100 000 såg VM-final via webben

Första Student-VM i amerikansk fotboll har just avslutats i Uppsala. Och det blev en succé – inte minst på webben. Uppskattningsvis 100 000 följde finalen via nätet.
Student-VM i amerikansk fotboll i Uppsala var ett anonymt arrangemang på hemmaplan, men mycket större ute i världen tack var webb tv-sändningar.

 

Finalen mellan Mexiko och Japan på söndagen slutade 14-6 till Mexiko. 

Stor uppståndelse

I Mexiko var uppståndelsen stor över resultatet. Det är första gången Mexiko vann över Japan i ett internationellt mästerskap.

Cirka 800 personer var på plats för att följa matchen på Österängens IP i Uppsala. Betydligt fler följde matchen via nätet – som mest 7 024 samtida tittare. 

Hur många individer som döljer sig bakom den siffran är svårt att avgöra, men eftersom tittarna i snitt följde matchen i 22 minuter så är siffran sannolikt över 100 000 tittare – de allra flesta utomlands, uppskattningsvis 90 procent.

Bra affär för kommunen

Tidigare i veckan följdes Mexikos match av 6 200 samtida tittare. Sveriges matcher lockade som mest 598 samtida tittare, mot Kina, vilket innebär cirka 15 000 tittare totalt på den matchen. 

Student-VM ser ut att bli en bra affär för Uppsala kommun. 335 aktiva, ledare och delegater har varit på plats i Uppsala mellan 25 april och 11 maj, varav själva matchperioden var 2-11 maj. Lägg därtill cirka 50 spendersugna supportrar från olika delar av världen. 

Totalt räknar arrangörerna, Superserie-laget Uppsala 86ers och Sveriges Akademiska Idrottsförbund, med att Student-VM genererade 4 500 hotellnätter till Uppsala kommun som varit en av Student-VM:s partners.

Tittarsiffror som de stora

- Vi är väldigt nöjda med arrangemanget och har fått mycket fin feedback av deltagarna. Det vi hade ha önskat oss är lite bättre väder och att lokalpressen hade varit lite mer på hugget. Det hade hjälpt till att locka ännu fler till matcherna, säger Student-VM-generalen Martin Söderberg som förstås är nöjd med tittarsiffrorna på webben:

- Det är definitivt rekord för amerikansk fotboll i Sverige. Frågan är om det inte är tittarsiffror som kan mäta sig med de stora idrottsförbundens webbsändningar.

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.