Succé för orienterarnas AB

I dag handlar det om mångmiljonomsättning. För tio år sedan fanns det inte en enda anställd och förbundet utsåg funktionärsföreningar och arrangörsorter och de fick klara sig bäst de kunde.
Henrik Boström är vd för O-ringen AB och berättar om vilken betydelse tävlingar har för sporten.

 

O-ringen betyder oerhört mycket för orienteringen. Dels som inkomstkälla och dels som ett evenemang som innebär rekrytering av nya orienterare.

Förvandlingen av O-ringen är total. Det årligen återkommande evenemanget är en av världens största orienteringstävlingar och lockar ofta mer än 20 000 deltagare.

Affärsidén är utvecklad

Henrik Boström som är vd för O-ringen AB berättar om hur även orienterarna valde bolagsform.

- Det har gradvis vuxit fram. Främsta anledningen var att få ned antalet arbetstimmar, göra det lättare att genomföra arrangemanget och få en långsiktighet.

Bolaget utser arrangörsorter och funktionärsföreningar och sedan samarbetar enligt ett bestämt  koncept. Avtal skrivs varje år med de aktuella föreningarna och där bestäms fördelningen av arbetsuppgifter mellan föreningarna och bolaget.  

Svenska orienteringsförbundet (SOFT) är ägare till 100 procent av O-ringen AB som skapades 2013. Bolagets roll är att säkerställa en trygg och stabil ersättning för alla parter (Svenska orienteringsförbundet, bolaget och funktionärsföreningarna) och att vid behov kunna parera ekonomiska svackor. 

Så fördelas miljonerna

Den fördelningsmodell man skapat är utifrån hur ett normalårs intäkter ser ut. Prognosen ett normalår bygger på 7,5 miljoner kronor i intäkter där funktionärsföreningarna får 4,5 miljoner, lika med drygt 60 procent av intäkterna. 

2 miljoner, ungefär 27 procent, går till ägarna, det vill säga Svenska orienteringsförbundet, medan O-ringen AB får resterande 1 miljon som är cirka 13 procent.

- Vid avvikande ekonomiskt resultat fördelas överskottet eller förlusten mellan O-ringen AB och funktionärsföreningarna. Till vilken grad regleras i avtalet, påpekar Henrik Boström.

Långa avtal med sponsorer

O-ringen genomförs i projektform där en visstidsanställd generalsekreterare anställs och som är direkt underställd VD:n för O-ringen AB. Bolaget ansvarar för de formella kontakterna inom allt från ekonomi, avtal, och marknadsföring till deltagaranmälningar och kundtjänst. 

- Bolaget knyter upp långsiktiga avtal med sponsorer. Det är en uppgift som inte funktionärsföreningarna behöver ansvara för. 

Föreningarna ansvarar för att rekrytera och utbilda ideella funktionärer och säkerställer att projektet genomförs av egna funktionärer. 

Förutom att genomförs O-ringen varje år ansvarar aktiebolaget för projektet hittaut.nu som är Sveriges största friskvårdsprojekt med över 30 000 deltagare i 30 olika städer. Projektet går ut på att uppmuntra stadens invånare till fysisk aktivitet genom att med hjälp av en gratis karta ta checkpoints i och runt staden. 

- O-Ringen står stadigt och växer. I år genomfördes den 51:a upplagan i Borås, och kanske blir O-Ringen Sälen 2016 det största någonsin? Vi är inne i en positiv deltagartrend, fastslår Henrik Boström.

Ida Sundström

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Halmstad gör vad många andra kommuner har svårt med - att profilera stan via en idrott. I isex år har Högskolan i Halmstad, som riksidrottsuniversitet, i samarbete med Svenska bordtennisförbundet och Halmstad bordtennisklubb, attraherat duktiga bordtennisspelare att söka sig till till Halmstad. Det sker tack vare möjligheten för elitspelare att kombinera sin idrottskarriär med högskolestudier. Nu utökas samarbetet ytterligare när spelare från Sannarpsgymnasiet och Högskolan samlas i en gemensam miljö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.