Avslöjande stoppade OS-ansökan

Åtta år före ett eventuellt norskt OS-arrangemang ansåg pamparna i IOK att de borde framföra sina önskemål. Alkohol är viktigt, egna bilar, egna chaufförer, egna gator, eget hotell, eget…
Då var det glada miner. IOK-presidenten Thomas Bach träffade norska IOK-delegaten Gerhard Heiberg i maj och pratade om OS-arrangemang i Oslo. Men på onsdagen kom beskdet att Norge drar tillbaka sin OS-kandidatur. Foto: Hakon Mosvold Larsen, NTB Scanpix/TT

 

Det är ingen måtta på önskemålen.

Men så stoppade också den norska regeringen på onsdagen fortsatt arbete runt en OS-ansökan till vinterspelen 2022.

Regeringen sa nej och det ledde till att också Oslo stad backade. I det läget hade Norge olympiska kommitté inte annat än att lägga ned ansträngningarna.

Bara två kandidater kvar

Nu står det mellan kazakiska Almaty och kinesiska Peking. Tidigare har Stockholm, polska Krakow och ukrainska Lviv dragit sig ur.

Det var norska tidningen VG som hade fått tillgång till den 7 000 sidor långa listan av önskemål från IOK-ledamöterna.

Att de över huvud taget ser det som normalt att komma med så många mer eller mindre krav…

Ville träffa kungen

Många av dem vill träffa kungen, det tyckte de att norska olympiska kommittén kunde ordna. Det är bara det att norska kungahuset utgår från egna önskemål.

- Det är många punkter som kan tyckas märkliga, medgav Stian Berger Rösland, ledande i kommittén, till tidningen.

Invändningarna inför ett OS 2022 i Norge har varit många tidigare. Avslöjandet om IOK:s kravlista förbättrade inte chanserna. Samtidigt kan man ägna en tanke åt att att nyheten kom ut lagom till regeringens beslut i dag.

Mycket på IOK-arnas kravlista berör säkerhet och bevakning, men det ständigt återkommande är tillgången till lyx inklusive mat och dryck.

Ett cocktalparty med kungen var efterfrågat och då hör till saken att IOK-arna ville bli bjudna på allt. Kungahuset skulle ta notan.

Egen telefon, egen bil

Det fanns också krav på ensamrätt till alla reklamplatser i hela Oslo under spelen. Endast IOK:s egna sponsorer skulle synas och till och med gatuförsäljare skulle bort. 

En mobiltelefon, och just av märket Samsyn och med norska abonnemang, borde ha överlämnats till IOK-medlemmarna.

Arrangörer skulle tillhandahålla och betala bilar med chaufför för IOK. Övrig trafik borde begränsas. Det skulle finnas egna filer och i samma grad egna promenadstråk och eskort vid OS-arenorna.  

Bara chefen dög

IOK föreslog att skolor skulle hållas stängda och att människor uppmanades att ta semester.

Hotellen borde vara extra noggrant städade, IOK-medlemmarna skulle tas emot med ett leende, alltid med hotellchefen närvarande, det skulle finnas kakor och frukt på varje rum, frukostbuffén borde ha nya rätter varje dag. 

Almaty i Kazakstan eller Peking i Kina, vem är bäst på att fixa allt detta?

Friends_2013 (inte verifierad)

tors, 2014-10-02 09:50

1. IOK måste ner på jorden

Det bästa vore om även Almaty och Peking drog tillbaka sina ansökningar. Då skulle IOK tvingas fundera över ett och annat och t.o.m. komma ner på jorden igen. Tyvärr kommer detta inte att ske. Det ligger för mycket prestige i att arrangera ett OS. Eftersom allting går i cykler, tror jag att OS någon gång i framtiden kommer att gå från nuvarande kolossalformat till ett mänskligare format. Tyvärr kommer det dröja.

Christer Wohlin (inte verifierad)

mån, 2014-10-06 10:07

2. Dumskallarnas sammansvärjning

IOK ingår härmed i Dumskallarnas Sammansvärjning. Efter att ha läst om IOK:s helt världsfrånvända krav på en OS-arrangör är ett framtida OS i en demokrati begravd. Man undrar varför SOK och IOK:s Gunilla Lindberg inte högljutt och offentligt protesterat mot dessa vansinigheter?
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.