Stockholm satsar på OS-utredning

Planerna för ett svenskt OS-arrangemang 2026 växer. Stockholms stad satsar 10 miljoner på att syna möjligheterna.
Finansborgarrådet Karin Wanngård (s) ska föreslå att Stockholm satsar 10 miljoner på en fördjupad utredning runt ett OS 2026.

 

Sonderingarna har pågått i över ett år och planerna har blivit allt mera utvecklade. Den förstudie som inleddes i november 2015 ska nu bli till en fördjupad studie om villkor och förutsättningar.

Allt med sikte på ett vinter-OS och Paralympics 2026.

Beslut nästa onsdag

Nästa onsdag klubbar väntas kommunstyrelsen ta beslutet att satsa 10 miljoner på en fördjupad studie om Stockholms förutsättningar för att arrangera spelen, uppger DN.

- Även om vi inte får spelen kan det ge positiva effekter för Stockholm bara att vara med i leken, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (s).

Arbetet utgår från en samordningsgrupp med representanter från näringslivet, Sveriges olympiska kommitté, Sveriges paralympiska kommitté, intresseorganisationer och medsökande kommuner och i gruppen ska faktiskt också IOK medverka.

Sommaren 2013 gick SOK fram med hög fart för att lansera en ansökan inför vinter-OS 2022 med Stockholm som basen och Åre som platsen för de alpina tävlingarna.

Politikerna saknade kyla

Då gick det för fort för politikerna som också saknade kyla att avvakta alla fakta.

En januarifredag 2014 stoppade moderaterna i Stockholms stadshus förhoppningarna Finansborgarrådet Sten Nordin och idrottsborgarrådet Regina Kevius gav beskedet. Moderaterna sa nej och hela processen slog tvärstopp, men bara tillfälligt.

Inte minst tack vare Stefan Lindeberg, SOK:s ordförande, som inte lät sig nedslås utan nu tog han en lång omväg, förankrade tankarna mera, fick uppmuntran både här hemma men framför allt från IOK och presidenten själv, Thomas Bach.

Slipper samma diskussioner 

Tysken har skapat en helt ny profil inom IOK för att olympiska spelen ska få ett högre anseende.

IOK ger numera ett ekonomiskt bidrag till OS-arrangörer om inte mindre än 7,5 miljarder kronor!

Därmed infekterar inte en ekonomisk diskussion varje försök till genomförande i lika hög grad.

Bach är också lockad av den svenska modellen där befintliga anläggningar ska utnyttjas i allra högsta grad. Allt för att komma ifrån utvecklingskostnader av jätteformat.

"Ringer på vattnet"

Ett svenskt vinter-OS skissar bl a på alpina tävlingar i Åre och backhoppning i Falun. 

I förstudien framhålls också fakta som ”två nybyggda arenor i världsklass” (Friends Arena och Tele2 Arena) och omfattande investeringar i infrastrukturen.

OS skulle också kunna bli en katalysator för bostadsbyggande via en OS-by och ett mediecenter..

I DN betonar Karin Wanngård:

- Ansökan om OS 2004 gav ringar på vattnet och satte fart på projekt som till exempel Hammarby sjöstad och Arlandabanan.

- Jag ser stora evenemang som något som gynnar Stockholm som stad vad det gäller bland annat hotell, restaurangbesök och övernattningar och vinter-OS är ett av de största evenemangen som Stockholm skulle kunna arrangera.

På onsdag vill Karin Wanngård få medhåll från övriga politiker om en fördjupad utredning.

- Jag ser ingen risk i att något skulle kunna fälla beslutet, säger hon.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.