Klassiker-loppen ger 40 miljoner

Vasaloppet, Engelbrektsloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet - starka Klassiker-lopp och välkända varumärken som innebär mångmiljonbelopp tillbaka till idrotten. Bara under 2018 gav de drygt 40 miljoner. Tack vare alla svettiga motionärer

Hans idoga tränande och tävlande innebär i slutänden att ett antal föreningar i år får dela på 40 miljoner kronor.

Loppen startades med passionen för idrotten och har under åren blivit viktiga intäktskällor för föreningssverige. 

2018 genererar loppen tillsammans drygt 40 miljoner kronor tillbaka till föreningslivet som tack för nedlagda funktionärstimmar, direkt stöd för organisationerna och ibland även del av vinsten. 

Den summan gör stor nytta. Den räcker exempelvis till cirka 270 000 fotbollar, cirka 160 000 bordtennisracketar och cirka 80 000 ishockeyhjälmar med galler.

Stärker lagkänslan 

KAIS Mora Innebandy, vars damlag spelade SM-final i våras, är en av ett 50-tal föreningar som ställer upp under Vasaloppet. Föreningen hjälper Vasaloppsorganisationen och dess kansli, ett par av loppets sponsorer med deras event såsom kontroller längs spåret samt hyser in 200 åkare per natt i sporthallen som ägs av KAIS Mora Innebandy. Det sistnämnda sker i samarbete med Siljan Turism. En halv miljon kronor kommer in den vägen från Vasaloppet, samt ytterligare 50 000 på sommaraktiviteter i Vasaloppets regi.

- Vi använder pengarna till att aktivera medlemmarna, så många som möjligt, så länge som möjligt. Nittio procent går till ungdomsverksamheten. Det kan handla om att satsa på ett träningsläger eller en extra cup, samt att göra någon aktivitet tillsammans för de som ställt upp och arbetat som funktionärer för att stärka lagkänslan, exempelvis en bowlingkväll. Utan pengarna från Vasaloppet skulle vi behöva höja medlemsavgifterna eller sälja lotter, förklarar Michael Holback, kassör i KAIS Mora Innebandy.

Rustar upp ridvolten

I Engelbrektsloppet är Erica Holmberg välkänd. Hon är både ordförande i Norbergs Rid & Travklubb och styrelseledamot i innebandyföreningen Skogsgymnastikens IBS. Båda föreningarna ställer upp som funktionärer under loppet som fyller 50 år 2019.

- I rid- och travklubben går pengarna bland annat till att rusta upp vår travbana och vår ridvolt. I Innebandyn går pengarna bland annat till anmälningsavgifter och boende i samband med cuper. Där är det ett par av lagen som ställer upp, så arbetet i Engelbrektsloppet stärker deras lagkassor, berättar Erica Holmberg. 

I Vätternrundan utgör Ödeshög Skidklubb en trogen funktionärsstab. Torgny Conradsson är ordförande i föreningen som har 640 medlemmar bland de 3 000 boende på orten. Det innebär att var femte Ödeshögs-bo är medlem i skidklubben som fick ihop 29 000 kronor från de tre loppen Vätternrundan, Halvvättern och Tjejvättern 2018.

Till ungdomsverksamheten

- Det mesta av pengarna används i ungdomsverksamheten för både längdskidor och orientering, bland annat läger och startavgifter för skidungdomarna som kostar en hel del. En liten del av pengarna går dessutom till att producera konstsnö, men den verksamheten försöker vi finansiera via åkavgifter, säger Torgny Conradsson. 

Ett 40-tal föreningar i kommunerna Vansbro och Malung med omnejd deltar som funktionärer i Vansbrosimningen. Vansbro AIK Hockey är en av dessa. Föreningen har varit engagerad i Vansbrosimningen under många år och har funktionärer som arbetar före, under och efter evenemanget.

- Pengarna vi tjänar som funktionärer går till klubbens dagliga verksamhet, alltså drift av ishallen, anmälningsavgifter, domaravgifter, transporter med mera. Vi jobbar hellre under Vansbrosimningen och slipper på så vis att sälja massor av lotter eller andra grejer. Intäkterna från Vansbrosimningen betyder väldigt mycket för att vi ska få vår verksamhet att gå runt, berättar Peter Jeppson från Vansbro AIK Hockey.

Slipper höja medlemsavgiften

Även i Lidingöloppet är det lokala föreningslivet aktivt. En av de föreningar som får viktiga intäkter till sin verksamhet från loppethelgen är Lidingö SK Handboll.

- Pengarna går till våra ungdomslag för att betala hallavgifter, tävlingsavgifter, domaravgifter och resor i samband med matcher, bland annat. Alla vet att de ska ställa upp, från lag med spelare födda 2008 till A-laget, och gör det. De får en uppgift att lösa, såsom att sköta parkeringen och plocka skräp, och löser den - ibland med hjälp av föräldrar, säger Peder Dyrén, styrelseledamot i Lidingö SK Handboll, och fortsätter:

- Om vi inte hade intäkterna från Lidingöloppet? Då skulle vi antingen behöva hitta en ersättningsintäkt, vilket inte är så lätt, eller höja medlemsavgiften. 

Thomas Björn 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ja, Häcken har ju så de klarar sig tack vare de årliga miljonvinsterna från Gothia Cup, de är en återkommande kommentar från övriga fotbolls-Sverige. Oavsett vilket, nu framkommer att Klubben har sålt spelare för 145,2 miljoner sedan 2009.

Nu agerar Vasaloppets organisation och kommer till insikten om att man måste bidra till säkrare och mer miljövänligt resande till alla lopp. Med knappt tre månader kvar till Vasaloppets vintervecka 2019, som redan har över 50 000 anmälda deltagare, har buss- och tågbokningarna börjat ta fart ordentligt. 

Ett  flertal förbund och föreningar samt konsulter inom den svenska sportindustrin var på plats för att göra fler affärer, hitta nya samarbetspartners och hänga med i branschens utveckling vid den tionde branschträffen Sport & Pengar i Stockholm. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Svenska Parasportförbundet får  drygt 10 miljoner kronor från Arvsfonden för sitt projekt ParaMe, ett nytt digitalt verktyg som ska underlätta och möjliggöra mer idrottande för barn och unga med funktionsnedsättning.

Det är med stolthet som jag idag kan berätta för er att SVT utsetts till världens bästa sporttv-kanal! SVT tilldelas priset “TV SPORT EMOTION AWARD - The best Tv Sport Channel of the World” i kategorin ”Sport values of a TV programme” på sportfilmfestivalen i Milano den 17 november.

Festivalen är en av världens största och mest ansedda film- och TV-festivaler med fokus på sport,skriver Åsa Edlund, chef för SVT Sport om priset och äran.

Leksands IF har sedan en tid sökt efter en ny General Manager som skall ha det övergripande sportsliga ansvaret för föreningens herrlag, damlag och juniorlag. Nu står det klart att Thomas Johansson blir den som kommer att axla rollen som GM. I Leksand betraktas han som en drömvärvning..