Stockholm går vidare med OS-ansökan

Fyra dagar innan anmälningsstopp har SOK anmält Stockholm som en kandidat till vinter-OS 2022. Nu fortsätter utredningen om de ekonomiska förutsättningarna för en eventuell ansökan till IOK den 14 mars 2014.
Det här är dokumentet som ligger till grund för fördjupad utredning inför ett OS 2022 i Stockholm. Nu ska utredningen fortsätta och inte minst samtalen med regeringen.

 

Vinter-OS och Paralympics 2022, det är vad som finns i sikte för Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) som idag anmälde Stockholm till IOK.

Om de fortsatta utredningarna visar att projektet håller ska en ansökan lämnas in till IOK den 14 mars 2014. Den ska sedan fördjupas i januari 2015 då också frågan om statliga garantier ska vara behandlad.

Starkt stöd från idrotten

Den 1 oktober kom Jöran Hägglunds utredning om förutsättningarna för ett vinter-OS och Paralympics i Stockholm 2022. Den visade att möjligheterna är mycket bra ekonomiskt, tekniskt och snömässigt och det utan statlig finansiering i genomförandebudgeten.

Nu har SOK, Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) och Riksidrottsförbundet (RF) gått igenom utredningen och haft samråd med alla idrottsförbund. De tre ordförandena Stefan Lindeberg, Anna-Stina Nordmark och Karin Mattsson Weijber är överens om slutsatsen

-  Stödet inom idrotten för att gå vidare är starkt. Många pekar på att ett OS skulle ge ny energi till den egna idrotten, oavsett om man finns med på OS-programmet eller inte.  Men innan vi tar ett definitivt beslut om att ansöka om OS måste de tekniska och ekonomiska förutsättningarna utredas mer.

Ska granska budgeten

Den första utredningen fick på bara några månader fram ett gediget underlag som pekade på alternativa möjligheter att lösa bl a arenafrågorna. Idrotten går nu vidare för att tillsammans med Stockholms stad och andra berörda kommuner studera de olika alternativen, de tekniska lösningarna och finansieringen.

Budgeten ska granskas närmare och olika vägar att minska risken i projektet prövas. Dialogen med olika intressenter ska fördjupas och företag, intresseorganisationer och myndigheter bjudas inför att bidra med sitt kunnande. 

Den 14 mars nästa år ska underlagen vara på plats. Det är då idrotten, Stockholm stad och övriga kommuner ska fatta beslut om en eventuell ansökan om vinter-OS och Paralympics 2022.  I juli 2014 väljer IOK ut de städer som går vidare till finalen och som i januari 2015 ska lämna in ett mer detaljerat underlag.

Väntar på statsgarantier

Då ska också frågan om statsgarantier vara klar. Den 31 juli 2015 utser IOK värdstaden.

De tre ordförandena betonar att de fortsatta utredningarna måste visa att projektet är ekonomiskt ansvarfullt och hållbart både ekonomiskt, socialt och miljömässigt.

- Vi skulle kunna ge världen ett spännande, nyskapande projekt som både blir spektakulärt och på ett unikt sätt för in vinteridrotten i storstaden, som efter OS ger nya möjligheter till idrott för unga och motionärer, och som redan åren innan kan inspirera och engagera många runt om i Sverige.

Måste vara ekonomiskt rimligt

- Men det måste vara ekonomiskt rimligt och inte ta resurser från andra viktiga samhällsområden.

I förra veckan sa Osloborna ja i en folkomröstning och därmed kan det bli nordisk konkurrens vid den slutliga omröstningen.

- Oslo kommer att lämna in ansökan före deadline, lät Ingunn Olsen, kommunikationschef för OS-ansökan, meddela.

Senast som Norge arrangerade vinter-OS var 1994 i Lillehammer. Oslo hade vinter-OS 1952.

Bara ett PR-nummer

Samtidigt kom också beskedet att den polska staden Krakow vill bli värd vinter-OS 2022 tillsammans med grannlandet Slovakien.

Ett försök som betraktas mest som ett PR-nummer, men det görs gällande att Krakow och Tatrabergens turistort Zakopane skulle vara aktuella som tävlingsplatser tillsammans med Jasna i Slovakien.

Däremot backade München efter att invånarna i fyra bayerska kommuner, däribland München och Garmisch-Partenkirchen, röstat emot en ansökan av vinter-OS 2022.

Det finns ett gammalt småländskt talesätt som lyder ”dä gaur allri”. Men när det gäller bandy och klubben Åby/Tjureda är kanske den rätta tillämpningen ”dä gaur allti”.

När förstudiegruppen inledde sitt arbete dagen efter den var tillsatt kännetecknades arbetet av ”finns inte en dag att förlora, bara tid att vinna”. Hallen står klar till seriestarten oktober 2019.

Det blir stjärntätt när Bauhaus-galan avgörs på Stadion torsdagen den 30 maj, Kristi Himmelsfärds dag. Tio världsettor kommer till Diamond League-tävlingen. Många frågar sig om stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis också deltar..

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbolls-VM för damer kommer allt närmare. Den 7 juni är det avspark i Frankrike.

Damfotboll är i fokus och det framkommer på olika sätt – bl a via sponsring. Bostadsutvecklaren Obos bidrar med sammanlagt 1,3 miljoner kronor till de svenska landslagsspelarnas hemmaklubbar och 1,2 miljoner NOK till de norska för att kompensera ojämlikheten i ersättning från internationella fotbollsförbundet Fifa.

Denna ständiga följetong om för mycket spelreklam.  Nu tydliggör Spelinspektionen och Konsumentverket samarbetet i tillsynen av spelbolagens marknadsföring.

Samtidigt urskiljer sig idrottsstjärnor som förmådde sig att säga nej till spelbolag och de som inte kunde motstå pengarna från bolagen.

Nu straffas också de första bolagen.

SVT gör sig nu gällande i kampen om rättigheter till olika idrotter och tävlingar. Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Daniel Ståhl är trion som blir mer synliga framöver.De tre och Europas övriga stjärnor i friidrott och simning kommer att tävla om EM-medaljer i SVT från 2020 till 2024.

Allmänt talas det om att klubbarna i bandy-Sverige har problem med ekonomin. Men Edsbyn klarar att lösa Simon Jansson. Men så sker det med hjälp av supportrarna som har gjort en insamling och fått ihop en kvarts miljon kronor!