De söker nya pengar via speed dating

En succé som ska bli en årlig tradition. 23 destinationer och 25 specialidrottsförbund pratade framtid och evenemang i två dagar och mest givande var kanske kontakterna via speed dating.
Städer och specialidrottsförbund fick några timmar till speed dating och då haglade idéerna vid alla mötesbord. Foto: Elin Adolfsson, Arenabolaget i Linköping

 

RF:s och Centrum för idrottsevenemangs numera årliga (andra gången) träff där specialförbunden och olika kommuner/destinationer träffas är givande och blir den impuls som många av deltagarna behöver till vardags. 

Träffade nio förbund

Under RF:s Leif Johanssons ”piska” inleddes första dagen med speed dating mellan 23 destinationer och 25 specialförbund. Tempot var högt och mötena korta, så att inleda samtalen med hur vädret skulle bli eller hur det går för favoritlaget i allsvenskan var det inte tal om. Rakt på sak liksom, I like.

- Vi i Kalmar träffade nio specialförbund under lite mera organiserad form och inledde processer med allihopa och så var det säkert för de flesta destinationer/SF. Det är det som är det fina med Idrotten i Sverige, det finns något för alla, berättar Johan Göransson, projektledare vid Destination Kalmar AB. 

Vissa städer har t ex större arenor andra mindre men drivkraften att få fler möten, evenemang eller läger är gemensamt för alla. 

Professorn från USA

Den här mötesplatsen som RF har skapat för specialidrottsförbunden och destinationer är ett lyckat koncept även om syret nog tog slut efter några timmar då tempot var väldigt högt.

På kvällen föreläste den eminenta professor emeritus Donald Getz, University of Calgary, som redogjorde för hur eventturismen/sportturismen såg ut i världen och hur andra länder också arbetar med värderingar/evenemangsutvärderingar. 

Hela den dagen får destinationer och specialförbund göra inputs inom ramen för det nya tvååriga utvecklingsprojektet som Donald Getz är knuten till.

Skilnad på några år

- Jag jobbade med de här frågorna 2008-2011 i ett EU-projekt och då var det inte många städer i Sverige som såg idrotten som ett verktyg för besöksnäringen eller använda idrotten som marknadsförare åt sin region, minns Johan Göransson.

Syftet är att öka kompetensen kring idrottsekonomi och evenemangsturism och ta fram och sprida riktlinjer för beräkningsmodeller för arrangemang av hållbara internationella idrottsevenemang

- Det är bra diskussioner och det underlaget som Donald och övriga i projektet har sammanställt blir en bra vägvisare till kommande beräkningsmodeller, som en deltagare uttryckte det.

Hammarby fotboll sätter omsättningsrekord för fotbollsåret 2019. ”Mellan 190 och 200 miljoner kronor”, säger vd Henrik Kindlund. Siffrorna blir officiella den 4 mars. ”Större omsättning har vi aldrig haft”, betonar Kindlund i Sportbladet.  

2017 var omsättningen 124 miljoner. 2018: 136 miljoner. Förklaringen till rekordomsättningen är i första hand spelarförsäljningar.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

AIK och Hammarby möts i åttondelsfinalen när SM-slutspelet i bandy startar i morgon tisdag. Men det blir utan bortaklackar på matcherna. Stockholms stads säkerhetsavdelning sa nej. ”Vi förlorar en halv miljon kronor när vi tvingas spela på Bergshamra IP, säger AIK:s ordförande Marco Engborg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.