Ett hopp till miljonerna

Från Breitenburg i södra Tyskland har Rolf-Göran Bengtsson kommit hem för att delta i Falsterbo Horse Show. Där pengarnas betydelse bevisas om någon gång.
Rolf-Göran Bengtsson är sportens affischnamn och tävlar nu på hemmaplan. Foto: Adam Ihse, TT

 

Rolf-Göran Bengtsson har tagit två OS-medaljer och fyra EM-medaljer.  Han rankas som landets främste ryttare och han lever för sin sport. Eller, via sin sport.

Han har hoppat in 11 miljoner kronor, men tjänat minst lika mycket i prispengar.

Prispengar om 7 miljoner

I Falsterbo rör det sig om prispengar på 7 miljoner kronor.

- Samarbetet med näringslivet har blivit betydligt bättre de senaste åren, anser Rolf-Göran Bengtsson.

Falsterbo Horse Show har vuxit till en av Europas ledande tävlingar inom internationell ridsport. Under åren har ett stort arbete lagts ned på att förbättra arrangemanget, inklusive marknadsföringen och inte minst införsäljningen till sponsorer och partners har utvecklats.

Till i år har Rolf-Göran Bengtsson hjälpt till. Han fick en förfrågan från tävlingsledaren Jan-Olof ”Jana” Wannius.

Uppvuxen sex mil bort

- Jag behövde råd från någon som kunde vara mina ögon och öron i världen av internationell hoppning och som plockade upp vad folk vill ha från Falsterbo. Då var Rolf-Göran den självklare. 

Som uppvuxen i Södra Sandby, bara 59 km från Falsterbo, har den här manegen varit någon av hemmaplan för Rolf-Göran Bengtsson som har vunnit alla de stora klasserna i tävlingen sedan debuten i början av 1980-talet. 

- Jag blev glad när Jana frågade mig. Det är en fantastisk tävling som har växt otroligt, säger Rolf-Göran Bengtsson. 

Över 60 000 åskådare

Falsterbo arrangeras i juli varje år och är Skandinaviens största utomhusevenemang inom ridsport. Evenemanget har mer än 60 000 besökare, det är TV-sändningar från ett 70-tal länder och prissumman ligger runt 6-7 miljoner kronor.

En undersökning visar att under evenemanget uppgår omsättningen till cirka 84 miljoner kronor i Vellinge. Sedan tillkommer det utställare, sponsorer och deltagare spenderar.

36 procent av åskådarna besöker evenemanget av "tradition", medan 26 procent lockas av ryttarna och hästarnas höga kvalité  medan 16 procent kommer för att lära och inspireras.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.