Men nära en halv miljon i förlust

Vid vinter-SM-veckan i Skellefteå räknade arrangörerna med  70 000-75 000 besökstillfällen, men det kom nästan 130 000. Ändå är det det ekonomiska resultatet negativt; minusresultat på 408 252 kronor.

Sinnika Sjunnesson, projektledare för SM-veckan i Skellefteå, har all anledning vara nöjd med Skellefteås SM-tävlingar i vintras. Foto: Bo Fuhrman

– Vi budgeterade inte med plus. Men det är såklart alltid trevligt att hamna nära noll. Kommunen har inget intresse att det ska bli ett plusresultat. Men där emot är det alltid trevligt om det är noll, kommenterar Sinnika Sjunnesson, projektledare för SM-veckan i Skellefteå.

Sportslig succé, men…

Först ska påpekas: tävlingarna blev en succé sportsligt med suveräna deltagarinsatser, imponerande bevakning i alla mediakanaler och ett lyft för hela kommunen.

inte gav plus är ingen överraskning för oss, utan vi har vetat om det hela tiden, tillägger Sjunnesson till lokaltidningen Norran.

Mellan den 20 och 26 mars arrangerades SM-veckan i Skellefteå. Och nu har resultatet från arrangören,Västerbottens Idrottshistoriska Sällskap, presenterats. Allt från antal besökare till ekonomin.

Vad är ni mest nöjda med?

– Att så många har gjort det här möjligt. Att man har känt att det har varit ett enormt engagemang. Jag tror att det är därför vi får så fina betyg också i utvärderingen som är gjorde. Det är roligt att vi har fått ett bevis på det.

Vad är ni inte nöjda med?

– Vi har gjort en ganska omfattande utvärdering och det går alltid att hitta saker man kunde ha gjort annorlunda. Men om man tittar i det stora hela så är det ändå småsmaker. Det är ingen jättestor grej som vi känner att vi borde ha tänkt eller gjort annorlunda. Det är verkligen på detaljnivå i så fall.

126 026 publiktillfällen

Totalt visar den turistekonomiska utredningen att det var 126 026 publiktillfällen och 40 881 unika besökare under SM-veckan 2018.

– Historiskt sett så vet man att SM-veckan lockar främst de som bor på orten, så brukar det så ut statistiskt. Så ser man även att det är i Skellefteå. 80 procent är skelleftebor.

Hur var kalkylerna?

– Cirka 30 000 unika besökare men det blev över 40 000. Likadant hade vi trott att ungefär 70 000-75 000 besökstillfällen, men det blev nästan 130 000. På det viset har det varit mycket mer än vad vi hade trott.

Men det blev trots allt ett minusresultat på 408 252 kronor.

Orsakerna till minusresultatet uppges vara anläggningar (snö, tävlingar) och SVT:s kostnader för ställningar. Även fiber, wi-fi och trafikkostnader i form av markarbete och parkering.

Snön kostade

– Att det blev ett minusresultat beror på lite olika delar. Men framför allt eftersom man har varit snöberoende så har vi kört ganska hårt med konstsnöanläggningen under vintern. Men sedan var det en så kraftig vinter och det kom otroligt mycket snö, att vi faktiskt har, tvärt emot andra arrangörer, kört bort snö. Det kostar pengar att köra bort också, summerar Sjunnesson, projektledare för SM-veckan, till lokaltidningen Norran.

Vad händer nu?

– Men nu har man bestämt sig för att testa att lagra den snön. Och bara där finns ett värde att komma igång med skidsäsongen till hösten. Det är mycket värden som är kvar så de överstiger flera miljoner om man skulle titta så.

Leif Gustafsson, fritidschef i Skellefteå kommun, menar att en del av utgifterna har gått till sådant som har ett bestående värde.

– Vi har dragit 30 kilometer fiber som finns kvar i backen och kan användas för andra ändamål. Vi har byggt ut en snökanonanläggning, tillägger han.

Sidoarrangemangen lyfte SM-veckan i Skellefteå åtskilligt. Kommunen sparade inte resurserna för att besökarna skulle trivas. Därför blev betyget för de sportsliga arrangemangen högt – liksom sidoarrangemangen högt.

Själv fick jag bland annat äran att göra en spännande intervju med förre skidässet och världsmästaren, Lennart ”Lill-Järven” Larsson, 88.

Full hus på Nordanå Bar & Café där de kluriga frågorna var många – liksom svaren.

– Att folk kunde vara så intresserad av min karriär, och svenska skidbragder, hade jag ingen aning om, konstaterade Lill-Järven, då.

BO FUHRMAN

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.