Infekterad strid i motions-Sverige

Motion-Sverige är större än någonsin. Men det finns också osämja bland arrangörer. ”En svensk klassiker AB” stämde Malmöklassikern. Nu har domen kommit.
Simningarna hålls vid västra hamnen i Malmö och här finns två banor att välja på, en eller två km långa.

 

MalmöKlassikern får fortsätta att kalla sig MalmöKlassikern enligt en dom i Malmö Tingsrätt.  

Kostade dem 300 000 kr

”En Svensk Klassiker AB” hade stämt arrangören bakom MalmöKlassikern för varumärkesintrång med viteskrav på 500 000 kr och hävdade att många av de som deltog i t ex MalmöMilen och MalmöSimmet kunde tro att de deltog i "En Svensk Klassiker".

Men tingsrätten anser att risken för förväxling är mycket liten.

- Att En Svensk Klassiker AB väljer att spendera mer än 300 000 kr för att stämma oss som arbetar för att fler ska börja motionera och på sikt kunna delta i En Svensk Klassikers lopp är helt tokigt, säger Anders Sjöberg ansvarig för MalmöMilen. 

- För de pengarna kunde man istället valt att inte ta betalt för diplomet man får köpa efter fullgjord En Svensk Klassiker.

Flera lokala klassiker

MalmöKlassikern består av MalmöMilen (löpning 10 km), MalmöSimmet (simning 1000 eller 2000 meter) och Malmö Velo Classic (cykling 75 eller 120 km). För att bli en MalmöKlassiker ska man genomföra alla moment under ett kalenderår.

En Svensk Klassiker har de senaste åren kontaktat flera av de lokala klassikerna som funnits i Sverige i många år. Landets ledande organisation för motionsevenemang har bett dem att byta namn, betala licensavgifter eller hotat dem med rättsliga åtgärder. 

- Vi förstod inte syftet med detta och anser inte att hot hör hemma inom motionsidrotten. Och vi valde att låta tingsrätten bestämma vad som gällde i namnfrågan.

- Det känns skönt att vi nu kan fortsätta planera utan att ha hotet hängande över oss att betala dyra rättegångskostnader och tvingas höja våra anmälningsavgifter, avslutar Anders Sjöberg.

Fakta

MalmöKlassikern anordnas av IS Event och arrangerades för första gången 2012. MalmöKlassikern består av delmomenten MalmöMilen, MalmöSimmet och Malmö Velo Classic.

• MalmöMilen anordnades första gången i juni 2011. 15 juni 2014 hade MalmöMilen 7.000 anmälda löpare.

• MalmöSimmet simmades första gången juli 2012. Tävlingen går i augusti och har ca 300 deltagare. 

• Malmö Velo Classic startades september 2011, i år var det ca 700 cyklister som deltog.

Räddningsaktionen för Östersunds FK fortsätter.På måndagen framkom, via tidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen hur försäljningen har gått sedan starten i september att när aktier i klubbens dotterbolag, Östersunds FK Elitfotboll AB, började att saluföras.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.