Och i år återkommer Gunde

Långloppseliten ska åka, motionärerna ska åka, kändisarna ska åka, grannen eller arbetskamraten kanske ska åka. 

Cirka 60 000 deltagare från omkring 60 nationer är just nu anmälda till något lopp i Vasaloppets vintervecka 2019. 

2010 var han på startlinjen. Här ses Gunde Svan med dottern Julia strax före starten. Nu återkommer Gunde i Vasaloppet. Foto: Ulf Palm/

Det finns i år fler lopp än någonsin att välja på, vilket gör att det finns gott om startplatser kvar för den som vill åka ett lopp – allt mellan 9 och 90 kilometer står till buds. Det ”stora” Vasaloppet är dock fulltecknat.

Finns lopp för alla

Det var år 2012 som Vasaloppets vintervecka för första gången nådde över 60 000 anmälda deltagare, en nivå som gott och väl har hållit i sig ända sedan dess. 

Till 2019 finns hela elva olika lopp att välja på. För de allra minsta arrangeras som vanligt också Barnens Vasalopp i Sälen och Mora. 

I år kommer deltagarna att dricka ungefär 38 700 liter blåbärssoppa, 31 500 liter sportdryck, 12 300 liter grönsaksbuljong och 3 090 liter kaffe vid de sju kontrollerna mellan Sälen och Mora.

Mycket nytt

Några av nyheterna för årets vintervecka

- Premiär för Nattvasan 45! Vasaloppet har de senaste åren regelbundet presenterat olika nya lopp, både till vinterveckan och sommarveckan. Nattvasan 45 startar i Oxberg och följer samma sträckning som Halvvasan, med den skillnaden att Nattvasan 45 är ett parlopp där även skejt är tillåtet för den som vill använda den tekniken.  

11 000 är anmälda till Öppet Spår

Till årets Öppet Spår införs, som tidigare meddelats, sju startgrupper med första start klockan 07.00. Grupperna startar sedan var tionde minut, med cirka 1 000 – 1 500 deltagare per grupp.   

- Lagbyggaren 

Vasaloppets nya kontakttjänst är ett digitalt verktyg på vasaloppet.se som är lätt att använda. I Lagbyggaren kan man annonsera efter medlemmar till sitt lag, eller hitta lediga platser i befintliga lag.

Kända namn

Många kända namn finns som vanligt i startlistorna. Här är några: 

Gunde Svan ska åka med ett lag i Stafettvasan, världens största skidstafett. Jenny och Susanna Kallur ska hålla högtidstalet vid Vasaloppets högtidsfest i Mora kyrka fredagen den 1 mars, men de ska också ta sig an Tjejvasan lördagen den 23 februari. I Tjejvasan gör också Anna Jönsson Haag comeback. 

Det alpina paret Maria Pietilä Holmner och Hans Olsson ska åka Nattvasan tillsammans! Stephan Wilson, Johan Olsson och Annie Thorén ska åka Öppet Spår söndag. Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon hoppas på bra spår i Kortvasan. 

I Vasaloppet hittar vi namn som advokaten/författaren Thomas Bodström, förra kulturministern Alice Bah Kuhnke, curlingens förbundskapten Peja Lindholm och Schweiz president Ueli Maurer.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.