Norska chocken hemma i Holmenkollen

 Coronaviruset stoppade åskådarna från lördagens och söndagens tävlingar i Holmenkolllen, 7 kilometer utanför Oslos centrum. Holmenkollen SKIfestival är arrangör och förlorar miljoner kronor i uteblivna entréintäkter, på mat och dryck och souvenirförsäljningen. Hur många miljoner? Ännu vet ingen. Dessutom, ikonen Therese Johaug förlorade en spurtduell mot Frida Karlsson.

Och för att inte tala om alla hotell och krogar i Oslo. Holmenkollens tävlingar i mars är det största för staden och landet efter nationaldagen 17 maj. 17 000 biljetter a´ 410 kronor var sålda i förväg. En intäkt på nästan 7 miljoner kronor. Normalt hade 30 000 personer köpt biljetter, en intäkt på drygt 12 miljoner. Det är oklart om de som köpt biljetter i förväg får pengarna tillbaka. Förmodligen blir det en juridisk fråga.

Tomma tält

Arrangören hade lagt ned stora pengar i förberedelser. Bara att sätta upp staketet runt tävlingsområdet är en miljonkostnad. 100-tals funktionärer var på plats. De stora tälten var uppsatta vid eventområdet bredvid hoppbacken, Oslos landområde, 300 meter från stadions läktare. Där skull bland annat Norges skidförbund haft middagar med för sina sponsorer. Nu var där ekande tomt.

Det var i torsdags kväll som beskedet kom att åskådare inte var välkomna. Utanför arenaområdet kunde inte arrangören hindra åskådare att vara.

Enligt NRK var mellan 4 000 och 5 000 personer var på plats i skogarna och som vanligt var det gott om fyllefester. Ett 80-tal tonåringar var så redlösa att polis och Röda Korset tvingades gripa in och ta hand om dem. Polisen har kontaktat föräldrarna att hämta ungdomarna.

Frida chockade Norge

Chocken över att oövervinnligs Therese Johaug förlorade spurten mot 20-åringen Frida Karlsson var stor. Johaug har vunnit 20 världscuplopp i vinter.

90 000 kronor till Frida, 45 000 till trean Ebba Andersson. Charlotte Kalla gjorde sitt bästa lopp i vinter och kom fyra.

Men chocken för det Skidnorge var större häromdagen när FIS tävlingschef Pierre Mignerey sa att det var dags att skrota 5-milen, en tävling som körts sedan 1902 och den enda 5-mil som finns på VC-programmet. Det var, om något, att svära i kyrkan.

Att vinna ”Kollens” 5-mil anses det tredje största i längdvärlden efter OS-och VM-guld.

Avgörs i Thailand?

En anledning är att norrmännen dominerar för mycket även om det var fyra ryssar först över mållinjen i fjol.. Startfältet blir allt tunnare.

Även damernas 3-mil är i fara. Fis, det internationella skidförbundet, vill korta distanserna så fler åkare kommer. Ifjol var det bara 45 som åkte 5-milen, i år är ett 50-tal anmälda. Flera länder sänder inga åkare.

Frågan kanske avgörs när Fis har kongress i skidparadiset i Thailand senare i år. Räkna med norska protester.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.