Regeringen säger ja till OS 2026

Regeringen backar upp Stockholms ansökan att arrangera OS 2026. 

”Det kan bli ett lyft för hela idrotts-Sverige. Det är kul att kunna ge det här beskedet”, sa kultur-och idrottsminister Amanda Lind (MP) på onsdagsmorgonen. Det betyder att regeringen går in med en säkerhetsgaranti.

Richard Brisius, kampanjledare för OS hos SOK, är glad efter beskedet från regeringen.

Enligt TV4 har OS en budget på 13 miljarder kronor. Pengarna ska inte komma från skattebetalarna har OS-kommittén lovat.

Kampen om att få arrangera OS 2026 står mellan Stockholm/Åre och Milano/Cortina d´Ampezzo.

Sverige har aldrig arrangerat vinter-OS trots att SOK ansökt flera gånger. Enda gången det har arrangerats OS i Sverige var 1912, det olympiska spel som gått till historien som ”Solskensolympiaden”. Solen sken oavbrutet över Stockholms stadion.

Nu lämnas OS-ansökan in

På fredag ska Sveriges Olympiska Kommitté lämna in den definitiva OS-ansökan som också inkluderar Paralympics.

– Det är ett viktigt och glädjande besked att vi nu även har med oss regeringen i stödet som vi behöver för att ansöka om vinter-OS och Paralympics 2026 till Sverige, säger Richard Brisius, vd för Stockholm Åre 2026.

23 juni avgör IOK vilket land som får vinter-OS 2026.

I en första kommentar sa Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet,:

– Vi har hela tiden sagt att politiken måste gå först och nu har ett beslut också kommit. Av erfarenhet vet vi att det krävs ett nära samarbete mellan de städer där tävlingarna hålls och idrotten - med statens stöd - för att idrottsevenemang i den här storleken ska bli så lyckosamma som alla parter vill och som hela landet kan känna stolthet över.

Satsningar på bred front

Om Sverige får OS och Paralympics 2026 är det en möjlighet att både göra satsningar för ännu bättre elitidrott och att intensifiera idrottsrörelsens pågående utvecklingsarbete - strategi 2025 - som ligger i linje med de globala målen i Agenda 2030, anslår RF. 

möjligheter. Det vill idrottsrörelsen gärna ta tillvara på. För att klara av att genomföra det arbetet kommer RF beskriva satsningen och gå in med ett särskilt tilläggsäskande till regeringen i händelse av att Stockholm/Åre tilldelas spelen vid omröstningen i juni 2019.

Fakta

Så tycker svenskarna om OS

Novus låtit totalt 1 059 slumpmässigt valda personer intervjuas runt om i landet, för att ta reda på vad svenskarnas inställning är i frågan.

Resultatet visar att 46 procent är för att Stockholm/Åre står som värd för mästerskapet, medan drygt var tredje är emot. 18 procent vet inte.

Det visar sig även att människor i åldrarna 18-29 är mest positiva till ett vinter-OS på svensk mark 2026. Där är hela 60 procent för och bara 15 emot, medan en fjärdedel inte vet vad de tycker.

I de äldre åldersgrupperna är det fler som är mot än för ett OS. 46 procent är emot i ålderskategorin 65-79 år.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.