Ridsportfeber

Nyfödda barn ställs i kö, och väntetider på över två år.Sverige har drabbats av ridsportfeber och landets ridskolor rapporterar om en kaotisk situation. På Billdals Ridklubb utanför Göteborg står 336 personer i kö och ridskolechef Sofia Lundgren berättar om föräldrar som vill ha kötid för sina nyfödda, trots att det finns en 5 års gräns för att kunna placeras i kö.
Peder Fredricson från Sverige på H&M All In i hoppfinalen under EM i ridsport. Foto: Pontus Lundahl / TT

Peder Fredricsons makalösa EM-guld på hästen All In tog häst-Sverige med storm,  med sådan styrka att planer redan slipas för nytt storarrangemang till Göteborg, nämligen VM 2022 med åtta discipliner.

Lotta Nibell, vd på Got Event, arrangörsansvarig tillsammans med FEI, det internationella förbundet och Svenska Ridsportförbundet, pustar ut efter en hektisk vecka.  Visserligen fattades cirka 7000 besökare för att publikmålet om 130 000 unika åskådare skulle nås, men mästerskapets eftermäle är ändå odelat positivt.

Inga röda siffror

Det ekonomiska utfallet beräknas bli klart i slutet av september, men Lotta Nibell är inte orolig för ”röda siffror”.

– Nej, EM vilade ekonomiskt på tre ben, Göteborgs stads eller Got Events engagemang, biljettintäkter och försäljningen av sponsorpaket, cirka 30 miljoner kronor.  Titelsponsor var schweiziska urföretaget Longines och huvudsponsor för FEI, meddelar Lotta Nibell.

– Fyrspann-körningen orsakade en del mindre naturskador i Slottsskogen, att återställa parken i dess ursprungliga skick är kostnader som hamnar hos oss,  säger Lotta Nibell.

Hon medger att hon kände viss oro vid invigningen, obefogade farhågor, vädergudarna var på arrangörernas sida och Peder Fredricsons EM-guld var kronan på  verket på en succéfylld svensk insats.

Fjäder i hatten

För Tomas Torgersen, 57 år, och ofta kallad ”resande i ridsport” var mästerskapet ännu en fin fjäder i hatten. Som tävlingsledare hade han det yttersta ansvaret för de fyra disciplinernas genomförande. Här saknas inte rutin och erfarenhet. Han har regisserat ridsportens stora tävlingar sedan mitten av 1970-talet då han började bygga hinder för Gothenburg Horse Show hemma i garaget på Hisingen.

Hans cv. rymmer det mesta vad gäller ridsport, för närvarande projektanställd på Got Event och ledamot i ridsportförbundet styrelse.  Han har tidigare varit förbundets sportchef och ordförande i förbundets tävlingssektion.

– Vår ambition var att ta sporten till publiken genom att förelägga mästerskapet till tre områden, Ullevi, Heden och Slottsskogen. Det är skön känsla över att vi lyckades, säger Tomas Torgersen.

Måste svara upp mot intresset

För ridsport-Sveriges cirka 900 föreningar är utmaningen att svara upp mot det intresse som väckts av Peder Fredricson och andras framgångar.

– På klubbnivå tror jag det går att utveckla individens möte med hästen och tydligare involvera föräldrar och andra. Jag möter ofta närstående som känner sig handfallna i våra miljöer. För oss gäller det hela tiden jobba med rekrytering och hitta ny publik, betonar Tomas Torgersen.

– Det är ändå arbetet på klubbnivå som utgör grund för vår elitverksamhet. När jag hör om  långa köer och väntetider på upp två år blir jag både glad och orolig. För oss gäller det att utveckla den första kontakten och skapa bredare vägar in i ridsporten, avslutar Tomas Torgersen.

 

Kjell Nilsson

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.