IOK:s löfte – inte en skattekrona från Stockholm

Den nya blågröna alliansen i Stockholms stadshus ska få all kompletterande information de behöver om vad ett OS och Paralympics i Sverige 2026 skulle betyda för hela landet. 

Det lovar nu SOK:s ordförande Mats Årjes.

SOK:s ordförande Mats Årjes vill nu ut och träffa politikerna för att ge dem rätt beslutsunderlag. Foto: Henrik Montgomery

Mats Årjes intygar att planerna för att arrangera vinterspelen 2026 i Sverige inte på något sätt saktat ner.

- Väldigt många i Stockholm och Sverige är positiva. Vi har ett starkt stöd från många inom näringslivet, idrottsrörelsen, civilsamhället och politiken. Dessutom upplever vi ett bra stöd från svenska folket, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

 Helt andra villkor i dag

En av hörnstenarna i kandidaturen för att få OS och Paralympics 2026 till Sverige har varit att arrangemanget inte ska kosta skattebetalarna en krona. Snarare ska spelen ge tillbaka värden som många ska ha glädje av i generationer framåt.

- Det går inte att titta på hur det varit tidigare. Nu är det helt nya tider, med nya förutsättningar för att arrangera ett OS. Nu är det en merit att göra det hållbart och billigt. Vår budget är stark. Vi har över 1 miljard kronor i buffert. OS-budgeten innehåller inga offentliga medel, den är helt privatfinansierad. Vi ger, vi tar inte, säger kampanjledaren Richard Brisius och fortsätter:

- De få arenor som vi planerar att bygga är ett längdskidspårområde och en ishall, som före och efter spelen tillför ungdomsidrotten och allmänheten efterfrågade isar för skridsko, ishockey, curling samt konståkning.

Eftersom intresset från näringslivet, kommuner och befolkningen tilltar så fortsätter arbetet för att vinna värdskapet för vinter-OS och Paralympics 2026.

Dags att bjuda igen

- För många svenskar är detta en dröm. Att få ett olympiskt spel på hemmaplan. I över 100 år har Sverige varit ett av de länder som sänt flest aktiva till OS. Vi är en framgångsrik olympisk nation som har tagit flest medaljer av de länder som ännu inte arrangerat vinterspelen. 

- Nu är det dags att låta världen komma till oss, så att vi kan inspirera och visa världen allt det fina vi har i Sverige, säger Richard Brisius.

Inte missa den här chansen

Johan Strid, generalsekreterare för Sveriges Paralympiska Kommitté håller med:

- Vinterspelen i Sverige skulle betyda oerhört mycket för personer med funktionsnedsättning. För aktiva på elitnivå, medlemmar på breddnivå och som inspiration för möjliga medlemmar. Spelen kan göra en enorm skillnad för en av samhällets mest utsatta målgrupper. 

- Stockholms stads politiker behöver titta igen på underlagen innan de fattar beslut som är direkt skadliga. Vi har inte råd att missa den här chansen att aktivera människor som verkligen behöver det mest, säger Johan Strid.

Nu ska politikerna få besked

Nästa steg i kampanjens arbete blir att i detalj gå igenom med den nya majoriteten i Stockholms stad vilka åtagande arrangemanget innebär för staden.

- Vi sträcker ut handen för att samarbeta och det är viktigt att förklara att vi egentligen inte behöver någonting. Vi vill hyra några av stadens arenor, vi vill kunna ha familjeaktiviteter i Kungsträdgården och vi vill bjuda på en folkfest för alla med idrott och kultur och visa stockholmsregionens lyskraft för världen.

Richard Brisius menar att Sverige har en unik möjlighet, som inte funnits tidigare, genom de nya reglerna som IOK tagit fram:

- Det är över sju år till 2026 så det finns gott om tid att förbereda och planera. Nu är vi som kandidat, en av tre som är kvar. Chansen vi har nu är unik. I framtiden hårdnar sannolikt konkurrensen då många nya städer fått upp ögonen för de nya ekonomiska förutsättningarna, säger Richard Brisius och fortsätter:

- Till 2026 har vi en stark kandidatur. Vi har IOK:s stöd. Vi har en stark privatfinansierad budget. Vår plan är hållbar och i världsklass. 

Thomas Ejderhov 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.