Sarah favoriten bland svenskarna

Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström, ja, ni såg och märkte det säkert själva. När de tre kom upp på scenen kände man rysningar. Tre verkliga hjältar, tre legendarer, tre miljardärer.
Sarah Sjöström blev årets främsta kvinnliga idrottare och tilldelades Jerringpriset. Foto: Maja Suslin, TT

 

Många hyllades vid Idrottsgalan. Med rätta förstås. 

Sarah Sjöström hade samlat ihop ett drös medaljer (två guld, två silver och ett brons i VM i långbana och tre guld och två silver i EM i kortbana) igen och blev inte bara årets kvinnliga idrottare utan hon fick också ta emot Jerringpriset.

- 2015 var ett helt fantastiskt år. Och jag ser fram emot att göra ett ännu bättre 2016.

Hon fick 119 949 röster mot Johan Olssons 82 833 och Zlatan Ibrahimovics 46 508. Zlatan som hade många förespråkare bland experter och journalister... 

Johans favoriter

Skidåkning har en speciell plats bland svenskar och det framkom bl a i det faktum att Johan Olsson blev årets manlige idrottare. Han som tränade i sju veckor för sig själv i Bruksvallarna och sedan åkte ned till Falun-VM och vann 15 kilometer fritt.  

Nu erkände Johan Olsson:

- Jag inser jag att jag sitter vid bordet bredvid tre av mina absolut största idoler. Foppa, Suden och Lidas. Tre grabbar som verkligen har fått mig att lida för att försöka bli världsmästare jag också någon gång.

Sneglade mot hockeyhjältarna

Johan sneglade mot hockeytrion som fick galans eget hederspris som hölls hemligt i förväg. Nu instämde hela Globen i en jättelik hyllning, alla reste sig och här kan man verkligen tala om tre nationalidoler.

Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström har erövrat så mycket att ingen har hållit räkningen och bjudit på så många härliga stunder i TV-fåtöljen. 

- Överraskande men fantastiskt kul! Jag vill också tacka de här två herrarna som jag har spelat med under nästan hela karriären i landslaget, sa Peter Forsberg och vände sig mot Lidström och Sundin.

Flydde från Syrien      

Det fanns fler personer som framkallade starka reaktioner och tårfyllda ögon i publiken.

Fotbollsdomaren Salem "Sam" Zahda Aldarcazallie, som flydde kriget i Syrien, och Dan Bergh som tog hand om Sam.       

Han skulle döma en match i sitt hemland när bomber föll över spelarhotellet och det fick honom att fly till Sverige. Väl här fick han en beskyddare i Dan Bergh, domarobservatör i Hälsingland. 

- Jag vill dela det här priset med alla idrottare som lämnar sina länder. Jag vill tacka landet Sverige och folket till allt de gjort för oss och jag vill tacka mitt hemland, sa "Sam" och möttes av ett hav av sympati.  

Tvingades amputera

Det samma skedde inför en annan entré på scenen. 31-årige Shahrzad Kiavash tvingades amputera bort sina ben till följd av en blodförgiftning 2012. Ändå, 2015 deltog hon i en triatlontävling. 

På galan delade hon ut pris för "årets prestation", men berättade om de senaste åren och hur livet snabbt kan förändras.

I mars 2012 fick Shahrzad Kiavash kraftiga bröstsmärtor och andningssvårigheter. Hon kollapsade och på sjukhuset konstaterades att hon hade drabbats av en kraftig blodförgiftning. Läkarna blev tvungna att amputera hennes ben.

- Livet tar ibland vägar som vi inte alls hade räknat med, inledde Shahrzad Kiavash sitt tal.

- Mina proteser var tunga och otympliga. Bara att stå upprätt var nästintill omöjligt. Varje rörelse var olidligt smärtsam. Det fanns inget ljus kvar. Men det jag inte visste då var att det var början på mitt livs stora äventyr, fortsatte hon.

Hennes personliga tränare Eva-Kajsa Andersson såg möjligheter och det var hon som drev på för att Kiavash skulle träna triatlon. Och under fjolåret klarade hon alla grenarna, simning, cykling och löpning.

- När jag fick förslaget från Kajsa trodde jag att hon hade blivit helt galen. Då kunde jag inte simma, jag hade nästan aldrig cyklat och jag hade max sprungit några hundra meter. Och det var med mina ben, säger Kiavash och fortsätter:

Zlatan uteblev

Slutligen 1: Zlatan Ibrahimovic kom inte och hade kanske på känn att det inte skulle bli något pris. Å andra sidan har det visat sig att när favoriter uteblir så förlorar de också röster. 

Slutligen 2: Skämten runt Charlotte Kalla spelades in på hennes villkor. Men landslagets presschef Torbjörn Nordvall blev sur. ”Detta är den Charlotte jag känner som vill alla väl och alltid gör sitt bästa, även för SVT. Tummen ner för Pops taskiga skämt. Att göra sig rolig på en vinnarskalles bekostnad var smaklöst uselt. OGILLA”, skrev han på Facebook”. André Pops själv tog lugnt på kritiken.

Fakta

Idrottsgalan - här är vinnarna      

Årets manlige idrottare: Johan Olsson                           

Årets prestation: U21-landslaget, fotboll                

Årets kvinnliga idrottare: Sarah Sjöström, simning                

Jerringpriset:Sarah Sjöström, simning                

Årets nykomling/ Lilla bragdguldet:Khaddi Sagnia, friidrott               

Årets ledare: Håkan Ericson, fotboll                 

Årets lag: U21-landslaget, fotboll                

Hederspriset: Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström, ishockeylegendarer   

Sportspegelpriset: Salem Zahda Aldarcazallie, fotbollsdomare och Dan Bergh, domarobservatör.         

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.