Långloppscirkusen växer igen

Ski Classics vd, David Nilsson, tog sikte mot större pengar. ”Vi pinpointade marknaden och fick napp”, skrattar David som också medger att nu är det möjligt att Petter Northug kommer till start.
Nu är Petter Northug och norska skidförbundet överens, men frågan är om inte Petter Northug kommer till start även i långloppscirkusen. Foto: TT

 

Den norska storstjärnan är enig med norska skidförbundet. Det är öppet för hans egna sponsorer under icke-säsong, men vid tävlingar i Världscupen gäller förbundets partners.

Northug har tillåtelse att medverka i två-tre tävingar i Ski Classic, det är en passus som föder förhoppningar hos långloppscirkusen och David Nilsson.

För det är klart att Northugs medverkan skulle höja statusen och PR-värdet avsevärt.

"Vi föll pladask"

Visma har alltså gått in som ny huvudsponsor och därmed finns det resurser. Tre-årskontraktet med Swix hade gått ut och David Nilsson vågade i somras sikta högre när en ny huvudsponsor skulle in.

- Vi pinpointade marknaden, är hans skrattfyllda svar på frågan om hur just Visma kom in i bilden.

Han vill inte tala om hur många miljoner som den nya huvudsponsorn betalar, men tre-årskontraktet torde vara värt dryga 10 miljoner kronor.

En indikation är att det finns 4 miljoner i prispengar i Ski Classic, fördelade på tio tävlingar med start den 5 december i alperna och en fortsättning i Norden.

- Vi föll pladask för Daniel när han tog kontakt i somras, ler Eivind Gundersen, själv elitmotionär både vad det gäller skidåkning och cykel.

- Det var lite diskussioner, men snart nog var vi överens. Det här är vårt särklassigt största sponsoråtagande. 

Affärsfolket åker skidor

Visma expanderar och det gör också Ski Classic. Senaste vintern var det inte mindre 74 länder som sände TV-bilder från en eller flera tävlingar.

Vd:n Øystein Moan har påtalat hur det norska företaget resonerade inför sponsoråtagandet.

- Längdskidåkning är redan mycket populärt, både bland våra anställda och många affärsmän i Norge. De är angelägna amatörskidåkare och för många är Ski Classics faktiskt en höjdpunkt på säsongen. 

- Resultaten bevakas också av de största affärstidningarna och är ett hett ämne bland affärsmän.

Lite av samma fenomen gäller även i Sverige. Många från näringslivet återkommer exempelvis på startlinjen i Vasaloppet.

I år förväntas 50 000 skidåkare starta i något av loppen. Bakom står Ski Classics AB som ägs av Vasaloppet, Birkebeinerrennet och W Sportsmedia. Omsättningen har ökat avsvärt och är nu uppe i dryga 30 miljoner kronor och med cirka 10 miljoner i årliga sponsorintäkter.

Livsmedelsjättarna

I Norge är kampen hård mellan livsmedelsjättarna Coop och Spar och som en följd har även Ica gått in i skidåkningen i Sverige. 

- Vi har bevisat att vi behärskar sport business. Vi tar ett helhetsansvar, och det inkluderar event, tour, TV-produktion, distribution, marknadsföring och internet, berättar David Nilsson.

Till vinterns Ski Classics är 26 proffsteam registrerade. Alla elitåkare är signerade av något stall och här är det värvningar och transfers precis som i cykel eller fotboll. Kampen om åkarna är stor, senaste nykomling är skidlandslagets Daniel Richardsson, och har konkurrensen har också drivit upp lönerna.

Upp till tio åkare, med både stjärnor och hjälpryttare, ingår i respektive stall och de tjänar i snitt cirka 40 000 kr månaden, men de främsta har avsevärt mera betalt. Sedan tillkommer pris- och reklampengar och vissa åkare kommer upp i miljonen och mera.

Thomas Ejderhov

David Nilsson kom med idén och i dag omsätter Ski Classic över 30 milljoner kronor årligen.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.