100 000 såg VM-final via webben

Första Student-VM i amerikansk fotboll har just avslutats i Uppsala. Och det blev en succé – inte minst på webben. Uppskattningsvis 100 000 följde finalen via nätet.
Student-VM i amerikansk fotboll i Uppsala var ett anonymt arrangemang på hemmaplan, men mycket större ute i världen tack var webb tv-sändningar.

 

Finalen mellan Mexiko och Japan på söndagen slutade 14-6 till Mexiko. 

Stor uppståndelse

I Mexiko var uppståndelsen stor över resultatet. Det är första gången Mexiko vann över Japan i ett internationellt mästerskap.

Cirka 800 personer var på plats för att följa matchen på Österängens IP i Uppsala. Betydligt fler följde matchen via nätet – som mest 7 024 samtida tittare. 

Hur många individer som döljer sig bakom den siffran är svårt att avgöra, men eftersom tittarna i snitt följde matchen i 22 minuter så är siffran sannolikt över 100 000 tittare – de allra flesta utomlands, uppskattningsvis 90 procent.

Bra affär för kommunen

Tidigare i veckan följdes Mexikos match av 6 200 samtida tittare. Sveriges matcher lockade som mest 598 samtida tittare, mot Kina, vilket innebär cirka 15 000 tittare totalt på den matchen. 

Student-VM ser ut att bli en bra affär för Uppsala kommun. 335 aktiva, ledare och delegater har varit på plats i Uppsala mellan 25 april och 11 maj, varav själva matchperioden var 2-11 maj. Lägg därtill cirka 50 spendersugna supportrar från olika delar av världen. 

Totalt räknar arrangörerna, Superserie-laget Uppsala 86ers och Sveriges Akademiska Idrottsförbund, med att Student-VM genererade 4 500 hotellnätter till Uppsala kommun som varit en av Student-VM:s partners.

Tittarsiffror som de stora

- Vi är väldigt nöjda med arrangemanget och har fått mycket fin feedback av deltagarna. Det vi hade ha önskat oss är lite bättre väder och att lokalpressen hade varit lite mer på hugget. Det hade hjälpt till att locka ännu fler till matcherna, säger Student-VM-generalen Martin Söderberg som förstås är nöjd med tittarsiffrorna på webben:

- Det är definitivt rekord för amerikansk fotboll i Sverige. Frågan är om det inte är tittarsiffror som kan mäta sig med de stora idrottsförbundens webbsändningar.

Nu avslöjas vilket bolag som vill  bidra till Östersunds FK:s överlevnad och betalar så mycket som 6 miljoner kronor till klubben. Det är ÖFK som går ut med uppgiften. Samtidigt står det klart att Peab drabbas av en skattesmäll efter domen mot Daniel Kindberg.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Han beskriver sig själv som ekonom i livserfarenhet. Egenskaper som ska bidra till att pågående EM, det 14:e mästerskapet i ordningen, blir tidernas svenska handbollsfest. Trots fiaskot mot Portugal.

EM-generalen, Krister Bergström, rekryterades från AhaWorld AB,  som investerar inom internet-baserat spel med kärnverksamhet i nätcasino-branschen. Hans stora utmaning är att fylla 170 000 stolar i de arenor där mästerskapet äger rum. Gruppspelet i Göteborg blev en fullträff, med tre utsålda Scandinavium, totalt över 30 000 åskådare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.