Martin kan inte motstå en ny chans

Det blir ändå en svensk i Volvo Ocean Race 2014-15. Martin Strömberg, erfaren havskappseglare, ska ingå i det kinesiska laget Dongfeng Race Team.
Kina deltar för första gången i Volvo Ocean Race och ombord på Dongfeng Race Team finns tävlingens ende svensk, Martin Strömberg.

 

Efter segern i den senaste upplagan av jordenruntkappseglingen är han tillbaka i tävlingen för tredje gången. Tävlingen startar i Alicante i oktober och avslutas med målgång i Martins hemstad i juni 2015.

Han vet vad som väntar

- Att nu få chansen att segla in hemma i Göteborg är en dröm och jag måste bara vinna den sträckan, skrattar Martin Strömberg, en 32-åring uppvuxen på Orust, men nu boende i Göteborg.

Han är en mycket meriterad havskappseglare från två omgångar av Volvo Ocean Race. Första gången 2008-09 ombord på den nordiska Ericsson 3. Andra gången med franska Groupama som tog hem slutsegern 2011-12.

Martin Strömberg tillhör därmed den exklusiva gruppen av svenska seglare som har vunnit tävlingen. Nu återvänder han till ett av världens tuffaste och mest utmanande idrottsevenemang.

Längtar till Göteborg

Han blir vaktkapten för det kinesiska laget Dongfeng Race Team. Nyheten offentliggjordes idag på en presskonferens i franska Lorient, där besättningen presenterades.

- Tävlingen är fantastisk! Jag älskar tävlingsmomentet men också den galna delen av tävlingen och att vi gör saker som de allra flesta bara drömmer om. Även en fotbollsspelare som vunnit VM vill ju få chansen att göra det igen, säger Martin Strömberg.

Volvo Ocean Race 2014-15 startar i Alicante, Spanien i oktober och avslutas med en stor målgång i Martins hemstad Göteborg i juni 2015. 
 

- Det kommer kännas som att vara på väg hem från dess att tävlingen startar. När vi seglade in till Marstrand 2008-09 med Ericsson 3 slutade vi på en dålig placering och jag är sugen på att få revansch. 

Martin var förstavalet

Dongfeng Race Team är ett unikt lag som ska utbilda en ny generation av kinesiska havskappseglare. Skepparen Charles Caudelier från Frankrike har tagit ut ett lag med tio seglare där fyra kommer från Kina.

Teamet är ett viktigt steg mot att utveckla havskappsegling som sport i världens folkrikaste land och målet är att ha ett lag med enbart kineser i Volvo Ocean Race 2020-21.

Den franska skepparen seglade med Martin på Groupama och handplockade honom personligen för det unika projektet.  

- Martin har tålamod för att lära ut och är en av de bästa segeltrimmarna jag känner till. Jag letade efter människor som skulle förstå lagets långsiktiga ambition och som osjälviskt kunde bidra till laget. Martin var mitt första val, säger Charles Caudelier.

Tränat i Kina

Under våren har Martin Strömberg tränat med Dongfeng i Kina och varit en del av den träningsprocess som tagit ut kinesiska seglare till laget. Han har även seglat med laget över Atlanten från Newport till Lorient.
 

- Jag jag skulle aldrig hoppa på om jag inte trodde att vi kunde genomföra den. Vi kommer att behöva lära kineserna mycket under tävlingen.

Sammanlagt består laget av tio seglare inklusive skepparen men under tävlingen tillåts endast åtta besättningsmän plus en Onboard Reporter segla ombord. 

Ny svensk generation

När drygt tre månader återstår av förberedelser inför starten tycker Knut Frostad, vd för Volvo Ocean Race, att det är extra kul att välkomna en svensk seglare. 

- Martin är en person som jobbar hårt utan att ta så stor plats i rampljuset, betonar som anser att Martin Strömberg representerar en ny generation i sporten. 

- Han började med ett svensk projekt, gick vidare till ett franskt lag och kommer nu att segla ombord på en kinesisk båt. Att delta i så olika projekt och hela tiden prestera på topp säger mycket om hans personlighet.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.