 då också frågan om statliga garantier ska vara behandlad.

Starkt stöd från idrotten

Den 1 oktober kom Jöran Hägglunds utredning om förutsättningarna för ett vinter-OS och Paralympics i Stockholm 2022. Den visade att möjligheterna är mycket bra ekonomiskt, tekniskt och snömässigt och det utan statlig finansiering i genomförandebudgeten.

Nu har SOK, Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) och Riksidrottsförbundet (RF) gått igenom utredningen och haft samråd med alla idrottsförbund. De tre ordförandena Stefan Lindeberg, Anna-Stina Nordmark och Karin Mattsson Weijber är överens om slutsatsen

-  Stödet inom idrotten för att gå vidare är starkt. Många pekar på att ett OS skulle ge ny energi till den egna idrotten, oavsett om man finns med på OS-programmet eller inte.  Men innan vi tar ett definitivt beslut om att ansöka om OS måste de tekniska och ekonomiska förutsättningarna utredas mer.

Ska granska budgeten

Den första utredningen fick på bara några månader fram ett gediget underlag som pekade på alternativa möjligheter att lösa bl a arenafrågorna. Idrotten går nu vidare för att tillsammans med Stockholms stad och andra berörda kommuner studera de olika alternativen, de tekniska lösningarna och finansieringen.

Budgeten ska granskas närmare och olika vägar att minska risken i projektet prövas. Dialogen med olika intressenter ska fördjupas och företag, intresseorganisationer och myndigheter bjudas inför att bidra med sitt kunnande. 

Den 14 mars nästa år ska underlagen vara på plats. Det är då idrotten, Stockholm stad och övriga kommuner ska fatta beslut om en eventuell ansökan om vinter-OS och Paralympics 2022.  I juli 2014 väljer IOK ut de städer som går vidare till finalen och som i januari 2015 ska lämna in ett mer detaljerat underlag.

Väntar på statsgarantier

Då ska också frågan om statsgarantier vara klar. Den 31 juli 2015 utser IOK värdstaden.

De tre ordförandena betonar att de fortsatta utredningarna måste visa att projektet är ekonomiskt ansvarfullt och hållbart både ekonomiskt, socialt och miljömässigt.

- Vi skulle kunna ge världen ett spännande, nyskapande projekt som både blir spektakulärt och på ett unikt sätt för in vinteridrotten i storstaden, som efter OS ger nya möjligheter till idrott för unga och motionärer, och som redan åren innan kan inspirera och engagera många runt om i Sverige.

Måste vara ekonomiskt rimligt

- Men det måste vara ekonomiskt rimligt och inte ta resurser från andra viktiga samhällsområden.

I förra veckan sa Osloborna ja i en folkomröstning och därmed kan det bli nordisk konkurrens vid den slutliga omröstningen.

- Oslo kommer att lämna in ansökan före deadline, lät Ingunn Olsen, kommunikationschef för OS-ansökan, meddela.

Senast som Norge arrangerade vinter-OS var 1994 i Lillehammer. Oslo hade vinter-OS 1952.

Bara ett PR-nummer

Samtidigt kom också beskedet att den polska staden Krakow vill bli värd vinter-OS 2022 tillsammans med grannlandet Slovakien.

Ett försök som betraktas mest som ett PR-nummer, men det görs gällande att Krakow och Tatrabergens turistort Zakopane skulle vara aktuella som tävlingsplatser tillsammans med Jasna i Slovakien.

Däremot backade München efter att invånarna i fyra bayerska kommuner, däribland München och Garmisch-Partenkirchen, röstat emot en ansökan av vinter-OS 2022.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.