Över 40 000 VM-biljetter har sålts

på måndag kväll invigs alpina VM i Åre. En by med 1 735 invånare som fram till avslutningen 17 februari  förvandlas till en storstad. 120 000 besökare väntas. 600 tv-timmar sänds till 70 länder. 700 miljoner beräknas titta. Allt talar för succé men kan det bli en lika blågul succé som 2007?

Åre inväntar besökarna. Allt är förberett inför alpina VM. Foto: Pontus Lundahl / TT

Det var då Anja Pärson, 26 år då, blev hela världens alpina snödrottning. Hon kom till VM i Åre utan att ha vunnit ett enda lopp i världscupen under säsongen. På plats lossnade allt.

När VM var över hängde hon fem medaljer om halsen:

  • Guld i störtlopp
  • Guld i Super 
  • Guld i Kombinationen
  • Brons i slalom
  • Silver i lagtävlingen

Storslalom då? Där åkte hon ur.

Sverige och publiken i Åre gick bananas och Anjas speciella segergest – Sälen, glidande på magen i snön – kunde gett henne skrapsår men jackan skyddade.

Lindsey Vonn säger adjö

På tisdag startar allvaret med Super G, den första av elva tävlingar. Vad är det vi kommer att få se? Tårar av lycka – och avskedtårar. Den amerikanska suveränen Lindsey Vonn har meddelat att Åre-VM blir hennes alpina avslut. ”Min kropp skriker åt mig att sluta och det är dags att lyssna”, skrev 33-åringen på Instagram.

Hennes mål var att slå Ingemar Stenmars rekord med 86 segrar i världscupen. Men  nu har hon 82 och når inte legendaren. Vonn får vara nöjd med ett OS-guld, ett OS-brons, två VM-guld och tre VM-silver. Fast vi ska kanske inte räkna bort henne helt från medaljer i Åre?

Vi får se omöjliga Mikaela Shiffrin, 22, som bara vinner och vinner. Hittills har hon 56 segrar i världscupen. Kanske blir det hon som slår Stenmarks rekord? Hon kan ta ett, två, tre och kanske fyra guld i Åre.

På meritlistan har hon bland annat två OS-guld och tre VM-guld. Sin första världscupseger tog hon i Åre 2012, bara 17 år då.

Vi kan få se ännu ett avsked. Frida Hansdotter, olympisk guldmedaljör i slalom, sägs säga tack och adjö efter VM. Hon kan utmana Shiffrin och kanske även Anna Swenn-Larsson som i fredagens slalom i Maribor slutade tvåa. Hennes första pallplats i världscupen sedan 2014.

Pernilla Wibergs tips

- Ska vi hoppas på medaljer så är det i damernas slalom, säger alpina experten Pernilla Wiberg, som brukar veta vad hon talar om.

Vad kan guldhjälten från OS André Myhrer göra åt suveränen Marcel Hirscher, österrikaren som är vinterns kung så här långt. På meritlistan har han bland annat två OS-guld och fyra VM-guld. Myhrer har inte hittat guldformen än men hemmapubliken kan lyfta honom.

Alpina VM är en jätteapparat. Åre har vanan inne som arrangör. Nu är det tredje gången VM arrangeras i byn, första gången var 1954. 1969 arrangerades den första världscuptävlingen.

Åre kommun har 10 000 invånare och växer så det knakar, milt uttryckt. Miljötänkarna har protesterat över byggboomen, oftast utan framgång. Det första hotellet som byggdes i Åre var Åreskutan, 1895, idag Åregården. Numera finns det gott hotell och vattenhål för de festsugna.

- Vi räknar med att tävlingen kommer att omsätta 444 miljoner kronor. Det kommer 1 300 personer från media från 70 länder, berättar Ulrika Svensson, marketing manager.

300 avlönade under VM

När Åre tilldelades VM i juni var 2014 var det startskottet för att ”börja jobba nu”! 30 heltidsanställda finns på kontoret i Åre. Under tävlingarna kommer 300 att vara avlönade.

1 500 volontärer från 38 olika länder ska se till att allt flyter. De har hjälpt till att för hand sätta upp 25 500 meter säkerhetsnät.

Alpina VM är en gratischans för Sverige att visa sig på styva linan inför ett eventuellt OS i Sverige 2026. Vad har SOK-chefen Mats Årjes för åsikt om det? Vi har sökt honom utan resultat. Dessutom är Årjes, tidigare ordförande i svenska skidförbundet, vd för Skistar, som äger 50 procent av Åre 2019 AB.

Och givetvis är VM en chans för Åre kommun att visa upp sig.

- Vi väljer att satsa 850 000 kronor kopplat till VM. VM ger oss en unik möjlighet att marknadsföra kommunen, säger Daniel Danielsson, (C), ordförande i kommunstyrelsen.

15 000 personer är max för varje dags tävling. En mobil läktare har byggts som rymmer 3 000 personer. Biljetterna kostar mellan 290 och 510 kronor. Drygt 40 000 biljetter hade sålts häromdagen.

- Vi har allt under kontroll, säger Ulrika Svensson utan darr på rösten.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.