Tävlingen som gjort fler till hästägare

Svensk Travsports succétävling Rikstravet är slut för i år. Den 1 november såldes alla tävlingens 19 hästar på auktion. Under fem år har närmare 50 000 personer blivit hästägare via ett mycket annorlunda koncept.
Glada delägare i Rikstravet Småland efter Ockelbo Prinsens serger på Solvalla. Foto: Jeannie Karlsson

 

Segraren Ockelbo Prinsen kunde ropades in av sin tränare, Tommy Zackrisson, till ett glatt ägargäng bestående av över 200 personer.

- Intresset för att fortsätta som delägare på sin häst var jättestort. Vi har ännu inte exakta siffror men det handlar omkring 1 000 personer som fortsätter äga sina hästar tillsammans efter Rikstravet 2013, säger Markus Myron, kommunikationschef på Svensk Travsport.

Glädjen med egen häst

Dessa delägare är fördelade på 16 av de 20 hästarna från säsongen som varit. Allra flest delägare finns på hästarna Ockelbo Prinsen som har över 200 delägare, och Nirvana Face som nu har 167 delägare. Totalt på de 16 hästarna fortsätter alltså runt 1 000 personer att äga sina hästar tillsammans. 

- Målsättningen med Rikstravet är att visa hur roligt det är att äga häst tillsammans och då är det glädjande att så många valt att fortsätta som hästägare efter tävlingen, säger Henrik Högström.

Under fem år har närmare 50 000 personer varit hästägare genom Rikstravet. Tävlingen har spridit hästägarglädje och ett av guldkornen är sagan om hästen Sanity som medverkade första året.

Har sprungit in 7,5 miljoner

Hästen ägs fortfarande av över 130 personer och just nu har hästen sprungit in över 7,5 miljoner. Den populära hästägartävlingen har bjudit på många glädjeämnen men under 2014 tar Rikstravet paus.

Det kan tyckas märkligt att Svensk Travsport väljer att pausa ett av sina största framgångsprojekt. Men det är olika orsaker som tillsammans haft betydelse för att detta beslut tagits.

- Efter fem år tycker vi att det är dags att ta en paus. Vi behöver reflektera och utvärdera, se över om vi vill ändra något i konceptet och helt enkelt ladda batterierna, säger Markus Myron, kommunikationschef på Svensk Travsport. 

Pausen för kampanjen

En paus under 2014 är ett sätt att samla kraft och göra förbättringar för att sedan sikta på att återkomma till 2015.

- Vi siktar på att komma tillbaka starkare och bättre och jag tror att det blir ett ännu större sug efter tävlingen när vi gör comeback. Vi har så mycket att lära av Rikstravet när vi nu jobbar vidare med framtida koncept, säger Rikstravets projektledare Henrik Högström.

När Rikstravet nu pausar under 2014 jobbar Svensk Travsport med att bli tydligare för alla intresserade om hur de kan lära sig mer om hästägande och hur de kan göra för att bli ägare av en travhäst, utefter sina förutsättningar.

Koncept i olika prisklasser

Den som vill köpa travhäst, ensam eller tillsammans med andra, kan välja att sköta hela upplägget själv eller att använda något av de färdiga koncept som redan finns att tillgå, i olika prisklasser.

På varje travbana i Sverige finns en utsedd hästägaransvarig som kan lära och hjälpa.

- Mitt bästa råd är att kontakta den som är hästägaransvarig på den närmaste travbanan. Han eller hon kan hjälpa dig som är intresserad med alla tänkbara frågor kring hästägande, och att komma i kontakt med ägare eller tränare som har häst till salu, säger Henrik Högström. 

Fakta

I Rikstravet 2013 tävlade 20 olika stall mot varandra med varsin treårig travhäst. Stallen, som vardera bestod av 1000 ägarandelar, fick poäng och prispengar utefter hur deras hästar placerade sig i olika travlopp.

Förutom gemenskapen och tävlingsnerven fick delägarna möjlighet att engagera dig i hästens utveckling och vardag.

Tävlingssäsongen startade 1 april och pågick till den 31 oktober. Den 1 november såldes alla hästar på auktion och många av delägarna bildade nya ägargrupper som köpte hästarna och fortsätter tävla.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.