Gratis entré lockar åskådarna

Karlskoga Motorstadion AB testar nytt grepp för att locka publik. Samtliga tävlingar på Gelleråsen under 2015 är gratis för besökare.
Mike Luff är Gelleråsens vd och tror att den här säsongen kan bli lyckad - inte minst tack vare gratis inträde..

 

- Jag tror på ett upplägg där du inte behöver lyfta plånboken för att komma in. Då har du mer pengar att röra dig med på området, säger banans vd, Mike Luff.

25-årsjubileum

Sedan 1991 har Karlskoga Motorstadion AB stått för driften av Gelleråsens motorbana. I år är det 25-årsjubileum och klubben vill locka en större och bredare publik till den klassiska banan. Fri entré till samtliga evenemang under 2015 ska resultera i storpublik och skapa nya intäktskällor. 

- Våra andra verksamheter på området är beroende av att vi har många besökare. Med fler besökare kan vi istället skapa större intäkter via exempelvis restaurangen, go kartbanan och parkeringsavgifter. 

Inspirationen är hämtad från Karlstads musikfestival Putte i parken som med sitt nya gratiskoncept slog publikrekord ifjol, drygt 60 000 besökare.

Gör som Putte i Parken

- Min vän Niclas Lagerstam är festivalgeneral för Putte i parken. De lyckades locka väldigt många nya besökare genom att slopa entrébiljetten och jag tror att det kan fungera även inom motorsporten.

För finsmakaren kommer dock platser på läktaren kosta en slant, precis som tidigare. 

- Vi hoppas kunna sälja ut samtliga sittplatser trots att inträdet är fritt. 

Regn, ändå bra många

Årets första stora evenemang på Gelleråsen stötte dock på motstånd från högre makter. Den sista helgen i maj avgjordes Drifting-SM och Legends cup på en dyblöt motorbana.

- Vädret är det enda vi inte kan påverka. Trots spöregn hade vi 500 besökare vilket jag ändå tycker är lyckat med tanke på omständigheterna. Om vi tagit 150 kronor i inträde tror jag inte det hade varit många själar här.

Den största publiktillströmning väntas ske 15-16 augusti vid STCC:s tävlingar. Förra året kördes ingen STCC på Gelleråsen och 2013 års lopp var en besvikelse med endast ett par tusen åskådare. 

Måste först visa sponsorerna

Mike Luff hoppas på bra många fler besökare i år men menar att det finns fler faktorer än bara vädret som kan spela in. 

- Mycket beror på hur det ser ut i serien. Är det förutsägbart och samma gubbe vinner hela tiden kan vi ligga lite risigt till. Är det bara någorlunda spännande så tror vi på minst 5 000 besökare och är det riktigt tight så hoppas vi på upp mot 10 000.

Responsen från allmänheten har varit genomgående positiv. Några nya sponsorer har dock inte hoppat på.

- Det är som med allt annat, du måste visa upp att det fungerar först. Först nästa år kan vi använda det som säljargument.

"Folk har blivit lata"

I samband med 25-årsjubilumet har man även satsat på nya sidoaktiviteter, både för stora och små. Kombinerat med det fria inträdet hoppas Mike Luff att detta ska leda till att de nya besökarna återvänder i framtiden. 

- Folk har blivit lata och vill vara hemma. Det krävs mycket för att locka ut dem och det här är ett sätt.

Karlskoga Motorstadion AB omsätter nära 7 miljoner kronor årligen. De största utgiftsposterna är löner med sociala avgifter och försäkringar (2,2 miljoner), el (400 000) samt arrende på del av marken (500 000).

- Vi äger bara ca 50 procent av området.

Uthyrning ger störst intäkter

Den största inkomsten kommer dock inte från de egna evenemangen. 

- Uthyrning av banan är vår största inkomst. Under säsongens sju månader är banan uthyrd 95 procent av de tillgängliga dagarna, vilket ger oss 4,5 miljoner kronor per år.

Om det blir gratis entré på Gelleråsen även i framtiden återstår att se. Mike Luff är dock hoppfull.

- Om det här unika konceptet fungerar så fortsätter vi. Det är jag övertygad om.

Henrik Fagerstedt

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.