Delat arrangemang med Polen

Hans Vestberg jublar och det gör också hela den svenska delegationen. I ryska Sotji kom beskedet på fredagen - Sverige får arrangera handbolls-VM 2023 tillsammans med Polen. Ett ja som också innebär mycket för idrottsturismen.
Högt tempo och dramatik kännetecknar internationell handboll. Nu har vi att se fram emot VM i Sverige. Foto: TT

 

Det beslutades vid Internationella Handbollförbundets kongress i ryska Sotji i dag. Det blir femte gången ett handbolls-VM spelas på svensk mark. 

- Att vi tilldelats två EM- och ett VM-slutspel från 2016 till 2023 är ett betyg på att vi anses vara skickliga på att arrangera större mästerskap, säger Svenska Handbollförbundets ordförande Hans Vestberg.

Med eller utan staten

Beskedet visar också att Sverige fortfarande kan få ansvar för internationella mästerskap -även utan statligt stöd.

Aldrig tidigare har Internationella Handbollförbundet varit så tidiga med att dela ut värdskapet för ett VM. Sverige och Polen ligger också redan nu långt fram i sin planering.

Ett nära samarbete med regioner, städer och arenor har banat väg för ansökan och nu beslutet.

- Dessutom, tillsammans med Polen har vi lyckats skapa ett ett koncept som har stora förutsättningar att utveckla handbollen och bjuda på rejäla publikfester. Nu börjar arbetet med att bestämma städer, arenor och finalort och vi är överens med Polen om att det land och den stad som har bäst möjligheter att arrangera en final 2023 kommer att göra det, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB.

Göteborg huvudort

Göteborg och Scandinavium nämns som svensk huvudarena.

Förutom Stefan Lövgren representerades Svenska Handbollförbundet Jörgen Holmqvist, Stefan Albrechtson, Christer Thelin och Frank Ström samt representanter från inblandade städer och regioner.

Sveriges och Polens motkandidat var Ungern, som också ansökte om att få arrangera VM 2021. Det mästerskapet tilldelades Egypten.

Fakta

Tidigare mästerskap i Sverige

VM 1954 (herrar)

VM 1967 (herrar)

VM 1993 (herrar)

EM 2002 (herrar)

EM 2006 (damer)

VM 2011 (herrar)

Kommande mästerskap i Sverige:

EM 2016 (damer)

EM 2020 (herrar, tillsammans med Norge och Österrike)

VM 2023 (herrar, tillsammans med Polen)

Östersunds FK gör ett minusresultat på närmare 40 miljoner kronor i stället för beräknade 18,5. Anledningen är att bolagsstyrelsen plockat bort den förväntande 15 miljonerna från Cypernbolaget Puls 8 i  balansräkningen. Årsredovisningen blev klar på onsdagskvällen 

- Det är ett katastrofresultat, bekräftar klubbens vd, Lennart Ivarsson.

Idrottsparken blev Nya Parken som blev Östgötaporten som nu blir, ja vad då? Vid onsdagens årsmöte avslöjade IFK att ett företag har köpt rättigheterna till fotbollsarenan. 

-  Det är en av de största affärerna klubben någonsin gjort, säger klubbchefen Patrik Selin

Kommuner över hela Sverige söker ständigt mer information runt idrottsturism och undrar hur beteendegrunderna ser ut. Var börjar man och hur utvecklas formerna för ett samspel med föreningar? återkommer som frågor. I  Lund har man kommit en bra bit på väg.  Att locka för att starta kreativiten ska ske via evenemangsstöd.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.