Många län vill kopiera Jämtland

Inom många län i Sverige sneglar politiker och tjänstemän nu mot Jämtland. Hur såväl skidskytte-VM som alpina VM kommer till länet är resultatet av en strategisk plan. Det finns alla skäl till att ta efter på andra håll.
Fjäll och skidskytte, Åre och Östersund, alpint VM och skidskytte-VM samtidigt. I Jämtland har man gjort något helt unikt. Och dessutom efter ett koncept som många län borde ta efter.

 

- Jag är väldigt glad. Triumfen ska ses utifrån att skidvärlden, nu både den alpina och inom skidskyttet, litar på oss. De vet att vi kan garantera leverans utifrån vad vi lovar, säger AnnSofie Andersson, Östersunds kommunalråd.

Intensiva två månader

- Att vi nu får dubbla skidmästerskap med VM-status i vår region samma år, kan betyda mycket för vår framtida utveckling.

Aldrig har en region fått ett sådant ansvar för två så stora arrangemang på en och samma gång.

AnnSofie Andersson var en av de sex jämtar som höll i presentationen som var och en av kandidatstäderna gjorde före omröstningen vid IBU:s kongress.

Knockade konkurretnerna

Tanken var att omröstningen sedan skulle ske i två omgångar. Östersund knockade de övriga kandidaterna och stod som klara segrare redan efter första delen.

- Men det var fruktansvärt spännande.  Tiden mellan presentationen och resultatet kände som tortyr, erkände Helena Ekholm, förra stjärnan som ingick i delegationen. 

AnnSofie Andersson förklarar framgången.

- Många minns VM 2008. De vet att vi kan göra någonting liknande igen. Vårt trumfess med stadskärnan in på skidstadions knutar, går hem överallt. Nu blir det VM med vinterfestival 2019.

Bara att kopiera 

Samarbetet i Jämtland har blivit ett vinnande koncept och något för andra att ta efter. När Åre fick alpina VM i juni var regionförbundet med åtta kommuner delaktiga. Så skedde även denna gång.

- Här ges en unik plattform för att skapa ökad framtidstro. Få till ökat kontaktskapande och på sikt därmed lyckas etablera fler företag och nya jobb till regionen, hävdar regiondirektör Anders Byström.

Hittills har kampanjen kostat regionen drygt 2 miljoner kronor och det gäller både Åre och Östersund. För att inte tala om hur mycket vunnen stolthet man får på kuppen…

- Det finns så många fördelar för en arrangör och även för besöksnäringen med två stora evenemang samma säsong. Det som sätter begränsningen är fantasin, kommenterar Olle Dahlin, ordförande för Svenska Skidskytteförbundet. 

Så nära ett vinter-OS

Med ett VM i Åre i början av februari och ett skidskytte-VM i Östersund i mitten på mars blir det full fokus på regionen Jämtland Härjedalen.

Alla är införstådda att nu blir det fråga om investeringar och att budgeten för respektive arrangemang kommer att växa. 

- Det här är så nära ett vinter-OS man kan komma i Sverige och det här ger oss oerhörda möjligheter till ett delat värdskap över kommungränserna. Ja, vi ska väl inte stoppa där. Hela Sverige ska känna att man ska få vara delaktiga i den här vinterfesten, säger Ann Sofie Andersson.

Glöm inte renchipsens betydelse

Patrik Jemteborn har som projektledare jobbat oförtrutet i två år. Tillsammans med en styrgrupp har han planerat allt in i minsta detalj det senaste halvåret. 

I synnerhet har producenterna Kjell Lundberg och Per Wiklander haft nyckelroller.

Med till IBU:s kongress i St Wolfang, strax utanför Salzburg, fanns också rökt älgfilé från Änge, Mörsjö rotsakschips, ostar från Skärvången, bröd från Huså, chokladpraliner, renchips och gransirap. 

Allt det, ett vinnande koncept och bra lobbying gav resultat.

Björn Kempe (inte verifierad)

mån, 2014-09-08 15:34

1. Skidskytte- och Alpina VM 2019

Bra jobbat Jämtland! Det är nog få som kan prestera ett så bra idrottsligt samarbete! Det ska bli härligt att få vara med på dessa evenemang! Ett särskilt tack till Helena ekholm!

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.