En halv miljon till tour-vinnaren

Norske skidlegendaren Vegard Ulvang vill ändra avslutningen på Tour de ski. Den som kommer först i mål efter klättringen uppför monsterbacken Alpe Cermis har vunnit. Så har det alltid varit. Nu vill Ulvang ändra på det.

Norge har dominerat Tour de Ski och det har gått ut över intresset i Central-Europa.

Ulvang är sedan 2006 ordförande i Fis längdkommitté. Med sex OS-medaljer, tre guld, och åtta VM-medaljer, två guld, väger hans ord tungt.

Ulvang vill att sista etappen ska vara en masstart i stället för som nu en jaktstart. När alla gått i mål ska totalställningen räknas ihop. Först då får vi veta vem som har vunnit.

Mindre pengar

PÅ spel står nästan en halv miljon euro. Summan är mycket mindre än under Tourens första år, beroende på ett minskat intresset i Centraleuropa. Och skälet påstås vara den norska överlägsenheten.

Tourens vinnare kommande säsong får ungefär 50 000 euro i prispengar. Skulle en åkare vinna samtliga etapper blir det en belöning om cirka 80 000 euro.

Vegard Ulvang igen: 

- Jag tycker att det är spännande och jag tycker att vi borde testa något nytt. Tour de ski har funnits i 13 år nu och en liten vitamininjektion behöver vi, säger han till NRK.

Vid ett Fis-möte i Dubrovnik i månadsskiftet maj/juni ska förslaget diskuteras. Blir det ett ja så blir ändringen verklighet redan till nästa säsong.

Norges stjärnåkare Sjur Röthe är negativ:

- Att man ska vänta tills alla gått i mål och sen titta på en uträkning, det är ingenting jag tror på. Jag tror bara det gör det svårt för tittarna att få en översikt.

Annorlunda villkor

 

Vinterns Tour de ski blev mest omtalad för alla återbud. Säsongen som kommer innehåller inga mästerskap och de flesta stjärnor kommer att ställa upp. Tävlingen blev Charlotte Kallas genombrott när hon var först över mållinjen 2008.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.