Dags för besked om EM 2020

På fredag eftermiddag kommer beskedet och förhoppningen är stor hos Svenska Fotbollförbundet om att få arrangera EM 2020.
Presentationen är klar, EM-videon med Zlatan Ibrahimovic och Pia Sundhage är färdig. nu ser Göran Havik fram emot avgörandet på fredag. Foto: Erik Mårtensson, TT

 

Offentliggörandet av arrangörer direktsänds för övrigt på uefa.com klockan 13.00–13.30.

Göran Havik har jobbat heltid med att planera evenemanget och han har god erfarenhet av damernas EM 2013 där han ledde arbetet både före och under turneringen.

Fyra matcher på Friends

Fotbollsförbundet och Stockholms stad söker med uppbackning av Solna stad, som en av 19 nationer och städer om att få arrangera EM 2020.

Tanken är att tre gruppspelsmatcher samt en åttondelsfinal ska spelas på Friends Arena.

EM har en helt ny spelform efter förslag från UEFA:s president Michel Platini.

Det blir spel i totalt 13 städer. Tolv av arrangörsstäderna får arrangera tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal eller kvartsfinal, medan en stad kommer att stå värd för semifinaler och final.

Alla kandidater

Städerna/länderna som har sökt EM: Baku/Azerbajdzjan, Minsk/Vitryssland, Bryssel/Belgien, Sofia/Bulgarien, Köpenhamn/Danmark, London/England, Skopje/Makedonien, München/Tyskland, Budapest/Ungern, Jerusalem/Israel, Rom/Italien, Amsterdam/Nederländerna, Dublin/Irland, Bukarest/Rumänien, Sankt Petersburg/Ryssland, Glasgow/Skottland, Bilbao/Spanien, Stockholm/Sverige, Cardiff/Wales.

London och München är de enda städerna som har ansökt om att få arrangera finalen.

Förbundsbasen Karl-Erik Nilsson och Göran Havik är på plats i Geneve där Uefa håller sitt avgörande möte.

Zlatan och Pia på videon

- Vi känner stor tillförsikt inför omröstningen och vill verkligen vara en del av det nya EM-konceptet. Vi har uppfyllt alla krav som UEFA ställer på oss som arrangör. Vår historia, inte minst succéfyllda EM 2013, bör ge oss goda möjligheter att få arrangera en ny historisk fotbollsfest, anser Karl-Erik Nilsson.

Man har en vision om ett mästerskap som går i fotbollens, fansens, och miljöns tecken: ett modernt EM i världsklass i den vackraste av alla huvudstäder.

”Välkomna till mitt land, till vår vackra huvudstad Stockholm och till Nationalarenan Friends Arena”, säger den svenska lagkaptenen Zlatan Ibrahimović. Och Pia Sundhage är också med i filmen: ”Här skriver vi fotbollshistoria, här blir drömmar sanna”.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.