Först EM, nu vill Stockholm även ha VM

Svenska Konståkningsförbundet och Stockholms stad blir partners än en gång. Förtroendet att arrangera EM 2015 har gett mersmak och nu skickar de in en ansökan om VM 2017.
Konståkning vinner nya åskådare och aktiva. Därför vill förbundet inte bara arrangera EM 2015 utan ansöker nu också om VM 2017.

 

- Konståkningen är en av de mest populära tv-vintersporterna. Med EM och VM får vi chansen att erbjuda stockholmarna möjligheten att ta del av sporten på plats och de svenska konståkarna möjlighet att tävla inför hemmapublik, säger Ulla Hamilton (M), trafik- och företagarborgarråd i Stockholms stad.

PR och intäkter

Internationell uppmärksamhet, många besökare och turistekonomiska effekter är vad utbytet består av, därför gör man sig besvär.

Senast ett större konståkningsmästerskap hölls i Stockholm var 1947. Nu går planeringen för EM 2015 in i en intensiv fas, i januari om mindre än ett år bjuds stockholmarna och inresta, för första gången i modern tid, på konståkning i världsklass på hemmaplan. 

Beslutet att också söka ett VM, i samma stad och redan om två år förbättrar Stockholms position som konståkningsdestination.

- Möjligheten att tillsammans med Stockholm vara värd för två internationella mästerskap i konståkning, med bara ett par år emellan, stärker oss. Det behövs nav för konståkning, inte bara i Sverige, utan i Norden, säger Katarina Henriksson, ordförande i Svenska Konståkningsförbundet.

Över 20 000 medlemmar

I Sverige är sporten på frammarsch, med mer än 130 klubbar och över 20 000 medlemmar. Stockholmsklubbarna utmärker sig med många duktiga juniorer som också tävlar internationellt.

- Stora internationella mästerskap på hemmaplan blir en drivkraft för många, redan i unga år. Det ger motivation att fortsätta kämpa för att nå sina drömmar, varje dag, fortsätter Katarina.

Ansökan har gått till ISU (International Skating Union) och valet av värdland, och stad, görs vid ISU:s kongress i Dublin i juni. Tävlingarna planeras till mars 2017.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.