6 miljoner i startpengar avskräcker inte

Globengalan i Stockholm får ingen fortsättning, åtminstone inte 2017. Samtidigt kommer nyheten att Malmö Games planerar för en gala nästa år – med starka förhoppningar om Usain Bolt på startlinjen.
Usain Bolt på Malmös nya friidrottsbanor - den visionen jobbar Bengt Bendeus efter. Foto: TT

 

Bengt Bendeus, hedersordförande i Malmö AI och ordförande och grundare av stiftelsen Malmö Games, vill tro på Bolts medverkan:

- Mycket talar för det. Han har stora sponsorkontrakt som sträcker sig över VM i London nästa år. Blir det en tävlingssäsong 2017 vill vi vara med.

Han är väl medveten om att Bolt kräver 6 miljoner för att säga ja till en tävlingsarrangör. Men det avskräcker inte den förre kulstötaren som enträget har försökt etablera en gala i Malmö. 

Gick in i sista stund

Ett arrangemang som vore ett alternativ/komplement till DN Galan, i dag Bauhaus Galan. När byggleverantörföretaget gick in som huvudsponsor 2015 var det i sista stund för ett evenemang med lång tradition, men en lika lång historia av ekonomiska underskott.

Premiären skedde 1967 och länge var tävlingarna på Stockholms Stadion en stor höjdpunkt på friidrottssäsongen för både aktiva och åskådare. Men det blev allt svårare att locka sponsorer och minussiffror tärde hårt på ekonomin.

Just pengar och i sin tur sponsorer är vad som saknas i Stockholm för Globengalan.

- De senaste åren har galan gått med förlust, men vi har varit beredda på att ta förluster under en period, för att fortsätta kunna erbjuda våra aktiva och Stockholmspubliken friidrott i världsklass, säger Bengt Olsson, ordförande i Hässelby SK som tillsammans med Spårvägens FK står bakom galan.

Saknar titelsponsor igen

Inomhusgalan i Globen har arrangerats årligen sedan 1990, och inte mindre än 18 världsrekord och 35 svenska rekord har noterats genom åren. 

Senast i februari saknades titelsponsor och i ett fortsatt osäkert ekonomiskt läge valde klubbarna att ta ett beslut om uppehåll som man vill kalla det.

- När vi nu för andra året står utan titelsponsor är vi tvungna att göra en avvägning mellan att erbjuda svenska eliten möjligheten att få testa på internationellt motstånd på hemmaplan, eller att använda motsvarande pengar till att främja barn-, ungdoms och seniorverksamhet.

Globengalan var i vintras en av fyra tävlingar i den nystartade IAAF World Indoor Tour, vilket också innebar att Stockholm som enda stad i världen hade både en inomhus- och utomhustävling på högsta internationella nivå.

Bendeus är optimist

I Malmö rådet däremot optimism. Malmö Games ska uppstå,det är Bengt Bendeus övertygelse. 

Och han anser sig vara mycket realistisk i förhoppningen om att se Usain Bolt på besök.

OS-historiens störste friidrottare har tackat för sig på den olympiska scenen. Efter guld sju, åtta och nio i Rio har inte Usain Bolt Tokyo 2020 i tankarna.

- Men Bolt kan mycket väl dyka upp på Malmö stadions nylagda banor i augusti nästa år då Malmö Games satsar på nytt, säger Bendeus.

- Usain Bolt är namnet som drar och om kroppen tillåter det så kommer han att finnas med vid VM i London nästa år och förmodligen ha en idrottslig avslutning vid Samväldesspelen i Australien 2018.

Wessfeldt i ledningen

Det har varit mycket Bolt till Malmö på senare år och tankar om en ny friidrottsgala. För två år sedan var allt kontrakterat och klart men projektet havererade kring tävlingsbanorna.

Nu är Malmö stadion upprustat och möjligheten finns fortfarande att se Bolt med MAI som idrottslig arrangör. 

Med ett år kvar till tävlingsdatumet 170817 har Bengt Bendeus under några OS-dagar varit i Malmö för att inspektera de nya banorna, haft möten för att lägga upp strategin för tävlingen i Malmö som är tänkt att ske fyra dagar efter det att VM avslutats i London.

- Ett perfekt datum och en perfekt start för de som ska tävla vidare i Europa efter VM, säger Bendeus som var nöjd med de träffar han haft i Malmö, bland annat med fritidsdirektören Johan Hermansson, och ser hoppfullt på Malmös comeback som galaarrangör.

- Vi har haft många kontakter i Rio genom agenten Daniel Wessfeldt som finns med i vår tävlingsledning. Det ses som välkommet att Malmö kommer tillbaka. Det är få nya arrangörer som tillkommer på den internationella scenen.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.