Ansträngningar som gynnar välgörenhet

De olika Klassiker-loppens insatser inom CSR ökar och därmed även summorna till välgörenhetsorganisationer som Cancerfonden och Barncancerfonden.

Totalt samlade arrangemangen in 1,3 miljoner kronor 2018 till gagn för olika välgörenhetsorganisationer, Loppen gjorde också stora insatser för miljöförbättrande aktiviteter. 

Dessutom gick dryga 40 miljoner  till det lokala föreningslivet som ersättning för arbetet som funktionärer.

Så här bidrar Klassiker-loppen till ett bättre samhälle tack vare sitt CSR-arbete: 

Vasaloppet: Fokuserar på hållbarhet - miljömässig, social och ekonomisk. När det gäller det första området har loppet sedan 2017 nolltolerans mot nedskräpning. Den deltagare som skräpar ned får 15 minuters tidstillägg. 

Avfallshanteringen är en annan del som Vasaloppet utvecklat med en av sina partners, Suez (f d Sita). Tack vare ett speciellt utarbetat program har loppet minskat sitt brännbara avfall från 1,5 kg per deltagare och år till 0,3 kg. Vasaloppet har även mycket med att anpassa sina mässtält och lokaler till fossilfri uppvärmning.

När det gäller ekonomisk och social hållbarhet satsar Vasaloppet på långsiktiga investeringar i anläggningen, såväl för vinter- som sommaraktivitet, samt en fortsatt satsning på motion och hälsa. Det motverkar bland annat psykisk ohälsa och förbättrar livskvalitén.

Inspirerar via skolan

Engelbrektsloppet: Har satsat på Klassjoggen, en aktivitet i samband med skolstarten i centrala Norberg i form av löparslinga på två kilometer som präglas av Glädje, Gemenskap och Uppmuntran. 2018 samlades 700 elever på Stora torget för att springa. Syftet är att få eleverna i förskoleklass upp till årskurs 9 att röra mer på sig, samt också öka intresset för att anmäla sig till Engelbrektsloppet. Målet är att utveckla loppet till en mer utpräglad CSR-aktivitet och koppla den till en välgörenhetsorganisation.

Deltagarnas egna initiativ

Vätternrundan: Har ett utökat samarbete med Barncancerfonden från och med 2018. I år samlades 230 000 kronor in bland annat via initiativen Ride of Hope. Vätternrundan dubblade också de extra 250 kronor per deltagare som ges i ytterligare grupper dedikerade för Barncancerfonden. Detta betyder att varje deltagare i dessa grupper totalt genererar 500 kronor till forskningen kring barncancer. 

Deltagarnas egna initiativ till olika insamlingar till välgörande ändamål ökar kraftigt, konstaterar Vätternrundans ledning som välkomnar detta. Cykling bygger gemenskap och därmed bra former för insamlingsprojekt.    

Hållbarhetsarbetet utvecklas kontinuerligt med allt från utvecklade skräpzoner till medarbetare och funktionärer som får rätt förutsättningar att göra sina uppdrag.

Certifieringen enligt ISO 20121:2012 (hållbarhet vid evenemang) har bidragit och bidrar till utveckling. Genom årliga revisioner får organisationen en värdefull utvärdering som underlag för fortsatt arbete.

Miljö och hållbarhet

Vansbrosimningen: Fokuserade under 2018 extra mycket på miljömässig hållbarhet. Tack vare en riktad insats mot engångsmaterialet i restaurangtältet lyckades Vansbrosimningen minska det brännbara avfallet från 7,1 ton till 2,7 ton på bara ett år. Det loppet gjorde var att byta ut engångsmaterialet i plast mot komposterbara produkter av palmblad och trä. Genom att i allmänhet satsa mer på källsortering i samarbete med en av sina partners, Suez, lyckades man även sortera ut 730 kg plast, tidningar och wellpapp från det brännbara avfallet - något som inte gjorts tidigare.

I samarbete med Naturskyddsföreningen kopplade loppet an till rent vatten i Naturskyddsföreningens Rent Vatten-projekt och samlade in pengar från deltagarna i samband med anmälan till loppen. 

TCS Lidingöloppet: Bidrog 2018 med 720 000 kronor från Rosa Bandet-loppet till Cancerfonden. Pengar kommer från del av startavgifterna, men också pengar som skänkts på plats av deltagarna i Rosa Bandet-loppet och andra lopp inom ramen för TCS Lidingöloppet.

Titelsponsorn TCS samlar dessutom in pengar till Astrid Lindgrens Barnsjukhus under loppet och har 2017 och 2018 fått in och bidragit med 323 000 kronor.

Lidingöloppet-organisationen bidrar också till Stockholms Stadsmission, både med kläder och pengar som samlats in via loppet och Stockholm Tunnel Run 2014 samt Stockholm Tunnel Run Citybanan 2017. Totalt har dessa två lopp genererat drygt 1,5 miljoner kronor och över tio ton kläder till Stadsmissionen. 

Thomas Björn Klassiker-loppens CSR berikar forskning

Nu kommer en ny kalldusch för Östersunds Fotbollsklubb. SVT avslöjar att klubbens revisor utreds av Revisorsinspektionen för misstänkt partiskhet. Klubbens pressansvarige Niclas Lidström vägrar kommentera ärendet.

Åby/Tjureda har gjort en blixtresa till elitserien. På tre säsonger har den småländska klubben gått igenom två serier. I september/oktober ska en egen bandyhall stå klar. Den byggs på Åby IP.

Bandyklubben Villa omsätter 30 miljoner kronor, vilket ingen annan klubb någonsin har kommit upp i. Experter som har sett laget den här säsongen säger att det är landets bästa klubblag genom tiderna. I morgon mot mesta mästarna Västerås SK är det upp till bevis på Studenternas i SM-finalen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Simdrottningen Sarah Sjöström har nyligen tecknat ett kontrakt med kinesiska mobiltelefon – och klockföretaget Huawei. Välkände agenten Daniel Wessfeldt är Sarah ekonomiska rådgivare. Nu avslöjar Wessfeldt att stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis, 19, kan bli en ny klient hos honom.

Han ställde sig framför alla representanter från spelbolagen och deklarerade tydligt:

- Dämpa er. "Annars kommer regeringen att att ta fram nya regler som begränsar marknadsföring", 

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gjorde sig till talesman för åtskilliga svenskar

IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.