Skandalscener på prispallen

Danas Rapsys, 24, fick vara världsmästare på 200 meter fritt på tisdagen – i en minut. Sedan förklarades tvåan, kinesen Sun Yang, som segrare. Rapsys hade rört sig på startpallen precis före start och enligt reglerna förklaras det som tjuvstart. Där försvann litauenfödde Rapsys guldmedalj och bonus på 20 000 dollar blixtsnabbt. 

Danas Rapsys från Litauen vann först finalen på 200 m frisim, men diskvalificerades sedan under sim-VM i Gwangju 2019. Foto: Jessica Gow / TT

Det var ingen populär seger – utom för den kinesiska publiken på plats i Gwangju i Sydkorea. Övriga i publiken buade kraftigt över domslutet. 27-årige Sun Yang är har fällts för doping och är ifrågasatt och hatad av en stor del av simeliten. 2014 var kinesen avstängd i tre (!) månader för doping men tilläts tävla sedan. Mönstret från prisutdelningen från 400 meter fritt, som Sun Yang vann, upprepades efter 200 meter. 

Efter 400 fritt vägrade silvermedaljören Mac Horton från Australien att ställa sig på prispallen. Han fick sin medalj stående på golvet. På morgonen vid frukosten i den olympiska byns matsal fick australiensaren en stor applåd av atleterna.  

Kinesen blev ursinnig 

På tisdagen vägrade bronsmedaljören, britten Duncan Scott – som delade bronset med ryssen Martin Maljytin – att ställa sig högst upp på prispallen i en gemensam bild med alla medaljörer. Scott vägrade dessutom att skaka hand med honom. Kinesen blev ursinnig, skällde och gestikulerade mot Scott från podiet. Efteråt hyllades britten stort av publiken.  

Både Hortons och Scotts protester är riktade mot att Sun Yang har tillåtits att ställa upp på VM. Horton har enligt nyhetsbyrån blivit dödshotad på Twitter efter sin pallprotest. Alla tre medaljörerna har fått varningar av Fina, det internationella simförbundet. Kinesen för sitt uppträdande på prispallen, Horton och Scott för att de vägrade ställa sig på prispallen. 

Sun Yang är inte vilken simmare som helst. Han är nationalidol i Kina efter två OS-guld i London 2012, 400 och 1 500 fritt och i Rio 2016 vann han guld på 200 fritt. Han kallas för simningens Harry Houdini, utbrytarkungen som levde mellan 1874 - 1926 och blev världsberömd för att kunna krångla sig ur alla tänkbara fällor. 

Krossade blodprovet med hammare 

När dopingrepresentanter dök upp oanmälda i Sun Yangs hem i nordöstra Kina i höstas blev det cirkus. Yang vägrade att lämna urinprov men gick med på att en sjuksköterska fick ta ett blodprov. När den plomberade flaskan stod på bordet beordrade Yangs mamma en säkerhetsvakt att slå sönder flaskan med en hammare. Pang! Där låg blodet på golvet. Dopingpoliserna fick gå därifrån utan prover. 

Händelsen anmäldes förstås. Nu ska ärendet upp i Cas, idrottens skiljedomstol, i september. Det finns bara två alternativ för Sun Yang: antingen frikänns han eller blir diskad på livstid. Ni kan tänka er reaktionerna i Kina om han fälls med OS om hörnet i Tokyo 2020. Om USA:s president Donald Trump orkar bry sig om en rappare som är fängslad i Sverige kan ni tänka er vad Kinas president Xi Jinping tar till för brösttoner om Sun Yang fälls. 

Göran Söderlund 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.