Stockholm går vidare med OS-ansökan

Fyra dagar innan anmälningsstopp har SOK anmält Stockholm som en kandidat till vinter-OS 2022. Nu fortsätter utredningen om de ekonomiska förutsättningarna för en eventuell ansökan till IOK den 14 mars 2014.
Det här är dokumentet som ligger till grund för fördjupad utredning inför ett OS 2022 i Stockholm. Nu ska utredningen fortsätta och inte minst samtalen med regeringen.

 

Vinter-OS och Paralympics 2022, det är vad som finns i sikte för Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) som idag anmälde Stockholm till IOK.

Om de fortsatta utredningarna visar att projektet håller ska en ansökan lämnas in till IOK den 14 mars 2014. Den ska sedan fördjupas i januari 2015 då också frågan om statliga garantier ska vara behandlad.

Starkt stöd från idrotten

Den 1 oktober kom Jöran Hägglunds utredning om förutsättningarna för ett vinter-OS och Paralympics i Stockholm 2022. Den visade att möjligheterna är mycket bra ekonomiskt, tekniskt och snömässigt och det utan statlig finansiering i genomförandebudgeten.

Nu har SOK, Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) och Riksidrottsförbundet (RF) gått igenom utredningen och haft samråd med alla idrottsförbund. De tre ordförandena Stefan Lindeberg, Anna-Stina Nordmark och Karin Mattsson Weijber är överens om slutsatsen

-  Stödet inom idrotten för att gå vidare är starkt. Många pekar på att ett OS skulle ge ny energi till den egna idrotten, oavsett om man finns med på OS-programmet eller inte.  Men innan vi tar ett definitivt beslut om att ansöka om OS måste de tekniska och ekonomiska förutsättningarna utredas mer.

Ska granska budgeten

Den första utredningen fick på bara några månader fram ett gediget underlag som pekade på alternativa möjligheter att lösa bl a arenafrågorna. Idrotten går nu vidare för att tillsammans med Stockholms stad och andra berörda kommuner studera de olika alternativen, de tekniska lösningarna och finansieringen.

Budgeten ska granskas närmare och olika vägar att minska risken i projektet prövas. Dialogen med olika intressenter ska fördjupas och företag, intresseorganisationer och myndigheter bjudas inför att bidra med sitt kunnande. 

Den 14 mars nästa år ska underlagen vara på plats. Det är då idrotten, Stockholm stad och övriga kommuner ska fatta beslut om en eventuell ansökan om vinter-OS och Paralympics 2022.  I juli 2014 väljer IOK ut de städer som går vidare till finalen och som i januari 2015 ska lämna in ett mer detaljerat underlag.

Väntar på statsgarantier

Då ska också frågan om statsgarantier vara klar. Den 31 juli 2015 utser IOK värdstaden.

De tre ordförandena betonar att de fortsatta utredningarna måste visa att projektet är ekonomiskt ansvarfullt och hållbart både ekonomiskt, socialt och miljömässigt.

- Vi skulle kunna ge världen ett spännande, nyskapande projekt som både blir spektakulärt och på ett unikt sätt för in vinteridrotten i storstaden, som efter OS ger nya möjligheter till idrott för unga och motionärer, och som redan åren innan kan inspirera och engagera många runt om i Sverige.

Måste vara ekonomiskt rimligt

- Men det måste vara ekonomiskt rimligt och inte ta resurser från andra viktiga samhällsområden.

I förra veckan sa Osloborna ja i en folkomröstning och därmed kan det bli nordisk konkurrens vid den slutliga omröstningen.

- Oslo kommer att lämna in ansökan före deadline, lät Ingunn Olsen, kommunikationschef för OS-ansökan, meddela.

Senast som Norge arrangerade vinter-OS var 1994 i Lillehammer. Oslo hade vinter-OS 1952.

Bara ett PR-nummer

Samtidigt kom också beskedet att den polska staden Krakow vill bli värd vinter-OS 2022 tillsammans med grannlandet Slovakien.

Ett försök som betraktas mest som ett PR-nummer, men det görs gällande att Krakow och Tatrabergens turistort Zakopane skulle vara aktuella som tävlingsplatser tillsammans med Jasna i Slovakien.

Däremot backade München efter att invånarna i fyra bayerska kommuner, däribland München och Garmisch-Partenkirchen, röstat emot en ansökan av vinter-OS 2022.

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Det var förre fotbollsstjärnan och affärsmannen Kay Wiestål, 78, som initierade Victoriadagen i Borgholm på Öland. Ifjol tackade han för sig efter 40 år som ansvarig. Wiestål träffade kung Carl Gustaf XVI 1976 på dåvarande kändiskrogen Alexandra i Stockholm och lade fram sin idé att kronprinsessans födelsedag borde firas på Öland. Kungen nappade på förslaget.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Spelsajterna Betsson och Kindred ville ha tillgång till ATG:s spelpooler. Nu har Konkurrensverket sagt nej. ”Ett oerhört viktigt beslut i rätt riktning”, säger Hasse Lord Skarplöth, Chief Executive Officer på ATG.

Ola Wenström leder studiomagasinet Klubbhuset efter varje speldag och sändningar delas mella  betalkanalerna Visat Golf och Viaplay men det blir också bilder i TV6 och TV10. TV NENT Group direktsänder 47 timmar från världens äldsta golftävling The Open (18-21 juli), på Viasat Golf och Viaplay samt slutrundan även på TV6. 

Gränser existerar inte i denna orimliga värld, men fansen, då… Deras säsongsbiljetter, deras TV-abonnemang blir bara dyrare. 

Fotbollens silly season är som mest intensiv och varje dag rapporteras om både transfers och anbud, möjliga eller omöjliga.

Summorna och siffrorna fullkomligt galopperar i en sanslös oordning. Det är så mycket pengar att människor får svårt att räkna.