En chans för ungdomar att upptäcka alternativ

När RF-anslagen inte räcker till vänder sig specialförbunden till  den ideella organisationen Sparks Generation för att nå morgondagens stjärnor. 

Via digitala mötesplatser som Instagram och olika Youtube-kanaler ska ungdomar lockas till det traditionella föreningslivet.

Sparks Generation bygger på amerikansk forskning där slutsatsen är att meningsfull fritid bidrar till bättre resultat i skolan, ökat välmående och en känsla av gemenskap.

När Alexandra Krook, Stockholm, fann att hennes tonåriga döttrar var ivriga Youtube-konsumenter upptäckte hon att aktiviteter inom sport och kultur saknades. En idé tog form.

Ge dom chans att upptäcka

-Cirka 100 00 ungdomar, mellan 12 och 15 år, saknar i dag aktivitet på fritiden. Med hjälp av ambassadörer som Random Making Movies, RMM, en av Sveriges Youtube-kanaler med 623 000 prenumeranter, vill vi inspirera unga att hitta sin egen grej – en spark, berättar Alexandra Krook.

Volleyboll, badminton och bågskytte har redan tagit hjälp av Sparks, närmast på tur står Svenska Fäktförbundet, en kampanj som inleds 2 februari.  I RMMs Youtube kanal kommer RMM att utmana varandra och tävla i fäktning på fäktklubben En Garde i Solna.

-För att väcka intresse och inspirera vår målgrupp för att pröva på fäktning och kanske senare slussas in i föreningslivet. Du måste alltid börja någonstans, och ofta behöver du en spark, betonar Alexandra Krook.

-För att nå ut i dag, till 10-16 åringar, är Youtube och Influencers som Penny Parnevik och Emi och Wilma Holmqvist, viktiga ambassadörer och som passar in i Sparks Generations idé om att lyfta fram olika aktiviteter, framhåller Alexandra Krook.

Projekt hos kommuner

I ett längre perspektiv ser hon ett framtida samarbete med RF och på kommunnivå. Under 2020 inledes ett projektarbete i Upplands Väsby med kommunen och det lokala föreningslivet. 

Ekonomiskt vilar Sparks Generation på donationer och gåvor från bl.a. Erling Perssons stiftelse, till minne av HM-grundaren Erling Persson.  Stiftelsen har som långsiktigt ändamål att bland annat stödja undervisning och utbildning.  Perioden 1999-2016 fördelades projektbidrag på tre miljarder kronor.

Inom Svenska Fäktförbundet välkomnar förbundskapten Emma Wertsén, tidigare Samuelsson, VM-silver i värja 2015, det digitala intåget.

-Vi vill förstås nå ut med vår sport till så många som möjligt. RMM skapar proffsiga videos som  engagerar en extremt stor publik. Jag hoppas många tar tillfället i akt och blir sugna att testa på vår sport, säger Emma Samuelsson.

På herrsidan hade värjfäktning sin storhetstid på 1970-talet med Rolf Edling som dubbel världsmästare 1973 och 1974 och Bragdmedaljör 1973. Det stora rubriknamnet på damsidan är Kerstin Palm, florett och sju olympiska sommarspel i följd 1964-1988.

Många icke aktiva ungdomar

-Forskning visar att många unga i dag saknar en meningsfull sysselsättning efter skolan. Det är en stor utmaning för föreningar och kommuner att ta plats på de sociala plattformer som finns i dag.

- Det vill vi ändra på, och underlätta för ungdomar att ta del av det fina föreningsliv som finns runt om i Sverige, avslutar Alexandra Krook.

Riksidrottsförbundet har cirka tre miljoner medlemmar i 22 000 föreningar, Sparks Generation och Alexandra Krook vill använda Youtube-världen för att ännu fler ska ta del av idrotts – och föreningslivet. Ett lovvärt intiativ, och en spark på RF att ta till sig den nya Youtube-tiden..

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En representant för den utländska sponsor som ska rädda ÖFK:s existens med en gåva om 15 miljoner kronor förnekar i lördagens Expressen all kännedom om en sådan transaktion. Senare på lördagen presenterades ett uttalande på klubbens hemsida under rubriken ”ÖFK ochPuls8 gör ett gemensamt uttalande".

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Det var som en saga. Lilla Åby-Tjureda gjorde på tre år en blixtresa till elitserien i bandy. Byggde rekordsnabbt och rekordbilligt en hall för 43 miljoner kronor som stod klar till premiären. Allt var glädje, hurrarop och applåder. Men alla sagor slutar inte lyckligt. Laget kom toksist i elitserien.

Så frågan är vad som händer? Blir det en snabbresa nedåt nu?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.