Patrik betalar för att andra ska få springa...

Patrik Nordin älskar att springa i fjällen och det vill han att fler ska få göra. Om han så ska betala för det. Han har i tio år tagit pengar ur egen ficka för att få arrangera fjälltävlingar.
Patrik Nordin tror så innerligt på sin Fjällmaraton att han till och med betalar för att få arrangera tävlingen. Foto: Johan Marklund

 

- Jag är väl lite tokig, men just därför känns det underbart när nu allt flera vill uppleva känslan av att springa ute i naturen.

- Klart att det är mer logiskt att göra en mara på fjället än på asfalt. 

Sprang direkt till banketten

Så började allt för tio år sen vid den första Fjällmaraton.

- Med 56 deltagare utan egentlig någon marknadsföring, men alla tyckte att det var en härlig upplevelse. Därefter ökade vi med 20 procent fler löpare varje år tills för fyra år sedan när det exploderade.

Nu sammanfattar Patrik Nordin intrycken från årets Fjällmaraton. Totalt deltog 2 500 löpare över tre distanser, kvartsmara, halvmara och ultramara som innebär 44 kilometer och 2 100 höjdmeter. Nio på morgonen gick starten i Vålådalen och de sista kom i mål tio timmar senare alldeles innan kvällens bankett. Enbart ett fåtal löpare stoppades av repet.  

- Det är ett jättejobb att anordna det här. Och i bland kan man ju undra hur man själv är funtad...

Betalar allt själv

44-åringen håller i allt och arvoderar också fyra personer på heltid under de sista tre månaderna före genomförandet då ytterligare 60 funktionärer gör loppet möjligt. 

Han vill helst inte prata om de dryga två miljonerna som han själv påstår att han har satsat på tävlingen under åren.

- Men jag tror så mycket på det här. Tävlingen har en sådan potential.

Även om det låter som vågspel, som kräver stora uppoffringar, är han uppmuntrad eftersom fler deltagare ansluter för varje år. Dessutom, den grupp som ökar mest är vanliga motionärer.

En sponsor!

Och numera har han fått en någorlunda stor sponsor i Axa.

- Vi stod i montrarna bredvid varandra vid Lidingöloppet och jag kunde inte låta bli att fråga om de ville vara med. 

- Annars har jag lagt alldeles för lite tid på att jobba med sponsring och marknadsföring, då jag måste sköta mitt vanliga jobb också. Men från i höst är det tänkt att bli ändring med allt fokus på heltid på arrangemanget. 

Patrik Nordin och hans medhjälpare har spikat och placerat ut spångar under fyra km i terrängen i Södra Årefjällen, skyltat banan, och byggt upp mat- och dryckesstationer ute på fjällen inför tävlingen. 

Det är mycket jobb, mycket tid och mycket utgifter. Han räknar med 200 000 kr för alla bussar som transporterar löparna, 200 000 för tidtagningen, 100 000 för mat och dryck, 50 000 för tält, och lite annat. 

- Fast nu är vi på väg mot ett genombrott. Om två år kanske mina utgifter och loppets intäkter kan mötas nånstans...

Thomas Ejderhov 

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.